Asta e, dacă ai evitat sarea iodată acum ți-a venit nota de plată.
De fapt e o diferență între gușă difuză, produsă de lipsa de iod, și gușa toxică difuză, când ai avut suficient iod.
Eu in genere nu am stiut, medicii mi-au zis ca-i totul ok in Irlanda, deja aici mi-ai gasit boala, si doctorita mi-a zis ca mai întâi încercăm cu Hormoni.
Aia tratata cu hormoni e de obicei din cauza de lipsa de iod si nu se numeste "toxica" (adica nu e tireotoxica).
Sigur, se poate incerca tratamentul cu hormoni in boala lui Graves, dar este mult mai dificil.
In endocrinologie exista doar 2 urgente: puseul hipertensiv (si pat. cardiaca asociata) dat de feocromocitom si criza tireotoxica.
"Gusa toxica" este o patologie tiroidiana care in lipsa unui tratament poate da criza tireotoxica, insa evolutia cronica permite "adaptarea" corpului pacientului la excesul de horm. tiroid, spre deosebire de alte scenarii. Clinica nu este atat de zgomotoasa, in cazul tau este doar un ochi exoftalmic si probabil transpiratii, palpitatii, agitatie, etc etc.
Tratamentul se instituie dupa investigatii serologice si imagistice, pentru partea asta nu trebuie sa iti faci griji. El poate varia de trat farmacologic oral, la interventie chirurgicala. Daca nu ai antecedente in familie, te poti astepta sa iti fie recomandate o serie de analize menite sa depestize cauza patologiei tale.
Va trebui sa renunti obligatoriu la cafea si tigari pana la finele tratamentului, aici nu vei avea de ales, sorry.
Daca are boala lui Graves, tratamentul cel mai obisnuit este cu iod radioactiv, care va distruge tiroida, urmand sa consume medicamente care ii asigura hormonii tiroidieni.