| Lukasz a întrebat:

Astazi eram la meci si stateam langa un grad foarte ruginit, e de mult timp acolo, si unde stateam eu era o sarma iesita in afara gardului ( ca de ce nu) si cand am trecut m-am zgariat. Mi-a curs sange si nu stiam ce sa fac, eram la 3 km de casa si eram si pe jos, fara bicicleta sau altceva, acum am ajuns acasa si am dat cu sapun acolo.
Se poate face tetanoos? zgarietura abia se cunoaste si este rosie, nu a intrat deloc, doar sunt zgariat. Am venit dupa 3 ore acasa.
Credeti ca ar trebui sa mi-l fac, am auzit ca vaccinul se face doar cand intra in talpa sau altundeva, trebuie sa-l fac?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
| CuriousStuff a răspuns:

Ca sa fie pericol de tetanos trebuie sa ai o rana adanca, pentru o zgarietura nu ai de ce sa te temi, in cel mai rau caz se poate infecta si se trateaza cu niste antibiotice, dar nici vorba de tetanos.

| OoBunnyoO a răspuns:

Tetanusul este cauzat de o bacterie anaeroba, prin urmare poate fi prezenta atat in garduri ruginite, insa si in praf si pamant. Sansele ca aceasta sa fie prezenta in rugina sunt extrem de mari deoarece rugina favorizeaza cresterea acestei bacterii.

Bacteria poate intra in corpul nostru prin orice taietura/zgarietura/intepatura. Nu conteaza ca este in talpa sau in mana. Tot acelasi corp este si tot acelasi sange circula si in talpa si in mana. In momentul in care bacteria intra in contact cu sangele nostru va incepe o perioada de incubare, iar dupa vor aparea semnele infectiei. Nu stiu la ce anume te referi ca "nu a intrat deloc". In momentul in care ti-a curs sange, inseamna ca gardul a intrat in piele.

Cat despre faptul ca ai spalat zona, nu conteaza. Tetanusul este o bacterie destul de rezistenta, iar sapunul nu este un dezinfectant (exceptand cazurile in care scrie pe cutie ca este sapun dezinfectant). Trebuia sa dai fie cu spirt, fie cu apa oxigenata.

Oricum ar fi, regula este ca daca esti zgariat intr-un metal ruginit trebuie neaparat sa mergi sa faci vaccinul. Vaccinul este valid in jur de opt ani, asa ca sincer, nu vad niciun motiv pentru care sa nu ti-l faci. Mai bine sa fii sigur decat sa iti para rau mai tarziu.

| Lukasz explică (pentru OoBunnyoO):

Am 13 ani, vaccinul l-am facut acum 7 ani.

| CuriousStuff a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Ca sa faci tetanos, asa cum ai zis, bacteria este una anaeroba, asa ca plaga infectata cu aceasta bacterie, trebuie sa fie o plaga tetanigena, adica o plaga adanca care atunci cand se inchide sa formeze o un mediu anaerob pentru aceasta bacterie. Daca e doar o zgarietura acest mediu nu se poate forma, deci trebuie sa fie o plaga relativ adanca. happy

| OoBunnyoO a răspuns (pentru CuriousStuff):

Nu este intocmai adevarat. Problema cu bacteriile anaerobe este ca in perioada in care sunt expuse cu aerul sunt forma de spor, adica in stadiu inactiv. In general, cand se gasesc in rugina sunt in stadiul asta si atat timp cand sunt expuse cu oxigenul nu mor, ci raman inactive, in stadiul de spor.

Prin urmare, in cazul unei zgarieruri, chiar si de suprafata, sporul respectiv poate intra in piele. In momentul in care pielea se vindeca si se inchide, contactul cu oxigenul dispare si se creeaza un mediu anaerob, bacteria va trece de la stadiu inactiv la stadiu activ si va incepe sa se inmulteasca. Bacteria are nevoie de un mediu anaerob pentru a se putea inmulti, nu pentru a supravietui.

De aceea, este si foarte greu de scapat de ea si nu conteaza daca dezinfectezi rana. Pentru ca sporii, din cauza faptului ca sunt in stare inactiva sunt extrem de greu de ucis.

