Mergi la dentist. Costul nu ar trebui sa depaseasca 200 lei (acoperitor, carie + consultatia initiala). Daca ai nevoie de coroana, te mai costa cam 70 euro.
Numai prin propria vointa te lasi de dulciuri. Te-ar ajuta daca ai putea sa nu mai consumi nimic seara (sa zicem dupa ora 7). Si ai mare grija de igiena orala. Atunci cand cineva te vede pentru prima data, dantura reprezinta o mare parte din prima impresie.
Depinde de stomatolog si de locul in care mergi cat te doare si cat platesti. Daca e mica, cel mai probabil ca nu o sa doară deloc. Am avut si eu carii mai mici si chiar nu am simtit nimic. Însă depinde si de stomatolog. La cost depinde de cabinet, de cat de adanca e caria adica cat de mare e problema pentru ca se foloseste mai multe sau mai putine straturi de plomba. La stomatologul la care merg m-a costat in jur de 200 de lei, nu mai stiu exact.
La dulciuri, nu este neapărat nevoie sa te abtii total. Ce e important este sa nu rontai ce e mai tare (bomboane de exemplu), sa nu exagerezi pentru ca iti face rau si la sănătate, sa nu mănânci intre mese si sa te speli pe dinti cu atentie dupa fiecare masa
E destul de mica la exterior, adica ce vezi tu. Este posibil sa fie un pic mai mare la interior.
Ai nevoie sa iti curete caria si sa o plombeze, vorbeste cu parintii tai sa caute un medic stomatolog in zona unde locuiti si sa va programati la o consultatie. Mai multe detalii afli acolo, nu doare prea tare, de la 1 la 10 undeva pe la 2.
In cateva minute scapi de carie, o sa trebuiasca sa nu mananci sau sa bei doua ore dupa din cate imi aduc eu aminte pentru ca o sa ai un mic pansament acolo pe care o sa il tii strans cu dintii maxim doua ore sa se aseze plomba.
In viitor sa tii minte ca trebuie sa mergi la stomatolog cel putin o data pe an la control, e mai bine sa previi decat sa vindeci.
Exista clinici pentru copii la care sunt mult mai atenti si cu mult mai putina durere, chiar aproape de 0.
Ca si cost cred ca maxim 150 de lei. Poate sa fie si 100 sau 50 de ron, depinde de clinica...