Bacteria se numeste Clostridium tetani. Tetanosul e boala, e intoxicatia acuta cu o neurotixina produsa de bacterie. Exista cateva mituri, dintre care probabil cele mai predominante la noi sunt: daca fierul nu e ruginit, nu faci tetanos si daca rana sangereaza, nu faci tetanos. Ambele au un sambure de adevar, dar...
C. tetani e bacterie anaeroba, ceea ce inseamna ca traieste si se dezvolta in medii lipsite de oxigen (de exemplu, o rana inchisa). Sporii (forma vegetativa) de C. tetani, in schimb, sunt rezistenti si traiesc si ani de zile in sol si fecale de la animale. Sporii se pot afla pe orice obiect (nu doar cuie), ruginit sau nu, care a intrat in contact cu solul sau fecalele (inclusiv cele transportate de maini murdare). Sporii pot patrunde prin orice plaga: intepatura, taietura, arsura, etc. Nu exista vreo garantie ca sporii ies odata cu sangele si, din moment ce nu mor pe cuie, logic ca nu mor doar ca tii rana la aer. Odata ajunsa intr-un mediu anaerob, bacteria iese din forma vegetativa (sporii) si incepe sa se dezvolte. Pe masura ce se dezvolta, produse o substanta (tetanospasmina) si o elibereaza in mediu - in corpul omului (sau animalului) -, ajunge in SNC si se leaga ireversibil de niste gangliozide si blocheaza eliberarea neurotransmitatorilor inhibitori. Rezultatul: muschii se contracta puternic, fie local (daca ai noroc), fie generalizat (inclusiv muschii toracelui, de exemplu, ceea ce pune probleme respiratiei).
Avand in vedere ca poti sa presupui, dar nu ai niciodata garantia ca obiectul care a cauzat plaga nu era contaminat, standardul de tratament este antitoxina (imunoglobulina) si eventual vaccinul antitetanos (depinde de tipul de rana si de cand ai avut ultimul rapel). Vaccinul ala nu are efect instant, dar omoara bacteria. Antitoxina (imunoglobulina) nu omoara bacteria (bacteria continua sa produca neurotoxina), dar neutralizeaza neurotoxina inainte ca ea sa se lege ireversibil, motiv pentru care e foarte importanta pana isi face vaccinul efectul.
Pe scurt: bacteria se poate afla pe orice suprafata care a venit in contact, direct sau indirect, cu solul sau fecalele. E posibil sa fie si pe cuiul din gospodaria lui X si pe cuiul din gospodaria lui Y. E posibil sa fie pe doar unul dintre ele. E posibil sa nu fie pe niciunul. Nu prea ai de unde sa stii. De aceea e mai sigur sa mergi la urgente, sa-ti faca imunoglobulina si eventual antitetanosul.
(Daca te intrebi de ce nu vezi prea multe cazuri de tetanos, pe langa faptul ca stam prost cu raportarea oricum, majoritatea populatiei e vaccinata impotriva tetanosului. DTP-ul e in schema obligatorie. Dupa completarea schemei, la unii imunitatea tine toata viata, la altii e util un rapel dupa vreo 10 ani.)
dndaslkjs întreabă:
anonim_4396 întreabă:
BuGsstormbunny întreabă: