Trebuie sa ne spui de unde stii ca e sanatos si nu are boli sexuale: are un set de analize recent, facut la minim 6 luni de la ultima partenera sexuala? daca nu, atunci nu poti sti, fiindca barbatii sunt de obicei asimptomatici in infectiile genitale. Daca tu nu ai mai facut niciodata herpes de buza, atunci poti sti cu certitudine ca l-ai luat de la el. Daca ai mai facut, inseamna ca doar ti-a scazut imunitatea, chestie care poate fi total nelegata de actul sexual, sau poate fi in contextul unei alte infectii venerice (de exemplu, eruptii herpetoce pot aparea asociate cu o infectie candidozica sau in prima faza a infectiei HIV - infectia acuta). Presupun ca stii ca HIV nu are simptome si se poate lua si pe alte cai decat cea sexuala asa ca numai o analiza de sange iti poate spune daca cineva e infectat sau nu.
Herpesul este o grupare de mici vezicule acumulate la nivelul buzei, de cele mai multe ori spre marginea exterioara, cauzand o inflamare a pielii, aspect rosiatic si inestetic. Basica este plina cu lichid, spargandu-se in timp si formand o crusta ce se vindeca in decursul unei saptamani.Virusul care provoaca aceasta problema se numeste herpes simplex (HSV), existand doua tipuri care provoaca fie herpesul de la nivel bucal, fie cel genital. Odata ce un om este infectat, leziunea poate reveni oricand in decursul vietii, pacientilor putand avea chiar si 3-4 episoade anuale. In cazurile grave, episoadele se pot repeta si in fiecare luna.Herpesul se transmite si prin sarut, sau printrun simplu contact cu persoana cu care interactionezi, in cazul tau s-ar putea sa fii luat virusul de la el, sau sa fie o forma latenta existenta in organismul tau.
Poate fi din cauza asta daca el e purtator, chiar daca nu are semne exterioare. Ai putea fi tu purtatoarea daca ai mai avut herpes, iar acum sa fie o simpla coincidenta. Nu puteti afla decat la medic.
Adevarata problema ai avea-o daca te alegi cu un herpes jos.
Prietenul tau si-a facut setul de analize? (ma refer la cele de secretie, pentru depistarea BTS-urilor). Daca nu si le-a facut, n-ai de unde sti ca e perfect sanatos. Si da, bolile se pot lua inclusiv prin sex oral. Poti face chiar si candida (daca practici sexul vaginal, dupa cel oral, fara a te spala). Nu prea e ca-n filmele porno.
Daca ti-ai imaginat ca prin sex oral risti mai putin decat prin alte forme de contact sexual, te-ai inselat. Cele mai multe dintre bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin intermediul acestei tehnici. Indiferent ca il practici sau nu, trebuie sa stii care sunt pericolele la care te expui.
HIV
Exista riscuri mai mari sa te infectezi cu HIV in cazul contactelor sexuale vaginale sau anale neprotejate decat in cazul sexului oral. Totusi, protectia este necesara, in special atunci cand ai de-a face cu o persoana straina sau esti foarte activa din punct de vedere sexual.
Este recomandat sa folosesti un prezervativ pentru ca cea mai mica rana din interiorul cavitatii tale bucale sau o ejaculare directa in interiorul acesteia iti pot fi fatale. Daca ii oferi partenerului un sex oral, pericolul este mult mai mare decat daca faceti invers.
Herpes
Desi herpesul genital si cel bucal au drept cauza diferite tipuri de virusuri, ele se pot combina si apoi raspandi mai departe. Asadar, herpesul poate fi contactat si prin sex oral. El este transmis chiar daca nu apar simptome.
Exista anumite medicamente care pot reduce riscul infectiei, dar nu sunt eficiente 100%. Nici prezervativul nu te protejeaza total impotriva herpesului pentru ca virusul se poate raspandi prin contactul pielii.
Gonoree
Si infectia gonoreica poate fi transmisa prin sex oral, indiferent ca esti in postura celui care executa sau primeste. Bacteria Neisseria Gonorrheae, responsabila de aceasta boala, supravietuieste foarte bine in gat, iar infectiile contactate prin sex oral sunt destul de frecvent intalnite.
Clamidia
Clamidia este usor de transmis prin felatie. Ambii parteneri risca, atat persoana care ofera sexul oral, cat si cea care beneficiaza de el. Insa, infectiile contactate in timpul sexului oral oferit femeii sunt mai rare.
Sifilis
Potrivit statisticilor, 15% dintre cazurile de infectie cu sifilis sunt contractate in timpul sexului oral. Desi nu poate fi transmis decat daca apar simptomele caracteristice, semnele primare si secundare sunt foarte greu de detectat.
Mindfulness întreabă: