Buna! In primul rand vreau sa subliniez faptul ca psoriazisul este o boala autoimuna care prezinta episoade de remisie (dispare) si episoade de regresie (in care reapare). De la episod la episod, manifestarile bolii pot fi diferite in sensul in care poti prezenta pusee acute de boala care sa se manifeste prin aparitia catorva leziuni, dar poti prezenta si pusee in care leziunile aparute sa fie multiple, iar aceste leziuni sa se extinda la un momentdat si in alte regiuni ale corpului! Automat cu cat sunt mai multe leziuni la nivelul pielii, cu atat aeasta din urma va fi mai inestetica! Aceste leziuni cutanate pot si insotite de prurit (mancarime), eritem (roseata) iar in unele cazuri se poate ajunge chiar si la durere! Stadiul bolii depinde foarte mult de stilul de viata precum si de obiceiurile pe care le adopta pacientul! Stresul, fumatul, consumul de alcool, consumul de alimente bogate in citokine, infectiile virale si bacteriene, obezitatea sunt doar cativa dintre triggeri (factori declansatori) care pot declansa un puseu de boala! De asemenea, exista mai multe forme de psoriazis printre care amintesc - psoriazisul vulgar, pustulos, palmo-plantar, eritrodermic, gutos. In functie de tipul de psoariazis pe care l-ai dezvoltat exista un tratament specific care se recomanda in urma unui consult dermatologic amanuntit (de aceea consider ca este absolut necesar sa te vada un dermatolog)! In plus, iti recomand si efectuarea unui set de analize generale care sa includa neaparat transaminazele (TGO, TGP) dat fiind faptul ca psoriazisul poate afecta in mod semnificativ functia hepatica!
Pentru a tine sub control boala iti recomand sa eviti pe cat posibil factorii declansatori enumerati mai sus si sa mergi la control dermatologic! In urma consultului dermatologic poti primi tratament topic (local) cu creme/unguente dar poti primi si tratament sistemic (cu tablete) - este nevoie sa se monitorizeze cu atentie functia hepatica (TGO, TGP) pentru ca acest tratament sistemic poate afecta la randul lui functia hepatica!
Nu pot decat sa iti urez multa rabdare si MERGI LA DERMATOLOG pana cand situatia nu se agreaveaza (cu cat tratezi mai repede o boala, cu atat ai mai multe sanse sa scapi mai rapid de ea - in acest caz sa o ti sub control)!
Afecțiunea asta a pielii o are și mama. Mama are probleme încă din copilărie, acum are 58 ani și încă aceeași problemă. Nu vei scăpa niciodată de ea indiferent cu cate creme te-ai da. Se trage, iar apare și tot asa. Să avanseze? Nu știu! Mama are probleme numai în coate și nu s-a extins mai mult.