Principalele remedii ale durerii in gat, care ar putea fi utilizate la domiciliu sunt:
- Umidificatorul - Este indicat sa se foloseasca un umidificator atunci cand o persoana isi simte gatul uscat. Cu ajutorul umidificatorului, aerul din jur se va pastra umed, iar acesta este un aspect important, intrucat caldura interioara si aerul uscat pot duce la uscarea membranelor mucoase.
Indicat ar fi sa se achizitioneze un umidificator care se va curata in mod constant pentru a se preveni formarea mucegaiului, care poate agrava simptomele si in unele situatii ar putea duce la probleme pulmonare.
- Usturoiul - Acest aliment picant are rolul de a stimula sistemul imunitar, are efect antimicrobian (lupta impotriva virusurilor) si calitati antibacteriene. Ca atare, ar putea ajuta organismul sa se vindece de infectiile care cauzeaza dureri in gat, in timp ce distruge germenii care provoaca durere si iritatie.
Compusul care are toate aceste calitati este alicina care este eliberata atunci cand usturoiul crud este taiat, zdrobit sau mestecat. Suplimentele de usturoi pot fi eficiente in reducerea colesterolului si tensiunii arteriale, dar se pare ca acestea nu contribuie la consolidarea sistemului imunitar.
- Comprimatele cu zinc - Se recomanda sa se administreze comprimate cu zinc in cazul persoanelor care au dureri usoare de gat insotite de nas infundat. Se poate folosi o pastila la doua-patru ore, dupa necestiate. In acest mod se va calma tesutul inrosit de la nivelul gatului. In plus, ionii de zinc care migreaza spre nas pot opri actiunea virusului care cauzeaza o raceala.
Bolnavii care vor utiliza pastile cu zinc la fiecare doua-trei ore vor putea reduce cu pana la jumatate durata racelii. Pentru ca de cele mai multe ori, durerile de gat vor fi urmate de raceli, este indicat sa se administreze o pastila cu zinc la primele semne de durere.
Pot fi folosite picaturile care contin gluconat de zinc, acestea fiind mai usor tolerate de stomac decat alte forme. Acestea se vor administra cu diverse alimente pentru a se reduce greata. Deoarece unele suplimente pot sa interfereze cu alte alimente, se va consulta medicul inainte de a utiliza comprimatele cu zinc.
- Apa calda sarata - Gargara cu apa calda sarata se va face atunci cand apare mancarimea si inflamatia la nivelul gatului. Aceasta solutie are efect calmant si poate distruge bacteriile din gat si poate ajuta la intensificarea fluxului de sange care va transporta celule care vor lupta impotriva infectiei din gat, accelerand recuperarea.
Se va amesteca o lingurita de sare in jumatate de litru de apa pentru a se prepara o solutie ce se va folosi pentru gargara. Amestecul se va folosi o data pe zi sau dupa cum este necesar. Apa trebuie sa aiba o temperatura potrivita, sa nu fie fierbinte.
- Ceaiul din plante - Va fi consumat atunci cand durerea persista toata ziua. Exista mai multe soiuri de plante care ar putea duce la stimularea imunitatii: radacina de goldenseal (echinaceea), lemnul dulce care este o planta medicinala cu efect antiviral si antibacterian, nalba mare care ajuta la formarea mucusului si care va proteja gatul. Plantele de mai sus pot fi utilizate si sub forma de tincturi din magazinele de specialitate.
- Comprimate care contin ulm alb - Sunt indicate in cazul in care gatul este inflamat si rosu. Pulberea din coaja de ulm alb pastreaza gatul hidratat, fapt ce usureaza disconfortul produs de inflamatie. Pot fi incercate comprimate care nu contin lactoza, intrucat lactatele pot stimula durerea si vor amplifica inflamatia. Unele pastile de ulm alb sunt combinate cu vitamina C.
- Spray-uri pentru calmarea gatului - Acestea amortesc gatul, ca urmare a unui ingredient numit fenol (anestezic local), care ofera ameliorare temporara. Sprayul este recomandat atunci cand gatul este foarte iritat, dureros si inflamat. Aceste spray-uri au rolul de a masca durerea pentru cateva ore, fara sa trateze problema de baza sau sa scurteze durata simptomelor.
- Gargara recomandata de medic - Medicul poate recomanda gargara cu o substanta (clorhidrat de lidocaina) care are rolul de a amorti zona dureroasa o perioada mai lunga de timp decat alte tipuri de medicamente.
Lichidul poate fi utilizat ca atare s-au amestecat cu apa sau alte ingrediente pentru a se prepara o apa de gura. Nu se va manca si nici nu se va bea nimic timp de 30 de minute dupa gargara deoarece efectul acesteia va fi diminuat.
Sucul stors de la o portocala sau lamaie cu 2 lingurite de miere-combinatie care contine vit C -este un agent f. puternic antiinfectios. Evita alimentele consistente, solide, se recomanda supe, pireuri de legume calde, ceaiuri calde-nu fierbinti.Ia un paracetamol si maine fa-i o vizita medicului de familie pentru un tratament potrivit.O seara linistita fara durere iti doresc si sa te faci bine!
Cea mai rapida si la indemana este gargarea cu sare de bucatarie sau ceva mai indelungat, ridichie neagra cu zahar, Scobesti 50% din ridichie apoi umpli cuzahar, astepti sa se topeasca apoi bei lichidul. Multa sanatate!
Bună!
În PRIMUL rând, îţi recomand un control la medic!
Apoi, dacă îţi dă Paracetamol şi Vitamina C, atunci îţi recomand altceva ( în caz că ai şi alte simptome de răceală şi nu-ţi trece ).
Poţi încerca unul ( nu toate ) dintre următoarele remedii/medicamente :
* Coldrex MaxGrip ( plicuri ) - le dizolvi în apă fierbinte şi bei unul la 4-6 ore ( îl bei cât de fierbinte rezişti ) – a se citi şi RESPECTA Prospectul.
* Coldrex HotRem - aceeaşi indicaţie ( ca la cel anterior )
* Theraflu Extra răceală şi gripă ( plicuri ) - aceeaşi indicaţie
* Fervex ( plicuri ) - aceeaşi indicaţie
* Modafen HotDrink ( plicuri ) - aceeaşi indicaţie
* Nurofen răceală şi gripă - comprimate.
Iar pentru durerea de amigdale, ca şi adjuvant, mai poţi folosi şi :
* Florisept ( 3 x 1 comprimate/zi )
* Propolis C.
* Tantum verde ( preferabil )
* Strepsils intensiv ( preferabil )
* Oropivalone
* Trachisept mentol şi eucalipt ( preferabil ), etc.
Ca tratament adjuvant cu diferite "leacuri băbeşti", pentru durerea de gât/amigdale, se pot folosi : gargara cu apă sărată ( o faci de câteva ori pe zi, se dizolvă o lingură rasă de sare mare la 200 ml apă ), comprese cu cartofi răzăliţi sau cu sare caldă, miere FĂRĂ lămâie ( deoarece lămâia IRITĂ gâtul ), eventual miere cu propolis, ceai cald ( nu fierbinte ), consumă mâncare uşor mestecabilă/înghiţibilă ( evită "uscăturile" ), preferabil ciorbe/supe, etc. ), Propolis spray ( se găseşte la magazine apicole ),...
Seara, înainte de culcare se înghite treptat 1 lingură de miere ( preferabil cu propolis ), încet pentru ca să se ungă bine gâtul şi NU mai bei/mănânci nimic după aceea.
Pentru răceală se poate consuma usturoi proaspăt ( cu diverse alimente ), citrice ( care conţin multă Vitamina C, în special kiwi ), vin fiert, ceai fierbinte, etc.
Pentru tuse se poate folosi ceai de soc îndulcit cu miere de albine, sau ceai de ceapă + jumătăţi de nucă.
Vezi şi alte remedii pentru tuse la linkul :
http://sanatate.bzi.ro/remediu-cu-usturoi-si-miere-pentru-tuse-seaca-6822
http://www.tonica.ro/......-tuse.html
Pentru nasul înfundat se recomandă diverse picături nazale ( de la farmacie ) sau inhalaţii cu abur/ceai de mentă sau muşeţel ( în care se pot pune câţiva picuri de ulei de brad sau de eucalipt ).
Dacă ai şi febră atunci se pot face frecţii ( pe tot corpul ) cu spirt sanitar, carmol, etc.
Antibiotice se iau DOAR în ultimă instanţă ( NU se administrează de la început ), în cazul în care simptomele se agravează şi DOAR dacă sunt prescrise de medic!
Toate cele bune.
Pai in cazul tau, poti sa iti cumperi de la farmacie un spray Bioparox, este foarte bun, si te sacpa de durere in cateva minute, este in jur de 15-20 lei. FUNDA?
anonim_4396 întreabă: