Sa stii ca deinde si cand isi iei tensiunea,de exemplu eu dimineata o am mare,dupa masa mai mica,seara mai mica, eu am tesniune mica, conteaza si starea de spirit, pulsul nu e mereu 70, un simplu gand isi poate ridica pulsul, esti bonav daca e contanta tensiunea, daca ai pulsul mic sub 60 e o problema sau tensiune peste 150/100 mereu
Valorile ideale ale tensiunii arteriale si ale pulsului
O tensiune arteriala de 120/80 sau mai putin este ideala. O valoare maxima (tensiune sistolica) de peste 140 mmHg sau o valoare minima (tensiune distolica) mai mare de 90 mmg indica deja o potentiala problema. O tensiune arteriala de 150/100 reprezinta deja factor de risc pentru bolile cardiace.
Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea arteriala este un "ucigas" silentios. Doar una din 10 persoane cu hipertensiune arteriala isi da seama de acest lucru. Dupa varsta de 25 de ani, valorile tensiunii arteriale cunosc o crestere destul de rapida, la majoritatea persoanelor. De aceea, se recomanda verificarea tensiunii arteriale cel putin de doua ori pe an. In cazul persoanelor sanatoase, nu exista nici un motiv ca tensiunea arteriala sa creasca o data cu inaintarea in varsta.
Valori de risc:
- pulsul (batai pe minut): scazut: 60-69; mediu: 70-79; crescut 80+;
- Tensiunea arteriala: scazut: 90/60 – 125/85; mediu: 126/86 – 135/89; crescut: 136/90+.
Pulsul
Este un indicator mai putin concludent pentru sanatatea vaselor de sange, in schimb reflecta cu fidelitate starea inimii. De exemplu, un ciclist bine antrenat poate avea un puls de 40 de batai pe minut, in timp ce la multe persoana valorea acestuai se situeaza in jur de 80 de batai pe minut. Astfel, inima ciclistului poate pompa aceeasi cantiate de sange cu numai jumatate din numarul de batai ale unei persoane neantrenate. Inima ciclistului, care, in principal, este un muschi, se remarca prin faptul ca e mai puternica. Cei mai sanatosi oameni au un puls ale carui valoare se situeaza sub 70 de batai pe minut.
Atat valorile pulsului, cat si acelea ale tensiunii arteriale pot fi reduse printr-o alimentatie adecvata.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12, 8 cm- Hg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune. Nu exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.
Exista multe persoane care au tensiunea cuprinsa intre 9-12/ 5,5-8 cmHg fara sa aiba vreun simptom. In lipsa simptomelor, este acceptata ca tensiune normala valoarea permanenta de peste 9/6 cmHg. Trebuie luata ca reper tensiunea permanenta. Astfel, daca o persoana are, de regula, tensiunea 12, 6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arteriala scazuta", explica conf.dr. Florin Mitu, medic cardiolog.
Tensiune mica: ameteli si senzatie de lesin
Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratiile, senzatia de lesin sau lesinul. In mod normal, sportivii, nefumatorii, femeile mai slabe au tensiune arteriala mai mica. "Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inima sau de rinchi, accidente vasculare, insa pot suferi traumatisme in timpul lesinului", subliniaza medicul cardiolog.
De regula, tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara si sanatoasa nu este un motiv de panica, dar cauza trebuie lamurita. De regula, tensiunea scade in caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-batai rare ale inimii, tahicardie-batai frecvente ale inimii), boli severe (soc anafilactic, septicemie, pancreatita), pe sistem nervos.
Hipertensiune: dureri de cap, zgomote in urechi
Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. In Romania, exista 5 milioane de bolnavi. "Principalele simptome sunt durerile de cap, ametelile, zgomotele in urechi, durerile in piept, sangerarile nazale. Complicatiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sange), cardiopatia ischemica, insuficienta renala, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)", atrage atentia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de ac cident vascular au pacientii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului si cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima.
RECOMANDARI
In caz de hipotensiune, medicii recomanda:
sa beti 2-3 litri de lichide pe zi
sa consumati alimente cu un continut mai mare de sare
sa evitati alcoolul si grasimile
sa nu faceti exces de cafea (limitati-va la o cafea dimineata)
mancati 4-5 portii de cruditati, care refac pierderile de apa
In caz de hipertensiune arteriala, medicii recomanda:
sa evitati efortul fizic
sa evitati sarea de bucatarie (atentie la mezeluri si conserve) si sa o inlocuiti cu cea medicinala (100% potasiu)
sa evitati alcoolul, cafeaua si fumatul
sa mergeti regulat la medic pentru verificarea tensiunii
sa evitati stresul. sper sa va fie de folos
Ritska întreabă:
LarisaChe07 întreabă: