CRP inseamna proteina C reactiva. Este un test care se face pentru a determina prezenta/nivelul inflamatiei din organism.
http://www.i-medic.ro/analize/proteina-c-reactiva-pcr
Nu stiu daca exista analize mCRP, dar analizele CRP ( C Reactive Protein ) se fac cand exista riscul de a aparea infectii.
CRP este o proteina neglicozilata cu structura pentamerica care migreaza electroforetic in apropierea zonei gamma. Este un reactant de faza acuta care creste rapid, dar nespecific, ca raspuns la leziuni tisulare si inflamatie, fiind un indicator mai sensibil si mai prompt decat VSH.
Rolul fiziologic al CRP este complex:
- printr-un mecanism dependent de calciu se leaga de reziduurile de fosforil-colina ale multor fosfolipide si in special ale polizaharidului C pneumococic (de unde ii provine si numele);
- se leaga de cromatina si histone, avand rol in clearance-ul detritusurilor celulare;
- este un factor major de opsonizare - se leaga de fagocite si accelereaza fagocitarea antigenelor si microorganismelor;
- se leaga de fractiunea C1q a complementului, determinand activarea complementului pe calea clasica;
- se leaga de lipoproteinele LDL si detine probabil un rol in indepartarea acestora de la nivelul placii aterosclerotice.
CRP este un "trigger" proinflamator in sine deoarece stimuleaza productia monocitara de IL-1, IL-6 si TNF-alfa.
Desi principala sursa de CRP este ficatul, date recente indica faptul ca tesutul arterial poate produce atat CRP cat si proteine apartinand sistemului complementului. Nivelul CRP poate inregistra cresteri foarte mari (de 100 ori sau chiar mai mult) dupa traumatisme severe, infectii bacteriene, inflamatii, interventii chirurgicale sau proliferari neoplazice.
1Mihai1 întreabă:
anonimm997 întreabă:
anonim_4396 întreabă: