Ai probleme cu ochii. Trebuie sa faci un control la oftalmolog si e posibil sa-ti prescrie ochelari.
Durerile de cap pot fi cauzate de foarte multi factori si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze pentru care diferite persoane se adreseaza medicului lor generalist. Cele mai multe astfel de afectiuni nu sunt grave si dispar, de regula, de la sine. Pot fi atenuate cu ajutorul unor calmante usoare sau datorita unei schimbari pozitive in stilul de viata.
De asemenea, tensiunile sau durerile oculare, oboseala ochilor si vederea "incetosata" reprezinta cauze la fel de obisnuite pentru controalele medicale... De astfel de afectiuni sufera, in special, persoanele care depun activitati sustinute la serviciu si care lucreaza foarte mult cu monitorul si computerul, o sursa de stres pentru vedere... Durerile de ochi pot fi un semnal al aparitiei durerii de cap, insa pot fi cu usurinta evitate daca tii cont de cateva sfaturi generale.
Durerile de cap de tensiune nu dureaza, de regula, foarte mult timp. Printre simptomele acestora se numara:
• o durere generalizata, care nu este neaparat "concentrata" asupra unei anumite parti a capului;
• senzatia de presiune in zona capului, a gatului sau a cefei si a ochilor.
Migrena, adesea o durere puternica, te poate scoate "din circulatie" pana la trei zile... Acest tip de durere este, in general, localizata intr-o anumita parte a capului, fiind insotita adesea de senzatia de ameteala si de voma. Alte simptome de care s-ar putea sa ai "parte":
• vedere incetosata;
• poti vedea lumini intermitente sau puncte negre;
• vorbire greoaie si neclara;
• senzatia de intepaturi in maini si in zona fetei.
Oboseala ochilor poate fi o cauza a durerilor de cap pe care le traiesti la munca. Este foarte posibil sa suferi din aceasta cauza daca:
• esti constienta de faptul ca ai ochii foarte obositi si ai o senzatie de mancarime sau de iritare in zona lor;
• de foarte multe ori iti suprasoliciti ochii sau ai dificultati in a vedea obiectele aflate la distanta, dupa ce ti-ai concentrat privirea asupra obiectelor aflate in imediata apropiere, sau invers;
• temporar, ai privirea incetosata;
• suferi de ameteala sau dureri de cap.
Printre cauzele declansatoare se pot numara:
stresul;
pozitia incorecta la birou;
o zona de lucru "stufoasa" si in dezordine;
oboseala ochilor;
abuzul de alcool.
Majoritatea durerilor de cap vor trece de la sine sau cu ajutorul unor pastile cum ar fi paracetamol, aspirina sau ibuprofen. Ai grija sa nu exagerezi cu aceste calmante - intotdeauna citeste prospectul si apeleaza la sfatul farmacistului.
Daca suferi de o durere de cap sacaitoare, incearca sa:
• iei o pauza si sa te relaxezi;
• eliberezi tensiunea prin exercitii de stretching sau printr-un masaj usor al fetei, gatului, cefei si al capului.
Incep prin a spune ca un consult oftalmologic este o prioritate, avand in vedere ca ochii sunt organe sensibile si ca fiecare moment conteaza. Totusi, ar putea exista cateva lucruri de facut DUPA o vizita obligatorie la oftalmolog, bineinteles, imppreuna cu tratamentul pe care il va propune acesta. Este important sa mananci legume si fructe portocalii, verde inchis (care contin beta caroten sau luteina) si cele violet, rosu inchis (contin antociani). Aceste substante ajuta vederea si protejeaza impotriva fotofobiei (in caz ca te deranjeaza lumina calculatorului dupa ce stai mult in fata ecranului, sau daca atunci cand te trezesti dureaza mult pana ti se obisnuiesc ochii cu lumina). Suplimentele alimentare cu antociani, luteina, betacaroten sunt si ele foarte bune pentru vedere. Este bine si sa iti hidratezi ochii in caz ca se simt uscati, prin folosirea lacrimilor artificiale, de cateva ori pe zi, intre care cele mai bune sunt cele fara conservanti, pe baza de acid hialuronic.
Enescu_Andrei_1997 întreabă: