| SufferBoy a întrebat:

Salut!
De prin 2019 cam inceput de 2020 dupa ce mi-am dat aparatul dentar jos am avut impresia ca dintii de jos mi se cam misca foarte, foarte putin. Am incercat eu singur sa ii misca cu mana si n-am simtit absolut deloc. Astazi, cand m-am dus la medic sa imi refac gutierele i-am spus problema asta si s-a uitat si a zis ca cica am o mobilitate putin dar nici macar de gradul 1 si ca ar fi si din cauza aparatului dentar pentru ca cei de jos au fost destul de strambi si ei practic tind sa revina la forma initiala. Mai exista vreun motiv sa ma stresez ca ar fi nu stiu vreo boala parondotoza sau ceva mai grav?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

În mod normal dintele se mișcă, pentru că stă într-un locaș numit alveolă. Alveola este mai moale decât osul, și permite puțină mobilitate, e vorba de sub 0.5mm. Pentru cei care au în prezent aparat, mobilitatea se dublează, deoarece alveola se află într-un proces de resorbție împreună cu osul dimprejur.

Având în vedere că ai contenție nu înțeleg motivul îngrijorării, este chiar inutilă.

| Antopuff a răspuns:

Dacă nu ai mobilitate si nici retractii gingivale nu ai nici parodontoza. Dintii da, tind sa se întoarcă în poziția în care au fost, tocmai de aceea se poarta gutierele alea si poate ai senzație de tensiune la nivelul dinților si asta îți da senzația ca se mișcă

| SufferBoy explică (pentru Antopuff):

Retractie cred ca am putina la ei ca la unul se vede putin cementul dentar si cred ca putin si la cativa, dar e de mult timp, cred de cand aveam aparatul ca obisnuiam sa am un periaj mai agresiv ca imi ramanea mancare intre brecheti si nu prea puteam sa o iau

| Antopuff a răspuns (pentru SufferBoy):

Dacă nu a avansat nu ai de ce sa iti faci griji. E normal sa ai mic grad mai ales la periaj mai agresiv. Dacă ti se pare ca avansează acea retractie poti cere unui medic de preferat de specializare parodontologie sa măsoare adâncime pungilor parodontale sa vezi dacă este sau nu un început de parodontopatie.

| SufferBoy explică (pentru Antopuff):

Ce sunt pungile parodontale?

| Antopuff a răspuns (pentru SufferBoy):

Sunt locul între radacina dintelui si gingie. Acolo se acumulează resturi de mancare si bacterii care daca nu sunt îndepărtate prin periaj, detartraj si clădiri pot sa determine desprinderea gingiei de dinte, in felul asta crescând adâncimea pungilor si dintele devine mobil. Asta este de fapt mecanismul bolii parodontale. Iar un medic iti măsoară adâncimea asta cu o ustensila numita sonda si vede adâncimea.

| SufferBoy explică (pentru Antopuff):

Iar in timp, gingia poate sa acopere iar dintele ca la inceput?

| Antopuff a răspuns (pentru SufferBoy):

Nu, gingia nu mai revine la forma initiala. Dar exista proceduri cum ar fi gingivoplastia care repune gingia la nivelul la care a fost.