| Mihai543215 a întrebat:

Din ce am aflat recent dintre componentele care sunt afisate pe spatele ambalajelor de alimente (lipide, glucide, carbohidrati, proteine) Lipidele sunt cele la care trebuie sa am grija daca vreau sa pierd in greutate. In primul rand as dori mai multe apreri. In al 2-lea rand as vrea sa ma lamuriti ce fac fiecare in parte (mai putin proteinele). Vreau sa stiu si eu sigur.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| guardian18angel a răspuns:

Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante organice alcatuite din carbon, hydrogen si oxygen.

Denumirea de "glucide" vine de la cuvantul grecesc glikis care inseamna "dulce"

Glucidele reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism: un gram de glucide furnizeaza prin ardere cca. 4 calorii. In comparatie cu alte surse energetice ale organismului, arderea glucidelor elibereaza rapid energia.

De aceea, glucidele (mai ales sub forma de glucoza si zaharoza sau fructoza) sunt recomandate indivizilor care trebuie sa faca eforturi mari intr-un interval de timp mic (sportivi).


Lipidele (grasimile) sunt substante organice grase. Lipidele sunt construite din acizi grasi si glicerol. Unul din motivele pentru care lipidele ne plac atat de mult este acela ca mentin aromele in mancare. Daca incercati sa slabiti, nu uitati insa, ca un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteine sau carbohidrati.


Carbohidratii sau glucidele sunt principala sursa de energie a organismului. Sub denumirea de carbohidrati se regasesc glucoza, fructoza, zaharoza, amidonul, fibrele alimentare solubile sau insolubile.
In functie de rapiditatea cu care elibereaza energia, carbohidratii se impart in doua categorii:
carbohidrati cu asimilare rapida (glucoza, zaharoza), care elibereaza energia imediat;
carbohidrati cu asimilare lenta (amidonul, fibrele alimentare), care furnizeaza energie organismului treptat.

Daca vrei sa slabesti, deci, trebuie sa ai grija la lipide, deci grasimi. Restul sunt destul de sigure, combinate cu miscare, somn si... restul activitatilor zilnice happy