Intr-adevar sunt cateva metode pentru indepartarea tatuajului in ciuda faptului ca sunt descrise ca fiind permanente dar NU exista solutie prin care sa nu ramana un mic semn, de aceea cand vrei sa-ti faci un tatuaj trebuie sa te informezi foarte bine despre ce riscuri si coplicatii apar daca vrei sa-l indepartezi. Uite aici cateva solutii :
Excizia chirurgicala si sutura directa a plagii reprezinta indepartarea in bloc a pielii impreuna cu tatuajul, rezultand in acelasi loc o cicatrice. In functie de marimea exciziei cicatricea poate fi si ea mai mare sau mai mica, acceptata sau nu de pacient.
Excizia chirurgicala urmata de grefare (acoperirea defectului creat printr-o grefa cutanata, prelevata de la o regiune a corpului mai ferita vederii - coapse, fese). Dezavantajul acestei tehnici consta in diferentele de textura si culoare ale pielii grefate, uneori fiind prezenta si o denivelare (zona ca o adancitura) in zona operata. De asemenea in zona donatoare ramane o cicatrice cu o suprafata echivalenta cu accea a pielii recoltate. In unele cazuri se poate recolta piele de la nivelul pliului inghinal, cu sutura directa a plagii, rezultand doar o cicatrice liniara.
Excizia chirurgicala si acoperirea defectului prin folosirea unor lambouri cutanate din vecinatate, excesul de piele fiind rezultatul folosirii unui expander tisular. Aceasta tehnica este mai laborioasa si implica mai multe etape (introducerea expanderului sub piele, expandarea sa la volumul dorit prin injectii repetate de ser fiziologic, indepartarea expanderului si folosirea excesului de piele creat pentru acoperirea zonei plagii rezultata din indepartarea tatuajului). Pe langa avantajul ca tesutul folosit la acoperirea defectului este asemanator si compatibil cosmetic, apar insa si unele neajunsuri ca prezenta unor cicatrici suplimentare deformarea regiunii de vecinatate si uneori afectarea musculaturii comprimate.
Indepartarea tatuajului cu LASER, este o tehnica moderna dar cu aplicatii uneori limitate de profunzimea pigmentarii si culoarea pigmentului folosit. Laserul produce vaporizarea tesuturilor incarcate cu pigment, rezultand o rana ce se va inchide in decurs de cateva saptamani, prin epitelizare marginala, sau din profunzime de la axexele cutanate. Cu cat suprafata tatuajului este mai mare si adancimea mai neuniforma, dificultatea cazului creste si rezultatele estetice nu mai sunt cele asteptate de pacient. Desi laserele moderne si sistemele de lumini pulsatile ofera o gama larga de solutii terapeutice, eficacitatea procedeului e dependenta de tipul de laser, numarul sesiunilor, si capacitatea pacientului de a retine cerneala pigmentara. Acest procedeu e efectuat sub anestezie locala sau generala.
Riscuri si complicatii
Dupa excizie cu laser sau dermabrazie pot apare modificari de pigmentare (hipopigmentare, adica pielea de culoare mai deschisa sau hiperpigmentare, adica pielea de culoare mai inchisa).
In zona tatuajului poate ramane imaginea "in negativ" a desenului sau textului existent anterior. Uneori, se pot forma cicatrici hipertrofice, groase, sau chiar tumori cheloide, conopidiforme, foarte greu de tratat.
Cunoscand aceste aspect, inainte de a face un tatuaj, trebuie cerute cat mai multe informatii referitor la metodele de indepartare a lor.
anonim_4396 întreabă:
ts0mpi întreabă: