Transsexualitatea este o tulburare de identitate care se caracterizeaza prin manifestarea dorintei de apartenenta la sexul opus anatomic. De exemplu, o persoana identificata la nastere ca fiind de sex feminin, care a trait si a fost perceputa de ceilalti ca o persoana de sex feminin, poate avea dorinta de a fi considerata si recunoscuta ca barbat. In cazul in care aceasta aspiratie este puternica si persistenta au loc schimbari (de la modul de a se imbraca pana la interventii chirurgicale) pentru a avea cat mai multe lucruri in comun cu persoanele de sex masculin. Cu alte cuvinte, va alege sa traiasca intr-un stil apropiat genului perceput mai intens la nivel mental.
Prevalenta transsexualitatii este dificil de evaluat deoarece doar o parte din aceste persoane urmeaza un tratament (numarul fiind este dependent de etosul socio-cultural). Cu toate acestea, se estimeaza ca 1 barbat din 100.000 doreste sa fie femeie, iar 1 femeie din 400.000 doreste sa fie barbat. In Anglia, raportul este de 1 la 30.000 respectiv 1 la 100.000. In Suedia cifrele sunt de 1 la 37.000 si respectiv de 1 la 103.000. Raportul ar fi de 3 la 1 - barbatii care doresc sa fie femei fata de femeile care doresc sa fie barbati.
Procesul de tranzitieSus
Procesul de transformare implica masuri sociale, medicale si juridice. Masurile sociale se refera la dorinta de schimbare de nume (cu unul specific sexului ales), la alegerea hainelor si la exprimarea gesturilor caracteristice sexului opus. Etapele medicale pentru schimbarea de sex, includ terapii hormonale si interventii chirurgicale care contribuie la obtinerea unui aspect cat mai asemanator cu cel al sexului dorit. Implicatiile juridice se refera la faptul ca multe dintre persoanele transsexuale au probleme cu autoritatile in procesul de recunoastere legala a noului nume si sex.
Operatia de schimbare a sexuluiSus
Diagnosticul de transsexualism presupune anumite dificultati, deoarece in afara de testarile clinice detaliate si de examenul fizic, pacientul va si supus unei evaluarii psihologice riguroase. Interventiile chirurgicale necesare pentru schimbarea de sex dar si tratamentul hormonal (cu o durata indelungata) vor fi aplicate numai dupa ce specialistii isi vor da acceptul si vor pune diagnosticul de transsexualitate.
In general, pacientii solicita acest tip de operatie la sfarsitul adolescentei si inceputul maturitatii, insa trebuie mentionat ca nu exista o limita superioara de varsta pentru schimbarea de sex. Instinctele sexuale ale transsexualilor sunt la fel de normale ca si in cazul celor cu sexualitate normala. Acestea cauzeaza deseori frustrare si depresie deoarece o mare parte dintre transsexuali au deja un partener sexual cand se prezinta pentru operatie. Este important de remarcat faptul ca transsexualii nu se implica, de obicei, in activitati homosexuale.
In cazuri restranse, interventia chirurgicala pentru schimbarea de sex este efectuata si la persoane in varsta. Acest lucru se intampla mai ales in cazul celor care nu cunosc prea multe informatii medicale sau stiintifice implicate in schimbarea de sex. Cand obtin informatii si se conving de posibilitatea transformarii sexului incep demersurile necesare.
Riscuri si complicatii
Riscurile si complicatiile aparute dupa o interventia chirurgicala de schimbare de sex sunt aceleasi ca in cazul tuturor operatiilor care presupun o anestezie urmata de o interventie chirurgicala. In mod special, in cazul operatiilor pentru transformarea sexului masculin in sex feminin apare riscul de stenoza vaginala. Ocazional, din motive anatomice (un bazin ingust, de exemplu), vaginul poate fi ingust si scurt. Labiile ar putea necesita interventii secundare in scopuri estetice. Unii pacienti pot manifesta stenoza a uretrei. In cazul operatiilor de schimbare de sex feminin in sex masculin ar putea exista complicatii la nivelul fistulei urinare sau de necrozare a zonei testiculare. Totodata, exista riscul ca pacientul sa nu fie multimit de aspectul estetic.
