| Zozohun a întrebat:


Am fost ieri la fotbal in curtea scolii(pe ciment) si am cazut si m-am julit destul de tare la picior, sub rotula si abia mai pot îndoi piciorul.
Evident ca m-am dat cu apa oxigenata si betadina. (Ca sa nu se infecteze). Si azi nu stiu daca sa ma dau si cu crema de galbenele pentru ca nu am altceva in casa.
Voi ce ziceți?
Multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Buzi213 a răspuns:

Oprirea sângerării:
De regulă, în cazul rănilor superficiale, sângerarea se opreşte de la sine. Dacă acest lucru nu se întamplă, este important să acoperi rana cu un prosop curat sau un bandaj şi să presezi timp de 10-30 de minute, în funcţie de cât de puternică este sângerarea. Nu este indicat să îndepărtezi bandajul în acest timp, deoarece sângerarea poate reporni.

Curăţarea rănii:
Această etapă este cea care te ajută să previi infecţiile sau contaminarea cu bacterii a rănii. Clăteşte bine cu apă şi evită să utilizezi săpunul deoarece acesta ar putea irita julitura. În cazul în care rămân reziduuri pe rană, încearcă să le elimini cu ajutorul unei pensete dezinfectate bine în prealabil cu alcool.

Utilizarea cremelor cu antibiotic:
Acestea nu grăbesc vindecarea, însă previn infectarea leziunii. Unele ingrediente din aceste creme pot provoca uşoare erupţii pe piele, iar dacă acest lucru se întâmplă, întrerupe aplicarea.

Acoperirea rănii:
Bandajarea va menţine zona acoperită, curată, departe de bacterii şi agenţi patogeni. Expunerea la aer se va face doar după ce rana este sufiecient de vindecată si nu mai prezintă riscul unei infecţii.

Schimbarea pansamentelor:
Este indicat ca de fiecare dată când bandajul se udă sau se murdăreşte să îl schimbi. Un bandaj contaminat va agrava starea leziunii.

Urmărirea evoluţiei rănii:
Dacă vei urmări cu atenţie evoluţia leziunii vei vedea dacă aceasta evoluează spre vindecare sau spre agravare. În felul acesta poţi împiedica dezvoltarea unei infecţii sau, în cazul în care ea apare, o vei trata din timp.

Dezinfectante:
Apa oxigenată este singurul agent antibactericid alcătuit numai din apă şi oxigen, cu puternic efect dezinfectant distrugând microorganismele dăunătoare prin oxidare. Este indicată în curăţarea rănilor, dar şi pentru îndepărtarea pansamentelor (acestea se dezlipesc mult mai uşor dacă sunt înmuiate în apă oxigenată).

Rivanolul împiedică dezvoltarea agenţilor patogeni. Poate fi aplicat de câteva ori pe zi, prin tamponarea leziunii. Utilizat însă pe termen lung, poate întârzia procesul de cicatrizare.
Pana acum e ok. Fa ce scrie mai sus si mai consulta forumurile si mai incearca sa speli rana cu apa calda si sapun daca se infecteaza, nu pune spirt pe rana si incearca infuzie de galbenele (intreaba pe cineva pentru acest pas) sau mai poti incerca gel de Aloe Vera, el avand rolul de a calma mancarimile, umflaturile si durerea, dar nu le vindeca

| Buzi213 a răspuns (pentru Buzi213):

Apa calda opreste infectia, dar atentie la ce scrie mai sus, nu folosi sapun cand e julitura proaspata

1 răspuns: