| Marvinmiau a întrebat:

am o problema destul de grava, peste o luna voi face 14 ani, iar inaltimea mea este de 1.48 m, respectiv 48 de kg, problema este ca am o crestere foarte lenta, cand am fost la medic si mi-am facut analizele mi s-a spus ca hipofiza imi este in regula si secreta hormonii pentru crestere. Cand am fost aveam 11-12 ani si a spus ca cel mai probabil in urmatorii ani ar trebui sa urmeze un puseu d crestere dar pana acum nimic. S-ar putea sa raman la inaltimea asta si sa nu mai cresc? Sunt foart ingrijorat, ajutati-ma va rog!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| AlexCristi97 a răspuns:

Aveam un prieten care era cu un cap mai mic decat mine pana in clasa a 10-a (eu aveam cam 1.70 atunci). In clasa a 10-a a inceput sa creasca si pana cand a ajuns in anul 1 de facultate, a ajuns sa fie el mai inalt decat mine cu un cap. Pana la 20-21 de ani tot cresti, mai mult sau mai putin, in functie de cum se dezvolta corpul si cum esti programat genetic. Discuta cu parintii tai si vezi ei cand au crescut cel mai mult.
Vezi care e inaltimea medie intre parintii tai si cam pe acolo vei ajunge si tu, tinand cont ca nu ai probleme cu hormonii de crestere.
Pentru ca tu esti in dezvoltare, ar trebui sa faci un sport. Baschetul, handbalul si inotul sunt cele mai bune pentru crestere. (Prietenul meu mergea des la inot)

| alexwahl a răspuns:

Tinere,eu in clasa a 8a, la 14 ani, aveam 157 cm. Eram printre cei mai scunzi, am avut o crestere foarte lenta.Iar acum sunt unul dintre cei mai inalti colegi ai mei.In prezent am 22 de ani. Pana la varsta de 14 ani, multi baieti cresc brusc, iar altii cresc uniform /lent. Nu e un motiv de ingrijorare. Un alt coleg de-al meu, are la 20 de ani, 57 kg.

| D3I3 a răspuns:

Daca esti baiat, cresti pana la 16-17 ani..deci probabil sa cresti in urmatorii ani. La fata e cam aceiasi treaba. Oricum, inaltimea nu prea conteaza.

| Andri123 a răspuns:

Nu iti face griji.Am fost in situatia ta.In clasa a 8-a aveam 1.45.Nu am fost la nici un medic, părinți mei au 1.60.Eu făceam fotbal de ceva timp si am decis să fac de performanță. Alerg pe zi 10km la antrenament, încălzire, gimnastica si toate astea au dat roade am.16 ani si acum am 1.68 si deja mi-am depășit părinți.Iti sugerez sa manânci:peste,carne,fructe, legume, un ou fiert/ochi, lactate, branza(50g pe zi) si sa lasi mancarurile nesănătoase.Nu am crescut prin aceste metode dar saptamana asta o sa.le pun in practica împreună cu niste exerciții de creste.A dat, am uitat.sa dormi minim 8h. Dupa ce ma apuc sa consum aceste alimente, exercițiile pe care mi le-am propus si sa ma culc de la ora 23:00 sper sa dea roade.Multa sanatate.

| Legotm a răspuns:

Fa un sport, manacat cat mai sanatos, ia-ti ceva vitamine, alfel nu are cum sa se dezvolte corpu tau daca nu ii dai ce trebuie.