| david1232 a întrebat:

Salut! Stiu ca este o intrebare c am proasta. Din greseala am reusit sa ma taiat cu o ruleta ruginita, la deget. Rana este foarte mica, este ca un punct care il faci pe o foaie cu un pix. Am dezinfecatat rana cu betadina si am pus in bandajas peste. L am schimbat de 2 ori si am spalat rana!
Intrebarea este daca exista riscul de infectie? Si cum imi dau seama ca rana infectat (stiu ca poate aparea puroi)?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| Hyperion7 a răspuns:

Stai liniștit,nu o sa pățești nimic.
Atât timp cât ai dezinfectat rana și așa mica, șansele de infecție sunt extrem de mici.
Mai rău era daca te tăiai mult mai grav, atunci ar fi existat un risc mai mare.
Eu am calcat pe un cui ruginit și a intrat doar puțin în picior, am dezinfectat zona și până în prezent nu am nimic, la mai bine de 4 luni

| Xena20 a răspuns:

Daca te-ai tăiat cu ceva ruginit fugi la urgenta sa faci vaccin antitetanos că nu e joaca, e extrem de periculos! Cheamă salvarea acum sau urca-te într-un taxi și mergi la urgenta!

| david1232 explică (pentru Xena20):

Nu cred ca este necesar pentru ca este o taietura foarte mica, este un punct, ca un punct pe o foaie.

| Xena20 a răspuns (pentru david1232):

Nu contează cât de mică e tăietura, daca te-ai tăiat cu ceva ruginit poți să mori de la așa ceva, mai bine mergi și fă vaccinul ăla antitetanos

Vaccinul stiu ca este obligatoriu la copii deci deja il am facut (am 16 ani)

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

"Ce se întâmplă dacă faci tetanos?
Tetanosul este o infectie grava cauzata de bacteria Clostridium tetani. Aceasta bacterie produce o toxina care afecteaza creierul si sistemul nervos, provocand tetanos si ducand la rigiditate musculara si alte semne si simptome specifice."
Citind asta, mi-as face vaccin.

Totusi, e o bacterie anaeroba, traieste doar in absenta oxigenului.
Acum, tu stii cel mai bine conditiile.

| david1232 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Am vorbit cu parintii mei ( nu sunt acasa momentat) si am toate vaccinurile facut

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru david1232):

Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare pentru copii.
Bine atunci, esti in siguranta!

| Dismally a răspuns:

Daca se umfla degetul si te doare inseamna ca s-a infectat si trebuie sa mergi sa faci un antitetanos.

| RoCkKiD a răspuns:

Ruleta aia a stat pe afara pe pamant pe langa animale? Daca nu, o sa fii ok. Daca da, du-te de urgent la spital.

Tetanosul nu se face de la rugina..in ciuda a ce crede lumea, ci de la o bacterie. Daca ruelta aia a ruginit intr-un sertar nu in gradina o sa fii ok.

| david1232 explică (pentru Dismally):

Il am facut, nu stiam cand am pus intrebarea, am aflat dupa de la parintii mei(ultimul obligatoriu este la 14 ani din cate stiu si acela este care l-am facut)

| Xena20 a răspuns (pentru david1232):

Ce bine! Nu știam că ai doar 16 ani.

Stiu trebuia sa mentionez in intrebare dar am scris foarte repede de friga

| Anonymousgurl a răspuns:

Tine tifon cu betanina peste noapte

| StoicAnalysis a răspuns (pentru david1232):

Anti tetanosul il faci imediat dupa ce un obiect strain murdar/ruginit ti-a perforat pielea. Ala nu se face decat in aceste cazuri. Ce ai facut tu obligatoriu prin scoli sau la medicul de familie e doar un vaccin antiviral/gripal.