| IonutIon187 a întrebat:

Salut TPU! As avea și eu o problema și aș vrea să știu dacă sunt persoane care au trecut prin stări asemănătoare sau sunt remedii pentru ele, de ceva timp trec prin perioade as spune de anxietate după o perioadă de stres continuu cauzat in mare parte de o despărțire în care îmi făcusem multe planuri mi se schimbase viata dar după despărțire mi s-a dat lumea peste cap mă stresam tot timpul eram deprimat alteori nervos și agravat as spune de un deces în familie imediat după plus multe alte supărări cu oameni apropiați, am avut senzații de ceata mentală pierderea simțurilor nu mai simt acele sentimente ca de demult erau ca un gps as spune iti confirma când făceai ceva bine și când nu, sau senzațiile ce le aveam când mă motiva un lucru satisfacția au dispărut parca as fi devenit o persoana fara chef de viață

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Apuca-te de un sport, ca la varsta asta este benefic din toate punctele de vedere, ajutand la dezvoltare fizica sanatoasa si armonioasa cat si mental, fiindca elimina stresul si elibereaza hormonul fericirii.
Poti face orice sport doresti, de la atletism, ciclism, inot, volei, baschet, handbal, fotbal, samd.

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Poate ne spui si ce varsta ai, ca una-i sa fii adolescent de 16-17 anisori si alta este sa fii barbat la 30-40de ani.

| IonutIon187 explică (pentru Violleta2022):

18 ani

| IonutIon187 explică (pentru Violleta2022):

Buna da e recomandat chiar am inceput de curând să ies mai mult fac plimbări lungi km incerc sa socializez mai mult, aparent ar fi o depersonalizare îmi pusesem prea multe întrebări fără răspunsuri, am învățat să trăiesc cu asta și la școala de șoferi mă simt mult mai bine incep sa uit de stările astea când mă concentrez laughing apreciez oricum dar ce am realizat că pe lângă că sportul te ajuta sa fii bine fizic, sa socializezi și să vezi locuri noi te ajuta mental.

| Violleta2022 a răspuns (pentru IonutIon187):

Apuca-te de un sport, ca la varsta asta este benefic din toate punctele de vedere, ajutand la dezvoltare fizica sanatoasa si armonioasa cat si mental, fiindca elimina stresul si elibereaza hormonul fericirii.
Poti face orice sport doresti, de la atletism, ciclism, inot, volei, baschet, handbal, fotbal, samd.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu prea poti sa le numesti remedii. Eu unul, am facut jumatate de an de psihoterapie din motive existentiale. Si printre invataturile insusite din aceste sedinte, am aflat si despre "Etapele pierderii" sau "travaliul doliului". Si anume: Negarea, furia, negocierea, depresia, acceptarea.

In principiu, pentru a trece peste evenimentul care ti-a cauzat starea de pierdere, tu ca persoana, ai nevoie sa treci prin toate etapele. Daca nu treci prin ele in aceasta ordine, nu vei trece deloc peste eveniment.

1. negarea: Negarea este mecanism de apărare folosit care te poate ajuta să atenuezi șocul imediat creat de o situație dificila.

2. Furia: Dupa constientizarea pierderii care vine dupa negare, vor aparea intrebarile de genul: „De ce eu?", „Ce am făcut să merit asta?" Si de obicei cand apar intrebarile astea, in majoritatea cazurilor, nu vei avea un raspuns pentru ele, si ca urmare, apare furia din pricina frustrarii pe care o ai atunci cand nu iti poti da un raspuns la aceste intrebari.

3. negocierea: Apare dupa stadiul de furie cand te resemnezi cu ideea. Si tinzi sa negociezi pierderea prin ganduri de genul: "Daca nu as fi facut aia, probabil ca nu s-ar fi intamplat asta" sau "Daca munceam mai mult, nu as mai fi pierdut acea persoana sau acel lucru"

4. Depresia: Dupa ce ai trecut prin toate starile precedente, si te-ai resemnat cu ideea generala de a pierde, vei avea o perioada de depresie. Ea se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. Unii mananca mai mult, altii nu mananca deloc, unii nu mai fac dus la fel de des, altii dorm mai mereu, altii nu dorm deloc, etc. Si in starea asta te vei simti, vulnerabil, confuz, distras, obosit, etc.

5. Acceptarea: Dupa ce ai trecut prin depresie, ar trebui in mod normal sa te resemnezi cu ideea ca faptul a fost consumat si ca nimic nu mai poti face incat sa repari acea pierdere. Si sa incepi usor sa iti gasesti din nou sensul si scopul tau in viata.

Nu exista o cale usoara de a scapa de asta. Deci cam ai nevoie sa "suferi" etapele de mai sus daca vrei sa duci o viata echilibrata. Sau poti sa arunci o caramida de bani peste probleme si gata laughing

| Concurs2025 a răspuns:

Iti spun ce ma ajuta pe mine! Faptul ca ai scris acest mesaj mie pe mine ma linisteste si imi dau seama ca sunt persoane care au probleme si mai mari ca ale mele. Deci recomandare mea este sa cauti sa citesti sfaturi de la oamenii care au trait momente cu adevarat grele in viata, gen accidente de munca sau alte probleme care dau viata cu adevarat peste cap... si care totusi au reusit sa gaseasca o motivatie pentru a continua.