Succesul interventiilor chirurgicale
Reusita chirurgicala este dificil de evaluat. Transformarea unei persoane de gen masculin intr-una de gen feminin are o rata mai mare de succes, in sensul in care rezultatele favorabile sunt mai frecvente din punct de vedere estetic si al reabilitarii sexuale. Internarea in spital pentru recuperare este destul de scurta si operatia este doar o etapa din procesul de schimbare a sexului. Nemultumirea se poate manifesta mai tarziu, fiind provocata de persistenta parului de pe corp, dezvoltarea sanilor sau de schimbarea vocii.
Schimbarea de sex a unei persoane de gen feminin este mai putin optima intrucat inca nu s-a descoperit tehnica ideala de faloplastie (inca se fac cercetari in aceasta directie). Tehnicile de inlocuire a organului sexual feminin cu unul masculin sunt realizate gradual, deoarece pot exista inconveniente de natura fizica sau sexuala. De asemenea, penisul care a suferit interventii de genul faloplastiei nu este incapabil de senzatii sexuale sau sa mentina un act sexual.
Succesul final al interventiei chirurgicale va fi evaluat nu doar prin prisma rezultatelor operatiei ci si a acceptarii sociale si reabilitarii totale.
Dificultati intampinate
Operatie de schimbare de sex este dificil si imposibil de realizat:
1. Unui pacient care a suferit o operatie de schimbare din sex masculin in feminin care a presupun inlaturarea penisului si testiculelor;
2. Pacientul de sex feminin transformat in masculin ar putea fi incapabil sa foloseasca vaginul (acest lucru depinde de tehnia de faloplastie folosita). In unele situatii, vaginul participa la constructia noii uretre.
Sansele acestor pacienti sa functioneze normal din punct de vedere anatomic sunt foarte mici, motiv pentru care ar trebuie sa revina asupra deciziei.
Ce este posibil si ce nu in urma operatiei de schimbare de sex?
1. O erectie satisfacatoare este posibila daca s-au folosit proteze gonflabile, cele semi-rigide sunt prea dure.
2. Ejacularea nu este posibila. Nu exista lichid spermatic. Testiculele, veziculele seminale si prostata sunt absente.
3. In cazul persoanelor de sex feminin transformate in gen masculin sexul cu o femeie este posibil. Ar putea exista rezultate multumitoare privind satisfactia sexuala.
4. Ovulatia nu este posibila deoarece nu se produc ovule.
5. Menstruatia nu e posibila pentru ca nu exisa nici uter si nici ovare.
6. Orgasmul este posibil datotita existentei zonelor erogene iar componenta mentala este intacta.
7.Alaptare nu este posibila, in general.
Baftă!
Deocamdata medicina nu a progresat suficientCe te faci daca vei fi nemultumit de noua ta identitate?
E trist ce vrei tu sa faci cu viata ta nu e de ras e de plans! dar e greu pentru tine sa stii ca in sufletul tau acolo sta ascunsa o fata care simte nevoia sa fie eliberata adica sa iasa afara! din tine iti zice spune ceva de genul lasa-ma sa ies lasa-ma sa ies! pacat dar iti poti face schimbarea de sex daca iti doresti acest lucru sa stii nu este o rusine este o nevoie fireasca tu nu vezi cati sunt care isi fac operatii de schimbare de sex ca nu se simt bine in pielea lor dar esti sigur ca asta iti doresti ca numai dai inapoi da si o sa faci chestii de fete femei cum ar fi dragoste sex o sa faci mancare o sa speli o sa calci o sa te machiezi in fiecare zi cu ruj pe buze la maini la picioare iti vei da cu oja si cumparaturi sigur toate astea iti vor parea o joaca dar nu iti va fi usor sa stii sub nici o forma desigur plus ca vei rade cand vei ajunge fata femeie de fosta ta sexualitate de baiat barbat o sa zici spui ceva de genul am fost eu baiat barbat nu exista asa ceva nu se poate! da o sa o ironizezi asa se va intampla
Nu râd pentru că și eu am fost o femeie ceea ce acum vrea sa devina bărbat însă nu, nu vei putea din cauza că nu vei avea menstruație și nu vei putea face ovulația
Carmen133 întreabă: