| sebi88k a întrebat:

Doresc sa slabesc prin alimentatie. Am 1.85 inaltime si 88kg. Nu fac sport, am 30 de ani si mananc cam asa: micul dejun la 7:00, la 12 un sanwich facut de mine iar pe la 17:00 ultima masa. Nu tin vreun regim si nu mi-am setat eu orele acestea. Asa m-am invatat si mananc cat pot pana simt ca sunt plin. As vrea sa schimb alimentatia si nu ma pricep deloc. Cate calorii ar trebui, ce sa mananc, eventual un program. As dori sa schimb ceva deoarece am facut burta si nu prea am energie in timpul zilei. Va multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| TincutaNitu a răspuns:

Daca faci ceva miscare in timpul zilei, necesarul de mentinere este de aproximativ 2600 kcal. (Nu este o stiinta exacta pentru ca nu putem lua in calcul stilul de viata diferit al fiecarei persoane in parte, dar poti folosi acest numar ca punct de plecare. Ajustezi pe parcurs.)

Sa spunem ca vrei sa slabesti 3 kilograme. Poti slabi cam jumatate de kilogram pe saptamana fara a-ti pune in pericol sanatatea si fara a risca revenirea la greutatea initiala odata ce cresti cantitatea de mancare.

Pentru a slabi jumatate de kilogram pe saptamana, ai nevoie de un deficit caloric de aproximativ 500 kcal. Asta inseamna ca necesarul energetic pentru a slabi este de 2100 kcal. Din nou, acest numar este orientativ. Daca te mentii dupa o saptamana de mancat alimente in valoare de 2100 kcal, atunci mai scazi sau adaugi mai multa miscare. Daca slabesti prea mult, mai creste cantitatea de mancare. Daca te ingrasi, scade mai mult din necesarul caloric.

Te opresti cand gasesti un echilibru pe care il poti sustine pe termen lung. Iti va lua cam 2 luni (am inclus si perioada de experimentare aici) ca sa slabesti 3 kilograme. Poate dura mai mult sau mai putin. Exista multi factori implicati in procesul de slabire pentru a fi siguri de un interval de timp sau de rezultate.

Nu spun ca trebuie sa slabesti, dar iti raspund punctual la intrebare. Nu ai intrebat daca trebuie sa slabesti. Consider ca ai o varsta la care stii deja ce vrei. (am vrut sa clarific acest aspect pentru ca sunt pe de o parte de acord cu alte raspunsuri de aici conform carora nu e nevoie sa slabesti, dar nimeni altcineva nu este in corpul tau pentru a da un raspuns concret bazat pe experienta ta)

Programul de mese este in regula, dar daca mesele sunt bogate (o multime de ingrediente diverse combinate in fel si chip, cu putine fibre), atunci corpul nu va face fata. Desi lasi o distanta considerabila intre mese asta nu inseamna ca organismul tau face fata alimentelor consumate. Daca programul iti permite, as lasa o distanta de 4 ore intre mese, as reduce cantitatea consumata si as adauga o gustare intre pranz si cina.

Este important si ce mananci. Am mai raspuns la o intrebare care solicita o dieta de slabit. Nu exista asa ceva, dar iti pot sugera un mini plan alimentar (cantitatile ramane sa le stabilesti tu):

Mic dejun - terci de ovaz cu afine si nuci
Pranz - salata cu fasole si orez
Gustare - morcov cu branza de vaci
Cina - piept de pui cu cartofi dulci si sfecla rosie

Planul alimentar se poate dovedi inutil daca nu iti plac alimentele de acolo. Ti-as spune sa vii pe site-ul meu pentru un plan personalizat, dar consider ca poti face asta si singur.

Scoate-ti corpul din zona de confort in care a intrat. Grasimea abdominala este rezultatul consumului de alimente procesate, fara prea multe calitati nutritive si pline de grasimi (saturate si trans).

Iar ca exercitii, intra pe canalul de Youtube al lui Lucy Wyndham Read (https://www.youtube.com/watch?v=Rsljw3JgY3c&t=358s). Sunt printre singurele tipuri de exercitii pe care le fac cu placere in fiecare zi. Le recomand pentru ca functioneaza.

4 răspunsuri:
| AFR81 a răspuns:

Citeste pe net despre deficitul caloric. De abia dupa ce ai inteles, exact, despre ce e vorba, poti trece la pasul urmator. In orice caz, in general ar fi bine sa te uiti pe eticheta fiecarui aliment pe care urmeaza sa il consumi sau, unde nu se poate, poti cauta pe internet numarul de calorii pe care il contine si sa faci in asa fel incat sa mananci cam 1500 - 1700 kcal zilnic. Cam asa ar fi indicat. Auzeam pe unii ca pot sa manance 1000 de calorii zilnic, insa mi se pare cam putin si e foarte posibil, dupa un timp, sa puna kilogramele la loc. Totusi, e foarte greu sa pierzi kilograme fara a face sport. Ar fi bine sa cauti o modalitate, de exemplu sa iti faci abonament la sala. Pe langa toate astea, ar fi bine sa incluzi in dieta ta ceaiul verde (foarte important, pe mine m-a ajutat foarte mult), fructele si iaurtul de baut Activia.
Raportandu-ma strict la intrebarea ta, micul dejun sa spunem ca ar fi ok, e foarte bine ca nu sari peste el, insa sandwich-ul acela de la 12 s-ar putea sa fie problematic. Daca il faci din doua felii de paine si putin muschi de porc, este perfect, insa daca e din jumate de paine, cu salam, cascaval, branza topita si mai stiu eu ce, atunci nu e bine deloc. Iar acea ultima masa, daca e una copioasa si/sau nesanatoasa, iar nu e bine. Spre exemplu, daca mananci o pizza, te-ai cam rezolvat pentru toata saptamana. Conteaza ce si, mai ales, cat mananci, mult mai mult decat aceste mese la ore fixe. Crede-ma ca am avut zile cand mancam la orele 22 sau 24 sau chiar si la 3-4 dimineata pentru ca simteam nevoia, insa tot am slabit, fiind in deficit caloric si facand mult sport, destul de mult intr-un timp relativ scurt. Tenisul de camp m-a ajutat extrem de mult. De aia subliniez faptul ca ar fi indicat sa faci sport. Chiar daca consideri ca nu ai timp, parerea mea e ca atunci cand iti doresti cu adevarat un lucru, nimic nu te poate impiedica.

| doctorandus a răspuns:

Nu inteleg de ce vrei sa slabesti. Ai un minim de supraponderalitate, nimic iesit din comun. Daca pierzi 3 kg intr-un an nu mai esti supraponderal.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

De ex. daca renunti la zahar in bauturi si la dulciuri ar fi OK.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am scapat de o parte din burta mancand multe batoane din alea cu musli ( gasesti prin marketuri )si biscuti belvita. Am vreo 70 astfel de batoane prin casa si vreo 40 cutii de belvita pentru ca eu cumpar en-gros. laughing bag multe din astea, tine si de foame si te ajuta sa slabesti.

Regim pentru dame, dar ce sa facem? Am renuntat la sucuri si apa minerala. Beau numai apa plata sau apa de la chiuveta. Am 28 ani.

In fine, nu e mare paguba ca ai un pic de burta. Stii vorba aia "barbatul fara burta e precum casa fara balcon". laughing si mai este o vorba "mai bine gras si destept decat slab si prost" laughing. Replica asta chiar i-am zis-o unui fraier care a indraznit sa ma faca gras. laughing