| LittlePunk a întrebat:

Salut Tpu.Am o problema enorma..si nici nu stiu de unde sa incep,povestea pe scurt e, ca din clasa a 8-a,am inceput sa ma schimb,nu imi mai place scoala,am devenit foarte lenes,nu am prieteni cu care sa ies pe afara,petrec mult prea multe ore la calculator pe jocuri,(da,sunt un obsedat), nu am viata sociala, si din cauza asta tot programu meu in viata e dat peste cap.alta problema,faptul ca sunt necredincios, si nu am deloc incredere in mine ca reusesc ceva.Sunt foarte pesimist,nu reusesc sa fac niciodata ce imi propun,si chestia asta imi afecteaza grav sanatatea, mintala cat si fizica.Am uitat sa mentionez, am 17 ani, si nu stiu ce sa fac.Am nevoie de sugestii va rog, voi v-ati aflat in situatia mea?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| P1slaruMihai a răspuns:

Lumea virtuala ti-a luat mintile! Sfatul meu daca vrei sa te ajuti psihic si fizic discuta cu parintii tai sa-ti de-a o mana de ajutor in vindecarea ta! si pune picioru in prag esti destul de mare si poti spune "Gata aici ma opresc!" poti face dar e nevoie de credinta. Si in legatura cu prieteni cauta un anturaj cat mai bun.winking Sper ca ti-am fost de ajutor. Te poti schimba numai sa vrei asta.

11 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Ca idee :
* fa modificari in rutina legata de calculator prin introducerea de noi activitati---- de ex : daca seara te joci cu amicii virtuali un anume joc, schimba cu alta activitate legata de internet.Scopul este intreruperea rutinei, un prim pas pe calea vindecarii adictiei
* foloseste o alarma( un ceas cu sonerie) care te anunta ca trebuie sa opresti calculatorul. Pentru a nu o ignora, asociaza alarma unei alte activitati care trebuie facuta la acea ora --- parintii te pot ajuta intr-o asemenea intreprindere.
*fa-ti un program/plan de activitati zilnice care includ si pe cele online --- planul trebuie sa specifice clar ora inceperii si ora finalizarii fiecareia( mai ales pentru cea rezervata internetului!) Planul sa cuprinda sesiuni scurte dar frecvente ale utilizarii internetului si cu mare diversitate. Planul ajuta d.p.d.v. psihologic: tu controlezi dependenta de internet, nu invers!
* pune-ti langa calc. un pliant cu cateva probleme majore legate de internet si pe altul, cu beneficiile majore ale renuntarii.
*abstinenta, ca ultim pas, daca cei anteriori esueaza. Poate fi totala sau partiala, in sensul renuntarii la jocuri dar fara a renunta la alte aplicatii pentru care nu ai dezvoltat dependenta.Cea totala poate fi aplicabila intr-un loc lipsit de acces la internet --- uneori si la anumite persoane, poate induce un sevraj asemanator cu cel al dependentilor de drog.
Succes si numai bine!

| ღHinataღ a răspuns:

Nu m-am aflat, ci ma aflu.Simplu,eu am incredere(poate prea multa)in mine.Eu nu am prieteni de cand m-am nascut, am doar unul, si bun.Viata sociala nu e pentru mine.Nu fac nimic, asa sunt eu de cand ma stiu, e ceva ereditar.Nu am ce sa fac.Invat cel mai bine, la scoala sunt cea mai buna si sunt invidiata. Daca inveti bine, eu cred ca aceasta stare ti-au impus-o colegii, care sunt invidiosi.O zi buna!

| addy1999 a răspuns:

In viata trebuie sa fii optimist, calculatorul si jocurile nu sunt o optiune, pentru a traii bine trebuie sa iesi si pe afara sa iti dai seama cat de minunata e viata dincolo de calculator, distreaza-te vorbea, traieste din plin clipele astea de 17 ani cand iti faci prieteni noi pe care ii vei avea toata viata, ca o sa ai timp pe la 50 si de ani sa stai pe pc, socializeaza, si eu sunt timid fata in fata cu oricine care e nou, dar prin mesaje poti socializa paa atunci...

| LittlePunk explică (pentru addy1999):

