| VasileVasile2345 a întrebat:

Am o intrebare serioasa : am 14 ani si ma confrunt de vreo jumatate de an cu o acnee grava serioasa... mai intai o aveam doar pe fata. acum s-a intins si pe spate si pe piept si efectiv nu mai pot de durere. La insistentele parintilor, am fost la dermatolog care mi-a recomandat Skinoren ( acid azelaic ). L-am luat 3 luni, dar degeaba; mi-au disparut cosurile doar de pe frunte si atat ( pe gat si pe corp nicio schimbare ). Recent, am fost iarasi si a zis ca ultima cale cu care sa imi treaca e sa-mi dea Sotret 10 mg, a zis ca o sa prezinte niste simptome dar nu ma speriasem asa de tare; l-am luat dar cand am ajuns acasa si m-am imformat. M-am speriat destul de rau la ce scrie despre aceste pastile si acum nu stiu ce sa fac. Vreau DIN TOT SUFLETUL sa scap de acnee pentru totdeauna. Dati-mi sfaturi, indicatii, orice! Multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Treaba asta cu acneea e mult prea complexa. Si eu am avut si am scapat de ea abia cand am scapat de pubertate, e chestie hormonala. E trist, dar asa se intampla in multe cazuri. E posibil sa functioneze si tratamentele date de dermatolog, el nu stie ce functioneaza la tine deci de asta trebuie sa incerci mai multe.
De scapat scapi, dar intrebarea e cand...

| VasileVasile2345 explică (pentru Bondarel99):

Multumesc!

| IFeelS0Alone a răspuns:

Sunt prea multi factori care iti provoca acnee. Continua sa folosesti medicamentele prescrise de doctor.

| anncamarria a răspuns:

Acneea e de foarte multe feluri si depinde de la persoana la persoana. In primul rand acneea se trateaza si prin schimbarea dietei, eliminand laptele, zaharul, fastfood-ul si grasimile.(poti cauta pe google mai multe mancaruri care pot afecta acneea) si stand foarte hidratat. Incearca sa reduci presiunea care o pui pe spate, poarta haine care sunt bine clatite de detergenti (si lenjeria de pat) si incearca masti de fata. Iar o recomandare de a mea poate fi Zineryt. Mereu cand aveam un cos trecea in 2 zile. E un lichid ce il aplici pe piele. Sper ca te-am ajutat!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand, nu iti atinge tenul cu mainile murdare si dezinfecteaza zilnic ecranul telefonului si castile. Schimba fata de perna si prosopul pentru fata cat mai des. Pentru ten poti sa folosesti prosoape de hartie, in Profi au o rola-prosop mare de hartie si costa 9 lei. Spala foarte bine mainile inainte sa te speli pe ten. Daca atunci cand te speli pe cap spuma atinge fruntea acesta poate sa fie un motiv pentru aparitia cosurilor in zona respectiva. Nu purta haine din materiale sintetice.Nu se foloseste apa fierbinte sau rece pe ten, ea trebuie sa fie potrivita. Nu folosi sapun pentru ca favorizeaza aparitia cosurilor si punctelor negre. Nu iti stoarce cosurile pentru ca doar raspandesti bacteria, favorizezi inmultirea lor si aparitia cicatricilor. Nu utliza bureti pentru dus pentru ca sunt medii propice pentru bacterii.

Nu se aplica lamaie, alcool, camphor, scortisoara, menthol, pasta de dinti, ulei de arbore de ceai, uleiuri esentiale, rosii, capsuni, kiwi, otet, sucuri de citrice si alte ingredient care te ustura si iti irita tenul.


1. Eu am observat ca pentru multe persoane Skinoren este ineficient in tratarea acneei. Ti s-a dat Sotret pentru ca acneea se afla pe o zona mai extinsa, daca vrei sa incerci alt tratament iti recomand sa te intorci la dermatolog si sa ii ceri sa-ti prescrie Duac gel produs de Stiefel ( 5% benzoyl peroxide - Duac mai este produs si de Glaxo dar concentratia este de 3%), este foarte eficient in tratarea acneei dar nu cred ca se elibereaza fara prescriptie medicala.

Duac gel se utilizeaza DOAR seara. Se aplica pe tenul curat, doar pe zonele cu probleme, se lasa sa fie absorbit si peste 15 minute poti sa aplici o crema hidratanta care nu contine ulei. Dimineata te speli pe fata cu un gel de curatare foarte bland si folosesti o crema cu spf minim 30.

Pentru a evita posibile reactii alergice trebuie sa introduci treptat produsul ca sa-i dai timp tenului sa se acomodeze cu el. Tenul poate prezenta descuamare, deshidratare, iritatie etc. daca nu introduci treptat produsul. In prima saptamana il aplici de maxim 3 ori si mai adaugi o aplicare in fiecare saptamana pana ajungi la nr de aplicari recomandate de dermatolog

1.1 Pentru curatarea tenului mie imi place balea med ultra sensitive waschgel - este bland, nu usuca tenul, curata eficient si nu are ingrediente iritante; il gasesti in magazinele DM si costa 9-10 lei. Tenul se curata de doua ori pe zi.
https://www.dm.de/balea-med-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html

1.2 Produsele care trateaza acneea fotosensibilizeaza tenul si o crema cu Spf este obligatorie :
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10049257

1.3 Nu sari peste hidratarea tenului :
a.Bioderma :
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10017242

b. The ordinary :
https://www.bilenegre.ro/......e-ordinary

c. Daca ai tenul mixt sau gras poti sa utlizezi emulsia de la Gerovital, daca stii ca tenul tau se deshidrateaza in urma tratamentelor pentru acnee utlizeaza crema de la Bioderma sau The ordinary. Emulsia asta contine o cantitate mare de niacinamida dar are si ingrediente hidratante. :
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10043047

"Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei :

atenuează acneea şi petele
reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
întăreşte bariera de protecţie a pielii
previne pierderea apei din piele
reînvie tonusul şi textura pielii
îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
uşor efect regulator de sebum "

sursa : https://www.elemental.eu/ro/924-niacinamida.html



2. Pentru tratarea din interior : ai grija la alimentatie, nu te stresa ( anxietarea, stresul si depresia influenteaza in mod negativ afectiuniile pielii ) si ia suplimente cu probiotice sau simbiotice. S-a facut un studiu in care s-au administrat probiotice pacientiilor cu acnee si 80% din ei au avut imbunatatiri semnificative in urma acestor suplimente. In 2-3 saptamani ar trebui sa vezi o ameliorare, tratamentul minim cu probiotice este de 3 luni. Mie probioticele Eubiotic mi-au facut bine dar daca vrei sa iei ceva mai complex si cu mai multe bacterii poti consuma simbioticele ( probiotice + prebiotice ) Flora 10.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10055885
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10029480

"At the basic science level, probiotics have been shown to directly inhibit P. acnes through the production of antibacterial proteins. In vitro Streptococcus salivarius, a prominent component of the oropharynx, has been shown to inhibit the growth of P. acnes and group A streptococci through the production of a bacteriocin-like inhibitory substance (BLIS-like substance) (Bowe et al., 2006). Similarly, strains of Lactococcus sp. HY 449 exhibit antimicrobial activity and inhibit the growth of Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, and P. acnes through the secretion of bacteriocins (Oh et al., 2006). "
sursa : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000155

Lactatele ( lapte, iaurt, branza etc ), sucurile accidulate si cu adaos de zahar, cafeaua, dulciurile, ciocolata, prajelile, snacks-urile, carnea de porc, conservele - favorizeaza aparitia acneei si inrautatirea acesteia. La unele persoane doar excluderea totala a lactatelor ajuta la vindecarea acneei, fa un test si vezi daca dupa o luna in care nu consumi deloc lactate observi imbunatatiri. Poti sa inlocuiesti laptele cu lapte de cocos sau de migdale, daca vrei o sursa de calciu poti sa consumi seminte de chia sau susan ( ori amandoua, semintele de la sano vita mi se par cele mai ok. semintele de chia nu au gust ) pe care sa le inmoi in lapte vegetal, suc de fructe sau apa plata in care adaugi zeama de lamaie si miere.


3. Pentru corp :

1.1 Inlocuieste gelul tau de dus cu Balea Duschgel Ultra Sensitive, il gasesti in magazinele DM si costa 8-10 lei. Nu contine iritanti, parfum sau alte minuni. Uneori problemele pielii pleaca de la igiena, de la produsele pe care le folosim si nu sunt compatibile cu pielea noastra. Nu folosi sapun pentru ca ingredientele care mentin sapunul in stare solida pot bloca porii, el lasa o pelicula pe piele care este mai greu de limpezit si pot rezulta puncte negre, puncte albe sau cosuri.
https://www.dm.de/balea-duschgel-ultra-sensitive-p4010355340412.html

1.2 Poti sa utilizezi argila pe corp de 2 ori pe saptamana. Argila are proprietati absorbante, cea mai mare putere de absorbtie o are cea verde ( indicata pentru un ten mixt sau gras ), urmata de cea albastra ( ten normal sau mixt ), iar cea mai mica putere de absorbtie o are argila alba ( indicata tenului uscat sau sensibil ).
O gasesti in plafar sub forma de pulbere, nu o cumpara gata preparata. O combini cu apa plata, ceai verde ( este antiinflamator ) sau ceai de musetel (este calmant si antibacterian) - niciodata cu uleiuri pentru ca ii "omoara" proprietatile absorbante ] pe care o lasi sa actioneze pana se usuca complet.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10041135