Vaccinul in sine nu este obligatoriu legal dar este obligatoriu medical. Adica daca tii la sanatatea ta il faci. Mai mult parintii pot plati amenzi uriase daca refuzi sa-l faci. Oricum nu este dureros. Nu vad de ce nu l-ai face?!
Buna, in mod normal vaccinurile care se fac la scoala sunt obligatorii si foarte importante, ar fi pacat sa dobandesti o afectiune grava care in mod normal e prevenita, doar fiindca ti-a fost frica de o intepatura. Si in plus, nu doare deloc, abia daca simti ceva. Fii relaxata, uita-te in directia opusa si va trece repede. Ai grija de tine!
Eu nu am simtit absolut nimic, si eu eram cam speriat in a 8 a.Stai chill, o sa fie bine.Si da, este obligatoriu, oarecum.O sa iti ceara consiliul liceului / secretara fisa de vaccinuri (medicala, mai bine zis)...
Totusi, daca nu o faci, o sa anunte diriginta/le ca nu ai facut vaccinul si tot o sa-l faci, cand o sa fii la liceu.Am colegi care nu l-au facut, dar dupa cateva saptamani dupa inceperea liceului, au facut pentru ca asa a spus diriginta/secretara liceului.Numai bafta!
Pai eu din cate stiu da, este necesar pentru fisa ta medicala, desi nu stiu cum te ajuta asta exact.
Salut,sunt MilitaruRO si o sa incerc sa te ajut.
Da, este obligatoriu vaccinul deoarece nu poti intra la liceu, se poate considera ca ai o boala care poate afecta celelalte persoane.Cu vaccinul facut o sa fii mai "safe" daca pot spune asa.Cel putin la mine a fost obligatoriu (sunt clasa a9-a,bobocel).Succes si vezi ce faci.
P.S: Nu e grea a 9-a