De ce? De ce si ce substanta ai pus pe alunite?
Sper ca stii ca nevii pigmentari (alunitele) au un potential cancerigen destul de mare, mai ales daca ii lezezi, iar "solutia care arde" cu siguranta nu le face bine, iar daca nu stiai, stii acum.
Fugi repede la dermatolog sa vada ce ai facut, si nu te mai juca cu sanatatea ta...
Sanatate!
Nu. Am avut o solutie de genu prin casa si am zis ca e bine sa incerc sa scap de ele. Stiu ca asa procedeaza si un dermatolog doar ca le arde cu un aparat dupa ce anesteziasa locul.
Un dermatolog nu "arde" in voie, dupa cum il taie capul, cum ai facut tu. Nu degeaba face saracul 10 ani de scoala, ci ca sa stie exact cat sa "arda". Si alunitele nu se ard, se incizeaza si se scot chirurgical, inconjurate de putin din tesutul cutanat si chiar si interventia e periculoasa daca nu e bine facuta...
Hmm. Ma voi duce la un dermatolog in urmatoarele zile atunci. Dar ai idee daca alunitele pot sa fie si de acea culoare a pieli doar ca putin inspre alb?
Nu, alunitele sunt maro inchis, ce e mai deschis decat culoarea pielii probabil e o cicatrice (cel mai probabil de la varicela daca ai avut, sau alte bubite pe care le-ai rupt).
Hmmmm. Deci atunci inseamna ca doar una din ele este alunita adica cea putin mai jos de banda chilotului. Am crezut ca si celalalte doua sunt deoarece am vazut ca sunt iesite cam cu 1 mm afara. La alunite ai idee daca se face anestezie locala sau anestezie?
Pentru orice interventie medicala care provoaca durere se face anestezie, acum depinde de interventie, pentru o rezectie de nev pigmentar se face doar locala, stai linistit ca de durut nu o sa te doara nimic.
Sanatate!
Multumesc mult. Nu prea imi este de durut deoarece pot sa tolerez destul de mult. Imi este mai mult de sanatate adica sper sa nu fie deja in stadiul melanoma... nu am chef sa stau nici prin spitale. Sanatate si tie. Multumesc mult iarasi!
De fapt exista si nevi dermici fara pigment (sunt de culoarea pielii). De asemenea exista si melanom acromic/acromiant, care de asemenea nu prezinta deloc pigment.
In fiecare zi invatam ceva nou, nu stiam asta, nici nu mi s-a predat. Noroc ca exista specializari si supraspecializari.
Si daca sunt de culoare pielii cum ii putem depista? Ca persoana fara pregatire si dermatoscop la indemana? Au alta textura? Difera usor culoarea? (presupunand ca nu sunt iesiti in relief) Si daca se transforma malign au aceleasi caracteristici ca nevii pigmentari? Isi schimba forma, marginile? Culoarea?!
Multumim.
Nevii epidermici (da, exista pana si nevi epidermici acromici)/dermici fara pigment (sunt mai rozalii) pot fi identificati la fel cum deosebim masinile intre ele: daca vad un model de suficiente ori (si cineva imi si spune ce este) apoi il recunosc cu usurinta (pot sa fac diferenta intre un autocamion si un Tico). Sunt insa si situatii in care pana si dermatologul se foloseste de dermatoscop. Din nefericire melanomul acromic/acromiant este descoperit tarziu la rasa caucaziana (mai repede la rasa africana) si de obicei prin biopsiere. Transformarea maligna a unui nev dermic fara pigment este extrem de rara dar daca se intampla criteriile sunt aceleasi de la cei pigmentari: ABCDE - asimetrie, margini "dintate", neregulate; 2 sau mai multe culori; diametru >0.5-0.6 (in functie de cartea din care citesti) si evolutie (s-a modificat relativ repede/recent). Pentru orice semn pe piele (ridicat sau nu) nou aparut sau care isi modifica trasaturile ar trebui sa ne adresam unui dermatolog pentru ca niciodata nu se stie. Cancerul de piele nu tine cont de varsta, sex, statut social, educatie, religie, afiliere politica, etc...
Pentru a vedea cat de diferit pot arata nevii aveti aici un link: http://www.dermnetnz.org/topics/moles
Cu placere si spor la citit! :)
Multumim, o lectura interesanta si niste exemple demne de salvat pentru viitoare referinte, in cazul meu. Chiar mi-a prins bine linkul.
Cu multa placere! Ma bucur ca l-ati gasit util.
Multumesc extrem de mult tuturor. Am consultat un dermatolog si se pare ca nu a fost o alunita maligna. Singura problema este ca am aplicat chiar pe ambele Verocil. Ceea alba a cazut cam dupa a treia aplicare daca tin bine minte. Iar ceea maronie nu are nici o problema, noroc. Singurul lucru care mi-a fost reprosat de catre dermatologist a fost sa nu mai actionez asa fara sa consult pe cineva inainte. Multumesc tuturor de ajutor!
Salut,
Ca idei generale: 1. pe alunite NU se aplica substante keratolitice (de tip Duofilm, Clavusin, etc) sau citotoxice (Verolit, Condyline, rostopasca, etc) deoarece nu le va indeparta dar va creste riscul de transformare in ceva foarte neplacut ( http://primoderm.ro/articole/cancerele-de-piele/ ); 2. alunitele NU se ard cu electrocauterul/laser CO2/electrofrecventa riscurile fiind asemanatoare celor de la pct. 1; 3. nu toate alunitele sunt maronii sau negre. In concluzie, manevra executata de tine este periculoasa dar nu fatala. Consulta un dermatolog saptamana viitoare. Prin dermatoscopie ( http://primoderm.ro/uncategorized/dermatoscopia/ ) acesta poate spune in ce stadiu se afla acum alunitele "agresate" insa va fi nevoie mai mult ca sigur de o reevaluare la aprox. 1 luna distanta (timp in care nu le mai faci absolut nimic). Acele alunite ( http://primoderm.ro/articole/nevii-sau-alunitele/ ) vor trebui verificate apoi la fiecare 6 luni pentru a surprinde orice modificare. Alunitele declarate suspecte de catre dermatolog se indeparteaza cu anestezie locala (care doare extrem de putin) si sunt supuse examenului histopatologic (microscopic).
Succes!
Buna, nu e nimic grav stai linistit dar pe viitor sa ai grija ca se pot intampla multe si eu am una exact dedesubt la nas si m-am lovit putin la ea mi-a curs sange dp mi-a trecut numa ca iti curge mult sange la alunita daca o rupi sau altceva.