Amicii pe care ii am,vorbesc cu ei prin mesaje, doar la calculator, nu sunt din orasul meu, si cu ei ma inteleg,.sti cum e sa te intelegi bine cu anumite persoane, si fix cu acele persoane sa nu poti sa iti petreci timpu.eu intr-un final cred ca o sa am nevoie de un psiholog, ca altfel nu stiu cum o sa imi rezolv problema..chestia asta se intampla de 3 ani, e foarte greu sa ma vindec acuma, pentru ca sunt deplin convins ca la situatia actuala, nu voi face nimica cu viata mea

| TOoSsy a răspuns (pentru LittlePunk):

Daca te gandesti ca nu ai tu putere sa vindeci aceasta problema nici psihologul nu poate sa faca nimic. Bun el iti da sfaturi, dar nu poate el lupta in locul tau. Tu trebuie sa fi ala care incearca din rasputeri sa-si revina. Intelege ca nimeni nu te vindeca mental, numai tu poti.

| addy1999 a răspuns:

Nu ai nevoie de psiholog. Ai nevoie de forta ta interioara care te a parasit. dupa atat timp in care ai fost pesimist cu ce o sa te faci in viata.fa o plimbare pana la macar doi dintre prietenii tai. Spunele sa iesiti la un suc oricat de departe ar fi ei.decat sa dai bani la psiholog. 200 lei.da i pe un bilet spre unde iti sunt prietenii.stai acolo o saptamana la unul dintre ei ( ai spus ca te intelegi fb cu ei deci vei putea dormii acasa la unul din ei) fii propriul tau psiholog.fii optimist! Eu chiar cred ca tu vei devenii o persoana importanta.trebuie doar sa crezi in tine... Spune mi ce ai de gand.care iti sunt visele in viata.chiar de cand erai mic?

| CristieXe a răspuns:

Iesi ma pe afara si te joaca, lasa calculatoru' asta ca iti mananca tot creierul.Sa stai macar 1-2 (pe zi) eu acuma beau energizant si nu am somn deloc noaptea laughing

| AgavriloaeiAndrei99 a răspuns:

Toti am trecut prin chestia asta, ba nu ne place scoala, nu vreau sa fac nimic, lasa-o pe maine, si ne petreceam timpul la PC. Daca joci jocuri gen MMPORG distrugeti conturile, daca joci RPG-uri dezinstaleazale sau jocuri cu curse ( nfs mw, etc. ). In legatura cu prietenii fa-ti un grup al tau care sa te ajute in caz de necaz si sa se bucure alaturi de tine cand esti fericit. Daca nu esti credincios, nu incerca cu lucruri mari, adica spune seara si dimineata cate o rugaciune ( Tatal nostru, etc., cred ca o stii) si daca esti pesimist ar fi o solutie : mereu cand faci ceva si nu iti prea iese acel lucru sa spui ca poti chestii de genu. M-am aflat si eu in situatia ta si am iesit din asta ( norocul meu ca nu am apelat la psiholog) dar daca nu vei reusi cu asta psihologu si parintii tai sunt singura sansa. Bafta!

| Chrystopher_Julyan_1998 a răspuns:

Si eu sunt cam la fel, ma joc intruna pe pc si nu imi place sa ies afara, mai ales ca stau intr-un cartier rau famat.Din ce oras esti?

| TOoSsy a răspuns:

Fiecare am trecut prin asa ceva macar o data, bine, poate nu la fel dar asemanator. Cel mai sigur mod sa reusesti ceva oricat de pesimist ai fi este de exemplu sa o faci pentru cineva important, sau pentru a-ti implini un vis. E bine sa stai pe calculator dar in acelasi timp trebuie sa iti faci o viata sociala. De exemplu pentru 2 zile nu intra pe calculator, daca e la tine in camera mutal si daca numai tu il folosesti poti sa ii iei cablurile si sa i le dai mamei tale sa le tina la ea. In orele care le ai libere fara calculator incearca sa te concentrezi pe altceva, citeste o carte, roaga un coleg sa vina cu tine sa vedeti un film, incearca sa te incadrezi intr-un grup, pentru ca daca stii ca ai prieteni care te asteapta o se fie mai agreabila scoala.
Daca vrei sa vorbim despre chestii din astea spune-i-mi. Crede-ma am trecut prin chestii din astea.