anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, de vreo doua luni am observat ganglionii de la gat mariti, am fost mi-am facut analizele, au iesit perfecte, dupa aceea am observat la subratul drept un nodul si la picioare in zona incheieturii de sus la amandoua picioare. Sunt putin cam lunguieti si sunt cate doi la ambele, unul langa altul. Bunica mea mi-a spus ca si ea a avut asa si ca ar fi de la efortul fizic. Nu cred ca am ceva deoarece analizele au iesit foarte bune, si vreau sa spun ca am inceput sa fac efort fizic dupa analize.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Sfatul meu ar fi sa mergi din nou la doctor. Eventual alt doctor. Uneori ganglionii se mai umfla, dar in general doar intr-o anumita zona si inflamatia dispare in cateva zile.

De regula, ganglionii mariti sunt semnul unei infectii virale, dar pot fi cauzati si de alte cauza mai serioase. Iar faptul ca la tine s-a inrautatit situatia si s-a extins in absolut toti ganglionii (la gat, la picioare si la subrat) nu imi suna bine deloc.

| Bogdy1234 a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Dar stii cumva, ganglionii de la picioare ce forma ar trebui sa aiba? La mine nu cred ca-s ganglioni, au o forma lunguiata, si bunicii mei au avut, au zis ca-s de la efort.

14 răspunsuri:
| readdevil a răspuns:

Am avut sub barbie si la subrat. La subrat m-au durut un mic. Dupa ceva vreme au revenit la normal. Eu pun pe seama temperaturilor mari din perioada asta si poate ceva stres. Daca simti discomfort mare cred ca e ok sa te mai duci la control. Daca nu, sunt sigur ca o sa se dezumfle si nu o sa ai probleme happy

| Bogdy1234 a răspuns (pentru readdevil):

Discomfort nu simt, dar nu imi dispar, am o masea cariata, ar putea sa fie de la asta?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Bogdy1234):

Cei mai importanti ganglioni limfatici sunt la gat, subrat si picioare. Sigur sunt ganglionii, daca sunt in toate partile astea. Cand se inflameaza se pot simti rotunzi dar si alungiti. Teoretic ei sunt zona in care se aduna toate vasele limfatice, care daca sunt inflamate si la baza pot cu siguranta sa creeze o umflatura alungita.

Insa, ganglionii limfatici nu se umfla nici de la efort, nici de la caldura, nici de la stres. Singura situatie in care s-ar umfla de la efort ar fi daca ai merge undeva la munte, la o altitudine foarte ridicata (iar tu fiind obisnuit cu o altitudine joasa) si ai face un efort fizic intens. La altitudinile inalte corpul produce mai multe celule rosii pentru a compensa pierderea de oxigen. Chestia asta, adunata cu faptul ca in timpul exercitiilor fizice ai nevoie de mai mult oxigen care la altitudinea inalta este mai putin, atunci da, vei crea mai multe celule rosii, care dupa cateva saptamani vor muri si vor fi curatate de sistemul limfatic. Treaba sistemului limfatic este sa curete celulele moarte din sange si alte deseuri. Insa, doar efortul fizic nu umfla ganglionii, pentru ca efortul fizic crescut nu creaza mai multe celule rosii, deci nu trebuie sa fie curatate de sistemul limfatic. Imagineaza-ti ca daca asta ar fi cazul, toti atletii ar avea nodulii limfatici umflati, ceea ce nu se intampla.

In cazul unei infectii, sistemul limfatic lucreaza dublu. Pe langa eliminarea deseurilor care in cazul unei infectii sunt mai multe, va produce si limfa substanta compusa de toate celulele albe care se ocupa de distrugerea bacteriilor daunatoare care intra in organism. Pe langa infectii, ganglionii se pot umfla si din alte cauza precum hipertrofierea acestora, cauzata de cancer. Dar la o varsta frageda nu cred ca este cazul, decat daca ai avut cazuri in familie. Poate fi vorba si de o boala autoimuna.
Insa, cel mai probabil este vorba de o infectie cronica sistemica (pe intregimea corpului). Este cronica pentru ca evident nu ai semne vizibile. Tu spui ca s-a extins de la gat, deci este foarte posibil sa fie vorba de o infectie la masea, de care corpul nu poate sa scape. La fel poate fi vorba si de un virus care nu poate fi detectat.

