In caz de muscatura /intepare primul lucru este sa indepartezi cat mai repede si catmai mult din venin, dupa care sa faci un garou strans deasupra muscaturii, pe membru!
Indepartarea se face prin stoarcere si supt /scuipat continutul ranii. La nevoie, pentru deschiderea ranii se foloseste un ac de cusut, o foarfeca sau chiar un cutit (in caz de muscatura de sarpe sau de scorpion /paianjen veninos).
Stoarcerea se face fortat, chiar daca este dureroasa, in toate directiile, pana ce nu mai curge nici sange din rana.
Garoul se tine pe membru pana ce se ajunge la medic, pentru antidot.
It's-a scene played out in countless cowboy movies and survival shows: a hapless snakebite victim is rescued by a quick-thinking hero who sucks out the poison and spits it onto the ground. But experts say that approach to snakebite treatment is based far more on fiction than fact.
"The evidence suggests that cutting and sucking, or applying a tourniquet or ice does nothing to help the victim," says Robert A. Barish, MD, an emergency room physician and associate dean for clinical affairs at the University of Maryland School of Medicine, in a news release.
"Although these outdated measures are still widely accepted by the general public, they may do more harm than good by delaying prompt medical care, contaminating the wound or by damaging nerves and blood vessels," says Barish.
Barish and colleagues at the Rocky Mountain Poison Center in Denver reviewed the research on snakebites and their treatment in an article published in the Aug.
https://www.webmd.com/women/news/20020802/dont-suck-snakebite#1
De asemenea, ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII NU RECOMANDA ca in caz de muscatura de sarpe sa utilizezi un garou deasupra membrului afectat, sa indepartezi sau sa faci o incizie la locul muscaturii.
Ceea ce ei recomanda este sa imobilizezi victima si eventual, sa aplici presiune cu un tampon sau un alt obiect numai in cazul in care veninul contine neurotoxine si nu pentru muscaturi care cauzeaza rani foarte mari.
https://www.who.int/snakebites/snakebites_FAQ/en/index7.html
Clinica Mayo, care cuprinde peste 4500 medici si oameni de stiinta, NU RECOMANDA ca in caz de muscatura de sarpe, sa utilizezi un garou, sa faci o incizie la locul ranii sau sa incerci sa indepartezi veninul.
https://www.mayoclinic.org/......t-20056681
In cazul intepaturilor de insecte,Clinica Mayo recomanda:
-la nevoie,sa indepartezi acul
-sa speli leziunea cu apa si sapun
-sa aplici o compresa cu apa rece,iar daca intepatura are loc pe un membru,sa ridici membrul respectiv
-sa aplici,daca ai,unguent hidrocortison, lotiune cu calamina sau praf de copt, cateva zile, pana cand simptomele dispar
-eventual, poti utiliza un antihistaminic pentru a reduce din mancarimi
https://www.mayoclinic.org/......t-20056593
De asemenea, numai 15% din cele peste 3000 de specii de serpi sunt veninoase.Circa 25% din speciile de vipere si 50% din serpii corali.
http://ufwildlife.ifas.ufl.edu/venomous_snake_faqs.shtml
Tu realizezi ca ceea ce vezi in desenele animate nu se aplica si in realitate?
Mai bine informeaza-te inainte sa mai dai vreun sfat care poate fi total inutil sau mortal.
Cate muscaturi de vipere si de insecte ai tratat PERSONAL?
Si cu ce rezultate?
Daca te va musca vreun sarpe vreodata, stai si tu linistit, sunand si asteptand la 112!
Nu uita sa anunti si popa, ajunge mai repede pentru ultima impartasanie (sau ti-l da prin internet, direct prin telefonul tau "destept" ).
Nu am tratat personal dar stiu cum este corect sa procedez cand se intampla, nu cum am vazut in desenele animate sau in reviste.Esti total penibil.
Unul ca tine MERITA s-o pateasca si sa experimenteze pe propria piele!
#subiect terminat
Mergi la medicul dermatolog. Cu alergia nu e de joaca. Poti face soc anafilactic, si poți muri.
Poate fi o albina sau viespe. Pune o felie de rosie peste intepatura. Eu am facut asa si a fost mai bine.