In primul rand, nu este normal si nici legal sa faci poze oamenilor, fără sa le ceri voie!
Ca sa nu te mai fâstâcești, saluta primul si privește omul in ochi, in felul acesta trece timiditatea si nu te mai priveste nimeni ciudat, fiindcă esti politicos si saluți.
De unde reiese ca face poze oamenilor?
El se rusineaza de oamenii care il vad facand poze.
De aici reiese:
"De exemplu mie imi place sa fac poze dar nu pot sa fac pentru ca ma vad oamenii si simt un sentiment de rușine..."
Excat! "Imi place sa fac poze" nu "sa fac poze oamenilor"! "ma vad oamenii". Oamenii te vad si din spate, din lateral, de peste tot. Parca nu ai sti romaneste! Esti absolvent de scoala noua?
Mai citeste-ti fraza scrisa de manuta ta, sa vezi ca nu reiese niciunde ca ai face poze unor oameni, altii decat aia care te vad. Deci, explicatia ta este greoaie, de copil care nu stie sa explice.
baiete, rsuinea trece daca in momentul acnd intri intr-o incapere, sala sau oricunde te afli, saluti respectuos oamenii si apio ceri voie sa faci poze.
Este un lucru de bun simt, pe care il inveti acasa, de la parinti, in primii ani de viata: repectul epntru cei din jur si sa ceri voie, indiferent ca vrei sa-i pozezi pe ei sau sa pozezi altceva din acea incapere sau imprejurimi.
Tot ce ai insirat tu acolo (fotografii, munca, etc) sunt motive de mandrie, nu de rusine.
Daca crezi că ești puternic, înfrunți tot (te pui singur în situații neconfortabile pentru tine) și te vei 'readapta' la normal.
Consult psihiatric.
Citisem/văzusem acum câțiva ani, un studiu, in care nu mai știu ce oameni de știință aproximau că până prin 2025 aceste tulburări vor fi cele mai frecvente boli ale omenirii, peste cancer, peste boli cardio, peste septicemie etc. Se pare că au avut dreptate, văd copii de 4 ani la consult psihiatric și chiar și pe tratament. De adolescenți/adulți nici nu se mai pune problema.
Tu trebuie sa capeti un pic mai multa incredere in tine. Pentru ca asa cum zicea cineva mai sus, situatiile pe care le-ai insirat mai sus sunt motive de mandrie, nu de rusine. Dar pentru ca ai o anxietate sociala nu reusesti sa vezi lucrurile asa. Primul pas l-ai facut pentru ca ai identificat situatiile in care nu te simti confortabil. Incearca sa constientizezi gandurile care vin automat si sa distingi intre gandurile rationale si alea irationale. Si cel mai bun exercitiu pe care il poti face cand ai anxietate, este sa faci exact lucrul de care iti este frica. Nu o sa iti iasa din prima, dar cu pasi mici o sa iti iasa. De exemplu pentru inceput poti merge intr-un parc, stai pe o banca 10 minute si uita-te la lume. O sa vezi ca nimeni nu sta atent sa vada ce fac ceilalti. Oamenii pur si simplu isi traiesc propria viata, se plimba, se joaca. Nimeni nu sta sa analizeze ce activitati au cei din jur. Asa ca nimeni nu o sa se focuseze pe faptul ca tu vei scoate aparatul foto si vei face o poza. Apoi poti incerca sa dezvolti un mod pozitiv de a gandi sau vedea situatiile. Focuseaza-te mai mult pe tine decat pe cei din jur sau pe parerea celor din jur. Si fii mai bland cu tine, nu te mai judeca. Pana la urma si daca ti se intampla o chestie super penibila in public sau daca oamenii o sa aiba o reactie nedorita sau daca o sa rada de tine ca muncesti sau faci poze, nu se intampla nimic. Reactiile si emotiile oamenilor nu sunt responsabilitatea ta. Singura ta responsabilitate este sa iti traiesti viata fix asa cum iti doresti.
Și eu sunt timid și am probleme cu anxietatea socială.
Dacă dorești să mai discutăm poți să îmi lași un mesaj în privat deoarece și eu sunt în situația ta.