La analize, ai cumva idee daca ti-au iesit limfocitele marite?

Nu, doctorul nu mi-a spus nimic, mi-a spus doar ca analizele au iesit foarte bune, glicemia putin cam mare, 106, si atat, la ecografie mi-a zis ca e vorba de o masea cariata, pe care o am, se poate sa imflameze toti ganglionii de la acea masea? Vreau sa spun ca ma simt foarte bine, nu ma doare nimic, totul e in regula. Si la doctorul de familie cand i-am dus copiile analizelor a zis ca-s foarte bune.

Daca este infectata maseaua da.

Nu ar trebui sa te doara nimic, singurul simptom pe care l-ai avea cu o infectie cronica ar fi sa te simti mai obosit decat de obicei.

Banuiesc ca nu stii daca te-au testat pentru markeri de infectie sau pentru gamma globuline, care nu sunt testele in testele standard de sange. In mod normal doctorul ar trebui sa ceara sa fie testate dupa ce ti-a vazut simptomele. Dar daca la vremea respectiva aveai doar ganglionii de la gat inlamati, s-ar putea sa nu fi pus mare accent pe chestia asta.

Sfatul meu ar fi sa mergi din nou si sa faci analizele si sa testeze si markerii de infectie, dar banuiesc ca doctorul cand o sa vada ca s-a agravat problema, s-ar putea sa o ceara el. Nu ar strica sa iti tratezi si maseaua inainte, ca sa fii sigur ca nu este cauza problemei.

Sa stii ca totul are sens, de cand mi s-au inflamat si ceilalti ganglioni ma simt obosit, ametesc uneori, altceva nimic, doar atat. Ma dor uneori cei de la picioare cand alerg sau cel de la mana, am doar unul la subratul drept, ma doare putin cand ridic ceva mai greu, atat.

Daca te simti obosit, mergi din nou la doctor. Cand aveai doar ganglionii de la gat umflati este posibil sa nu fi aparut in teste niciun semn de infectie, mai ales daca infectia era foarte mica. Ceea ce este posibil, avand in vedere ca acum nu ai febra si singurul simptom este oboseala.

Daca vei merge din nou la doctor sigur vor face anumite investigatii pentru ca este nevoie. Poate fi orice. O infectie mica, o alergie, o boala genetica, cancer etc. Insa nu este normal sa ai toti ganglionii umflati.

Cat despre faptul ca te dor, este normal. Cand te misti ei fiind mai mari, pun mai multa presiune pe tesutul din jurul lor, presiune mai mare decat daca ar avea dimensiunea lor normala. Iar asta va cauza disonfort.

Da, oricum, sunt sigur ca totul e din cauza acelei masele, dar o sa ma duc la doctor din nou.

Cred ca asa ar fi cel mai sigur. Si neaparat trebuie tarata maseaua.

Da, pai s-a vad ce imi va zice doctorul.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Bogdy1234):

Pe langa oboseala nu ai cumva gaze care nu le aveai inainte, adica nu dai basini? Transpiri noaptea abundent? Daca nu ai astea e cat de cat ok, dar iti trebuie un set de analize hemato.

Mersi pentru fundita si multa sanatate iti doresc!

Multumesc, si nu, nu am gaze si nu transpir noaptea abundent, in afara de noptile calde in care transpiram, dar de obicei, nu transpir fara sa fie foarte cald, oricum, nu ametesc tot timpul, doar cand stau putin mai mult in fata laptop-ului.