| Eu37363 a întrebat:

Salut, daca o persoana are glaucom are dreptul la insotitor
Mama mea nu vede cu un ochi deloc iar cu celalalt este operata dar nu vede foarte bine cu el

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| ValentinMihai78 a răspuns:

Deci, vorbesc știind ce vorbesc!
Mergeți la medicul oftalmolog unde a fost operată, să îi elibereze un certificat medical prin care persoana este declarată nevăzătoare, specificați, necasar pentru comisia de evaluare a handicapului.
Apoi, cu această hârtie mergeți la medicul de familie și cereți să vă facă celălalte hârtii pentru dosarul de handicap.
Cu dosarul mergeți la comisia de evaluare pentru a depune actele necesare pentru handicap.
De acolo, vi se va da o listă cu ce acte trebuie să mai veniți, inclusiv de la direcția de asistență socială de unde va veni o comisie acasă.
Va fi de umblat cam vreo 2-3 luni, dar, da are drept de handicap.

| ioana748 a răspuns:

Da, are dreptul la insotitor dar doar comisia va da verdictul final.

| Furnicuta000 a răspuns:

Glaucomul e o boala care nu se vindeca dar se tine sub control. Daca cineva o descopera devreme, ia tratament si traieste o viata normala. Daca e descoperita cand incepe sa se piarda vederea atunci nu mai are ce sa faca. Gradul de handicap e in functie de cat de mult i-a afectat vederea. Daca poate sa se descurce singura e probabil sa nu ii dea grad 1 ca sa poata beneficia de insotitor ci un grad 2 sau 3.Ma refer dpdv legal ca smecherii stim cu totii ca se fac in tara asta...

| CodrutElian1990 a răspuns:

ValentinMihai v-a spus corect. Un singur lucru vreau sa va mai prcizez.
Deoarece Comisiile Judetene de acordare a certificatului de handicap se subordoneaza Consiliilor judetene, cauta sa acorde cele mai putin platite solutii. De aceea, daca nu sunteti satisfacuti de incadrarea in grad de handicap, faceti contestatie la Comisia Superioara de la Bucuresti.
Va dau un exemplu: Intr-un caz, o persoana avea probleme cu vederea si cu auzul. Comisia judeteana i-a dat certificat de handicap gradul II - accentuat, separat pentru fiecare handicap. Am intervenit la Comisia Superioara si am sustinut ca cele doua handicapuri o impiedica pe acea persoana sa treaca singura strada - deoarece nu vede si nici nu aude cand vine o masina. In acst caz are nevoie de insotitor. Si a obtinut grad de handicap I -grav cu insotitor