Desigur, sansele ca bacteria sa intre in corpul uman printr-o zgarietura sunt mai mici decat in cazul unei rani adanci, insa nu sunt imposibile. Mai ales ca nu se poate vedea cu exactitate adancimea ranii si este nevoie doar de un singur spor si tetanusul este mortal netratat la timp.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Lukasz):

Teoretic ar trebui sa fi imunizat, avand in vedere ca vaccinul este valabil intre opt si zece ani. Totusi, daca ai fost vaccinat si au trecut mai mult de cinci ani de cand ai avut vaccinul si ai fost zgariat sau intepat intr-un metal ruginit este bine sa ai un consult medical pentru ca doctorul sa se uite la rana. S-ar putea sa ai nevoie de inca un vaccin pentru a preveni infectia.

Sansele sunt suficient de mici in cazul unei simple zgarieturi pentru a putea fi trecute cu vederea. Atunci cand se formeaza tesut nou nu se formeaza din exterior spre interior, pentru a acoperi sporul si fancand astfel un mediu anaerob, piele se formeaza din membrana bazala iar celulele vechi sunt impinse inspre ianfara, si cu ele si un eventual spor. Celule din zgarietura majoritatea sunt moarte si o sa cada, la fel si sporul.
Ai dreptate, daca e o zgarietura adanca necesita curatare atenta si vaccin in caz ca nu ai primit unul in ultimii ani, insa daca e o zgarietura superficiala nu. Tu nu te-ai zgariat niciodata intr-un lucru care nu era steril? Cata lume nu se mai zgarie, mai ales la tara, si cati din acestia isi fac si vaccin? Eu in 3 ani de cutreierat spitale inca nu am vazut niciun caz de tetanos. Chiar daca e o boala grava si relativ usor de contactat, nu trebuie sa ne temem chiar si de cea mai mica zgarietura pentru ca trebuie putin mai mult de atat pentru a dezvolta tetanos.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru CuriousStuff):

In general tesutul se vindeca din interior, spre exterior. Insa nu este cazul intotdeauna. Depinde acum de forma zgarieturii si dupa cum am spus, de adancitura.

Cat despre zgarietura, problema nu este ca obiectul nu a fost steril. De cate ori nu m-am intepat intr-o foarfeca sau un metal, fara sa spal sau sa dezinfectez zona, nici nu mai stiu. Insa el a spus ca gardul in care s-a zgariat este foarte ruginit, de aceea, i-am zis ca mai bine nu se risca, mai ales ca vaccinul este valid atatia ani dupa. Daca era un gard normal, i-as fi spus sa nu isi faca griji si sa isi vada de treaba. Nu stiu care sunt experientele tale, insa, eu cunosc doua persoane de la tara care s-au zgariat in ceva ruginit si au murit pentru ca nu s-au dus la doctor din timp.

Pana la urma trebuie sa-ti dau dreptate, e mai bine sa previi decat sa tratezi. Asa ca da, mai bine un vaccin facut degeaba decat infectie cu tetanos.

| octav005 a răspuns:

Nu trebuie sa iti faci nici un tetanos. nu este nimic grav

| En3Rgi a răspuns:

Doar spala-te cu sapun acolo si o sa fii ok..pana la urma nu degeaba avem sistem imunitar.Cand ne lovim sau avem o rana, corpul ajuta la vindecarea acesteia, si din timp ce la tine e doar o zgarietura sigur este ok, se vindeca singur. Bafta!

| alexandru0995 a răspuns:

Nu trebuie sa il faci daca este doar o zgarietura este ok... tetanoosul se face atunci cand te intepi mai adanc ..stai linistita dai cu putina nivea de maini si o sa treaca, seara buna sper sa te ajute

| Victoria009 a răspuns:

Nu prea ma pricep in asa ceva dar consider ca daca ai spalat rana (mai ales cu sapon) nu-ti face griji! Consulta-te cu medicul.Totul va fi binehappy

| 8NeXuS8 a răspuns:

Daca chiar ai folosit sapun si ai curatat bine zgarietura, totul ar trebui sa fie in regula. Nu are rost sa te ingrijorezi.