| Fabi88888888888 a întrebat:

Salut TPU! Acum ceva timp am fost la oftalmolog, acolo mi-a spus sa port ochelari, etc... dar nu mi-a zis dacă am dioptrii cu plus sau cu minus si nici nu am mai intrebat și tot nu înțeleg dacă am cu plus sau cu minus. Oftalmologul mi-a zis ca am 4.5 în ochiul stâng și 3.5 în ochiul drept, deși vad mult mai bine cu ochiul stâng. Vad bine de la apropiere și fără ochelari la vreo 10-15cm dar de la 20-30cm încolo nu mai vad bine fără ochelari, vad încețoșat putin, iar nici la depărtare nu vad foarte bine cand citesc la televizor literele mici, doar acelea mari le vad. Va rog ajutati-ma sa stiu dacă am dioptrii cu plus sau cu minus pentru ca vreau sa știu dacă am miopie, hermatropie, sau alte din astea. Am încercat sa caut pe net dar nu prea înțeleg bine dacă am cu plus sau cu minus din articolele care le-am citit. Dau funda!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi inapoi si intreaba l pe medic nu te juca cu asa ceva ca i ti strici vederea

| halogen001 a răspuns:

Cine vede de aproape si nu vede la distanta e miop si foloseste lentile divergente cu minus. Ochiul care vede clar pana la o distanta mai mica are nevoie de mai multe dioptrii cu minus la ochelari decat ochiul care vede bine pana la o distanta mai mare.
Ar trebui sa mergi si la alt oftalmolog, ca sa fii sigur de rezultat.

| Fabi88888888888 explică (pentru halogen001):

Eu vad bine de aproape si fara ochelari, adica daca tin telefonul la 10-15 cm distanta vad bine si fara ochelari dar daca incep si il tin la 20+cm distanta, fara ochelari vad incetosat, si sa fiu sincer mie unul nu mie se pare mare distanta de 20cm, bine nu vad nici la distanta. In momentul vad foarte bine de aproape scrisul 10-12cm, dar de la 20cm+ nu, si 20cm e destul de aproape. Daca nu vad nici aproape foarte bine si nici departe e tot miopie? Oricum, daca o sa zici sa intreb un oftalmolog, o sa ma duc si acolo din nou curand, dar momentan vreau sa ma informez sa vad ce as putea avea.

| halogen001 a răspuns (pentru Fabi88888888888):

Ochiul normal al omului tanar are un interval in care poate vedea clar, sa zicem de la 10 cm la infinit. Pentru orice obiect situat intre aceste limite, ochiul isi modifica dioptriile si vede clar.
Daca intervalul e sa zicem intre 5 cm si 30cm atunci avem miopie si se poate corecta cu ochelari cu lentile divergente cu minus (lentile care micsoreaza).
Daca intervalul in care se vede clar e de la 1m la infinit, omul nu vede clar de aproape si avem hipermetropie care se corecteaza cu ochelari cu lentile convergente, cu plus, care maresc.
Cu inaintarea in varsta sau din alte cauze, capacitatea de acomodare poate sa scada si vederea e clara doar la o anumita distanta fixa sau pe un interval foarte mic, de exemplu se vede clar intre 25cm -30cm, iar ce e mai aproape sau mai departe ramane neclar pentru ca nu se mai face acomodarea (focalizarea).
Cand ochiul nu vede clar ce depaseste 15-30m e miopie, caz in care vederea e clara numai de aproape si pentru a vedea la distanta e nevoie de lentile divergente, care micsoreaza, cu minus. Daca esti miop si iti pui ochelarii cu minus, nu mai poti vedea la fel de aproape cum vezi fara ochelari, dar poti vedea clar la distanta ceea ce fara ochelari nu e posibil. Eu am avut o miopie mica de tot, intre -0.5 si -1 si foloseam ochelarii numai cand ma uitam la distanta mai mare de cativa m. La citit din carte nu mai foloseam ochelari. Acum folosesc rar ochelari -0.5 daca vreau sa vad clar la distanta. De aproape vad bine.
Daca un miop isi pune ochelari potriviti, ar trebui sa vada clar sa zicem de la 20cm - 30 cm la infinit. Fara ochelari ar putea sa vada clar sa zicem intre 5cm si 30 cm. Nu stiu cat de mare e intervalul in care un miop vede clar. Depinde si de puterea de acomodare si de miopie cat e de mare, dar sigur are doua limite, cea mica pana in 10 cm si cea mare pana in 15m sa zicem. Cu cat omul e mai miop, cu atat distanta maxima la care poate vedea clar e mai mica. In schimb vede clar mai aproape decat vede un om normal.
Daca vezi intre 10 cm si 20 cm e miopie si poate ca e si o putere de acomodare mai redusa. In orice caz, miopie este pentru ca nu vezi clar la distanta.
Omul batran are capacitate de acomodare redusa si trebuie sa foloseasca pentru fiecare distanta cate o pereche de ochelari. De exemplu daca se uita la tv, foloseste +1, daca citeste o carte foloseste +3, daca se uita la 30m nu foloseste ochelari.

Multumesc pentru raspuns, a fost de ajutor! Dar mai am o intrebare...
Daca sunt miop cu 4.5 in ochiul stang si 3.5 in ochiul drept, si am 12 ani, se mai poate corecta vederea? Nu ma refer neaparat de tot dar macar sa mi se imbunatateasca vederea? Oftalmologul la care am fost mi-a zis ca daca port ochelarii 6 luni de zile pot face progrese, tu ce parere ai?

Nu sunt doctor ca sa stiu exact cum evolueaza. La mine parca a scazut in timp, dar foarte putin. As zice mai bine ca a stat pe loc. Daca nu se poarta ochelari, omul vede tot timpul neclar si nu se mai face acomodarea cu distanta (focalizarea), deci s-ar putea sa scada capacitatea de acomodare cu distanta din cauza ca acomodarea e folosita mai rar. Asta inseamna ca dupa un timp de nefolosire a ochelarilor omul va vedea clar doar fix la o anumita distanta, asa ca oamenii in varsta, nu mai are un interval larg in care sa vada clar si ii trebuie mai multi ochelari cu mai multe dioptrii pentru fiecare distanta la care se uita. Daca se folosesc ochelari potriviti asa incat ochiul sa vada fara nevoia de acomodare cu distanta la 5m cat cred ca e la omul normal, atunci de indata ce ne uitam la ceva mai aproape de 5m sau la distanta mai mare de 5m ochiul e nevoit sa focalizeze, sa se acomodeze cu distanta si asta e un antrenament pentru ochi, e un lucru bun pentru ca ochiul e tot timpul activ in ceea ce priveste acomodarea cu distanta si nu isi pierde capacitatea de acomodare.
Deci logic, purtarea unor ochelari bine alesi are avantajul ca se vede normal si se mentin ochii in stare perfecta de functionare. Daca apare o modificare a dioptriilor in sensul ca nu se mai vede bine de aproape sa zicem sub 30 cm, atunci inseamna ca ochelarii sunt prea puternici, miopia a scazut si trebuie inlocuiti cu ochelari cu dioptrii mai putine. Cred ca in timp se poate intampla orice, fie sa stea pe loc, fie sa scada, fie sa creasca. In concluzie e bine sa se poarte ochelari potriviti pentru ca se asigura o functionare corecta a ochilor.

Mulțumesc pentru sfat! Oricum o sa mănânc morcovii, o sa îmi port ochelarii, o sa fac exerciții pentru ochi, și sper ca în maxim 2 ani sa scap de ei, și sa am dioptria mai mica.Multumesc mult! happy

Cu placere!

| Vântulalb a răspuns:

Pe reteta data catre optician, scria. Noi nu putem sti.