Sper sa iti fie util acest articol.
Ce pot face dacă nu-mi place cum arăt?
Ţi se întâmplă des să fii dezamăgit de cum arăţi?
□ Da □ Nu
Te-ai gândit vreodată să recurgi la chirurgia plastică sau la vreun regim alimentar strict ca să corectezi un defect în înfăţişarea ta?
□ Da □ Nu
Dacă ai putea, ce ai schimba în înfăţişarea ta? (Încercuieşte acele aspecte pe care ai vrea să le schimbi.)
Înălţime
Greutate
Forma trupului
Păr
Ten
Voce
DACĂ ai răspuns afirmativ la primele două întrebări şi ai încercuit cel puţin trei dintre aspectele indicate la a treia întrebare, încearcă să vezi partea bună a lucrurilor: mai mult ca sigur, ceilalţi nu te văd într-o lumină atât de proastă precum te vezi tu. E uşor să cazi în extreme şi să te îngrijorezi peste măsură din pricina înfăţişării. De fapt, un sondaj a dezvăluit că tinerele se tem mai mult de câteva kilograme în plus decât de un război nuclear, de cancer sau chiar de pierderea părinţilor!
Nu încape îndoială, modul în care arăţi îţi poate afecta respectul de sine şi poate influenţa felul în care se poartă alţii cu tine. „Pe măsură ce creşteau, surorile mele erau tot mai frumoase. Eu în schimb eram grăsuţa familiei", mărturiseşte Maritza, care are 19 ani. „La şcoală eram mai mereu ridiculizată. Şi, ca tacâmul să fie complet, mătuşa mă poreclise Chubs (Grăsuţa), cum îi zicea căţeluşului ei supraponderal!" Julie, care are 16 ani, a trecut printr-o situaţie asemănătoare. „La şcoală, o fată mă tot necăjea şi îmi spunea că am dinţi de iepure. Nu era cine ştie ce, dar m-a afectat. Şi acum mi-e oarecum ruşine cu dinţii mei!"
Interes sau obsesie?
Nu e greşit să te intereseze cum arăţi. Biblia vorbeşte în termeni apreciativi despre înfăţişarea multor femei şi bărbaţi, între care Sara, Rahela, Iosif, David şi Abigail. Cât despre Abişag, Biblia chiar spune că era „nespus de frumoasă" (1 Regi 1:4).
Totuşi, mulţi tineri sunt obsedaţi de înfăţişarea lor! Unele fete, de pildă, se gândesc că pentru a fi atrăgătoare trebuie să fie slabe, iar când văd manechinele superslabe din revistele de modă îşi întăresc această convingere. Nu le pasă că fotografiile acelea uluitor de frumoase au fost retuşate pentru ca fetele să arate perfect, că imperfecţiunile lor fizice au fost corectate pe computer sau că mlădioasele făpturi se înfometează ca să-şi păstreze silueta. Cu toate astea, răsfoind revistele, nu-ţi cade bine. Ce-ai putea face dacă eşti realmente nemulţumit de modul în care arăţi? Mai înainte de toate ar fi bine să te priveşti cu ochi obiectivi.
O imagine deformată?
Te-ai privit vreodată într-o oglindă care distorsionează imaginea? Arăţi mai mare sau mai mic decât eşti cu adevărat. E clar, imaginea din oglindă nu reflectă realitatea.
Aşa se întâmplă cu mulţi tineri: Îşi fac o imagine distorsionată despre ei înşişi. De exemplu, un studiu a dezvăluit că 58% dintre fete se credeau supraponderale, când, în realitate, numai 17% erau. Un alt studiu a scos la iveală că 45% dintre femeile subponderale credeau că sunt grase!
Unii cercetători sunt de părere că majoritatea fetelor preocupate de greutatea lor n-au de fapt niciun motiv de îngrijorare. Însă în cazul în care ai o constituţie mai robustă probabil că nu prea te consolează ideea. Dacă aşa stau lucrurile, care ar putea fi cauza?
Genele îşi spun cuvântul. Unii oameni sunt din naştere slabi şi osoşi. Dar, dacă genele tale au hotărât să ai o faţă rotundă şi să fii mai plinuţ, înseamnă că, din punct de vedere genetic, nu ai fost programat să fii slab. Chiar şi când atingi greutatea ideală din punct de vedere medical, probabil că arăţi mai plinuţ decât ai vrea. Exerciţiile fizice şi regimul alimentar pot fi de folos, totuşi nu-ţi vei putea schimba niciodată conformaţia moştenită genetic.
Răspunzătoare de felul în care arăţi ar putea fi şi schimbările caracteristice adolescenţei. La pubertate, masa adipoasă a unei fete creşte de la 8% din masa corporală la circa 22%. Adesea, situaţia se schimbă cu timpul: fetiţa durdulie de la 11–12 ani poate avea un fizic plăcut în adolescenţă. Dar ce poţi face dacă eşti mai plinuţ din cauza alimentaţiei necorespunzătoare sau a lipsei de exerciţii fizice? Ce poţi face dacă trebuie neapărat să dai jos câteva kilograme din motive medicale?
O optică echilibrată
Biblia ne îndeamnă în repetate rânduri să fim ‘cumpătaţi în obiceiuri’ (1 Timotei 3:11). Nu sări peste mese şi nu urma cure de slăbire stricte. Probabil, cel mai bun mod de a scădea în greutate este să te hrăneşti sănătos şi să faci exerciţii fizice cu moderaţie.
Nu e recomandabil să urmezi curele de slăbire care sunt la modă. De pildă, pastilele pentru slăbit poate că-ţi taie o vreme pofta de mâncare, dar organismul se obişnuieşte repede cu ele, iar pofta de mâncare reapare. Ba s-ar putea şi ca metabolismul să încetinească şi chiar să iei în greutate. Ca să nu vorbim de efectele secundare pe care le pot avea pastilele, de pildă ameţeală, hipertensiune, crize de anxietate şi chiar dependenţă. Acelaşi lucru se poate spune şi despre diuretice sau despre medicamentele care accelerează metabolismul.
În schimb, o alimentaţie corespunzătoare şi un program de exerciţii fizice moderate te vor ajuta să arăţi şi să te simţi bine. Exerciţiile aerobice făcute cu moderaţie de câteva ori pe săptămână pot face minuni în privinţa sănătăţii. Uneori sunt suficiente şi nişte exerciţii extrem de simple precum urcatul scărilor în ritm alert sau mersul pe jos în pas vioi.
Fereşte-te de capcana anorexiei!
Din dorinţa de a scădea în greutate, unii tineri au căzut în capcana anorexiei, o tulburare alimentară care duce la autoînfometare şi pune viaţa în pericol. După aproape patru luni în care a fost ajutată să lupte cu anorexia, Masami mărturiseşte: „Când oamenii îmi spun că arăt mai bine, mă gândesc că am început să mă îngraş. Atunci mă pun pe plâns şi-mi zic: «Ce bine ar fi dac-aş putea să am kilogramele de acum patru luni!»".
Anorexia se instalează adesea fără voie. O fată ar putea ţine o cură de slăbire aparent inofensivă, probabil ca să dea jos doar câteva kilograme. Dar odată atins obiectivul, ea nu este mulţumită. „Sunt încă prea grasă!", spune în timp ce se priveşte dezaprobator în oglindă. Prin urmare, decide să mai dea jos câteva kilograme. Apoi încă vreo câteva, şi tot aşa. Anorexia s-a instalat deja.
Dacă observi că ai simptome de anorexie sau simptome ale unei alte tulburări alimentare, înseamnă că ai nevoie de ajutor. Vorbeşte cu unul din părinţi sau cu un alt adult în care ai încredere. Un proverb biblic spune: „Un tovarăş adevărat iubeşte tot timpul şi este un frate care s-a născut pentru ziua necazului" (Proverbele 17:17).
Ce este adevărata frumuseţe?
În Biblie nu se pune accent pe aspectul fizic al omului sau pe forma corpului. Dimpotrivă, omul lăuntric face pe cineva plăcut sau nu în ochii lui Dumnezeu (Proverbele 11:20, 22).
Exemplul lui Absalom, fiul regelui David, este deosebit de grăitor. Biblia spune: „În tot Israelul nu era om mai lăudat ca Absalom pentru frumuseţea lui. Din talpa piciorului până în creştetul capului nu avea niciun defect" (2 Samuel 14:25). Însă acest tânăr s-a dovedit un trădător. Mândria şi ambiţia l-au determinat să încerce să uzurpe tronul regelui numit de Iehova. De aceea, Biblia nu-l prezintă într-o lumină favorabilă pe Absalom, ci îl înfăţişează ca pe un om de o infidelitate crasă, animat de o ură criminală.
Aşadar, cel mai important este că „Iehova cântăreşte inimile"; pentru el nu contează talia sau bicepşii cuiva (Proverbele 21:2). Deşi nu e greşit să-ţi doreşti să arăţi bine, nu uita că mai preţioasă decât frumuseţea fizică este cea lăuntrică. La urma urmei, calităţile spirituale, nu muşchii puternici sau abdomenul plat, te vor face plăcut înaintea altora.
PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VEZI VOLUMUL I, CAPITOLUL 10
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Mulţi tineri suferă de o boală cronică sau au o dizabilitate. Dacă eşti în această situaţie, cum poţi să-i faci faţă?
VERSETE-CHEIE
„Omul vede ce izbeşte ochiul, însă Iehova vede inima." (1 Samuel 16:7)
SFAT
Dacă vrei să slăbeşti:
● Nu sări peste micul dejun, altminteri îţi va fi foame şi vei mânca mai mult.
● Bea un pahar mare de apă înainte de fiecare masă. Îţi va tăia pofta de mâncare şi vei mânca mai puţin.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Unii specialişti sunt de părere că dacă te înfometezi ca să scazi în greutate, corpul va intra într-un fel de stare de urgenţă, metabolismul va încetini, iar tu vei pune înapoi kilogramele pierdute.
PLAN DE ACŢIUNE
Pot avea mai multă grijă de sănătatea mea dacă ․․․․․
Pentru mine, un program echilibrat de exerciţii fizice înseamnă ․․․․․
Aş vrea să-l întreb pe unul din părinţi sau pe amândoi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Îţi place cum arăţi?
● Ce măsuri rezonabile ai putea lua ca să arăţi mai bine?
● Ce i-ai spune unui prieten care suferă de o tulburare alimentară?
● Cum l-ai putea ajuta pe un frate mai mic (sau pe o soră mai mică) să dobândească un punct de vedere echilibrat cu privire la înfăţişarea sa?
[Text generic pe pagina 69]
Multă vreme oamenii m-au tachinat, râzând de mine că am ochii mari. Am învăţat să râd şi eu şi să am mai multă încredere în mine şi în calităţile mele. Am învăţat să mă accept aşa cum sunt şi aşa cum arăt.‘‘ — Amber
[Legenda ilustraţiei de la pagina 68]
Imaginea pe care ţi-ai format-o despre tine se poate asemăna cu imaginea reflectată de o oglindă care distorsionează realitatea
baaa3466 întreabă: