Stai treaz o zi intreaga fara sa te mai culci si seara pune te in pat, vezi daca poti sa adormi, in mod normal ar trebui sa te ia somnul daca ai stat atat de mult treaz si daca nu eu te sfatuiesc sa ceri sfatul unui medic
Unii zic ca daca, de exemplu, adormi de obicei pe la 4-6 dinimeata, sa stai si ziua urmatoare treaz, ca apoi sa pici in pat de oboseala. Asta mi se pare o metoda prea dura pentru corp si pentru creier.
Uite o alta varianta. Stabilesti din timp cam la ce interval de ore ai vrea sa te culci. Intre 10 si 12 noaptea de exemplu. Un om nu poate adormi la o ora fixa, asa ca e bine sa iti pui pe calendar un interval de mai multe ore. 10-12 noaptea e cel mai des intalnit.
Seteaza orele astea pe calendar aici https://calendar.google.com/calendar/r?pli=1 Descarca-ti si aplicatia Google Calendar, ca sa il ai mai la indemana.
Apoi, dupa ce te-ai gandit cam la ce interval orar ai vrea sa fii in pat, inainte cu o jumatate de ora cam asa, stinge telefonul, calculatorul, televizorul, luminile mari din casa sau daca mai ai alti membri ai familiei care vor sa stea treji, atunci trebuie sa pleci de langa ei si sa-ti gasesti un loc unde e liniste si mai intuneric, doar cu o lampa de veghe.
Apoi. Tu esti constient ca orele 10-12 noasptea nu sunt ore de somn pentru tine. In intervalul ala, ai o activitate mentala normala, ca si cum ai fi pe timp de zi. In mod normal, nu-ti vine sa te culci si iti trec multe ganduri prin cap. Dar, trebuie sa iti setezi tu in mod constient ca vrei sa adormi. Poti sa-ti spui tie insuti ca ti-e somn. Ca esti obosit. Ca ai vrea sa dormi. Poti zice "Nu mi-ar strica un somn acum, ia sa ma pun putin in pat". Si incet incet, creierul si corpul o sa se moleseasca, o sa inteleaga ca vrei sa te odihnesti.
Dar asta se va intampla doar daca o sa-ti pui pe mut toate vocile din cap. Cu totii trecem prin faza aia cand ne punem in pat fara sa ne fie somn si ne vin toate gandurile si vorbele in cap. Incepem sa ne gandim la chestii, cand de fapt ar trebui sa dormim. Ei bine, atunci trebuie doar sa stai calm in pat cu ochii inchisi si sa incerci sa nu mai gandesti nimic. Sa nu mai emiti niciun gand. O sa dureze putin, dar o sa mearga. Doar stai calm si incearca sa nu mai vorbesti la nivel mental. Pur si simplu nu te mai gandesti la nimic. Incetul cu incetul o sa functioneze. Si cand nici nu ti-ai dat seama, ai si adormit.
O alta varianta ar fi tot asa sa-ti pregatesti intervalul de somn de dinainte, sa-ti pregatesti un loc de dormit linistit si pazit de luminile mari si apoi sa-ti iei ceva de citit care sa te plictiseasca la maxim. Ceva de citit care nu te prea intereseaza. Si sa te fortezi sa citesti cateva randuri, o pagina doua, trei, patru, cinci. Dar nu citit de pe telefon. Ca ala are lumina prea tare. Citit dintr-o carte cu lampa langa. Pana cand o sa simti ca te-ai plictisit, iar ochii tai s-au obosit. Trebuie cumva sa-ti induci starea aia de oboseala incat corpul tau sa zica "gata, renunt, vreau sa dorm acum!". Apoi, simti cum te-ai obosit, plictisit, molesit si adormi.
Si asa o sa ajungi sa te culci pe la 10-12 noaptea, chiar daca tu nu obisnuiai sa dormi la orele alea inainte. Si inca ceva. Nu-ti pune pentru inceput o alarma care sa te scoale dimineata. Ci lasa corpul sa doarma cat are el nevoie pe timp de noapte si de dimineata. Ca sa te trezesti numai bine odihnit. Si o sa vezi dupa ca ti-ai rearanjat programul. Ziua ai activitate, iar noaptea dormi.
Ce e important pentru ca programul tau de somn pe timp noapte sa dureze, este sa ai un program bine stabilit pe timp de zi. Daca tu nu stii ce vrei sa faci ziua, daca nu ai niste activitati care sa te solicite, evident ca nu vei fi suficient de obosit si motivat sa dormi seara. Intelegi? Deci de aia, trebuie intai sa-ti stabilesti un program de zi si abia apoi programul de dormit te va urma.
Gandeste-te la niste activitati pe care le-ai putea face pe timp de zi si pune-le pe hartie sau in google calendar. Poti avea in vedere activitati de mancat, sport, citit, internet, filme, iesit pe-afara, comunicare, munca, cumparaturi, gatit, igiena etc etc. Si neaparat sa incadrezi acele activitati intr-un interval orar zi de zi. Pentru ca sa-ti dai timp tie insuti sa faci acele lucruri. Sa stii cat timp iti trebuie sa ca gatestesti ceva, cat timp stai la munca (daca e), cat timp stai sa te speli sa te aranjezi, cat timp dedici calculatorului, cat timp stai de vorba cu cei dragi, cat timp faci sport, cat timp citesti ceva, cat timp te joci etc. Ca la sfarsitul zilei sa te incadrezi frumos in acel interval de somn.
Altfel, daca tu nu ai un program bine stabilit ziua, evident ca timpul pe care il aloci la activitatile din timpul zilei se labarteaza, nu stii ce ai de facut, simti ca pierzi timpul si ziua si noaptea. Si asa ce voiai sa faci pe timp de zi se muta noaptea. Devii un om deorganizat, plictisit, care nu mai simte sensul in viata si care e complet rupt de realitate, in sensul ca atunci cand unii fac ceva, tu faci complet opusul. Adica, cand unii muncesc sau fac sport sau socializeaza sau se joaca, tu dormi. Iar cand tu vrei sa socializezi, sa traiesti in comuniune cu ceilalti, ceilalti dorm. Ceva de genul. Asta se poate si agrava pe viitor, in sensul ca nu vei mai putea merge la munca, fiindca vei fi prea obosit si vei fi total deorganizat. Asa ca intr-un fel e bine sa ne traim viata in rand cu societatea, in ceea ce priveste un anumit program folosit de majoritatea lumii, ca sa putem trai in armonie cu ea. Adica, noaptea somn, iar ziua munca si alte activitati personale. Si mai presus de toate, mereu vor fi activitati care te vor momi ca sa stai noastea pentru ele, gen jocuri, filme, socializare pe net. Dar trebuie sa-ti spui tie insuti ca "somnul si sanatatea mea mentala sunt mai importante acum" Si sa le inchizi si sa dormi. Cumva sa-ti cultivi o iubire si o stima de sine, astfel incat sa nu te mai momeasca toate activitatile de noapte si sa-ti acorzi timpul cuvenit sanatii corpului tau. Sa-ti spui "este mai important pentru mine, eu cel de maine, sa dorm acum. Altfel voi avea probleme cu care sa ma confrunt maine si ma voi simti nasol. Si nu vreau probleme in plus. Inchid prostiile astea acum, pentru ca sanatatea mea valoreaza mai mult". Daca acum te ocupi mai mult de sanatatea ta, dupa 40 de ani o sa-ti multumesti. Atfel, daca stai nopti la rand asa nefacand chestii imporante si solicitandu-ti ochii, creierul si coloana la maxim, dupa 30-40 de ani, o sa ajungi pe spitalul de nebuni sau cu probleme mari de ochi, de spate, de diabet sau probleme de mentalitate sau de stima de sine. Si nu vrei asta. Tinerii nu observa asta, cand stau noptile la rand. Dar daca repeti asta zi de zi, noapte de noapte un program deorganizat, mintea si corpul tau se vor resimti. Si isi vor spune cuvantul. Si e pacat. Mai bine sa fii sanatos, decat bolnav si saracit de bani din cauza medicamentelor si spitalelor.
Daca nu ai inca probleme psihice, te anunt ca vor incepe curand, deoarece privezi corpul de somn si de 2 hormoni vitali creierului si organelor interne.
Cei doi hormoni sunt MELATONINA si SEROTONINA care se produc NUMAI cand dormim intre 10 si 2 noaptea. Lipsa acestor hormoni vitali creierului, duc in timp la grave probleme neurologice si probleme psihiatrice.
Totul incepe cu dureri usoare de cap, ameteli, stari de apatie, depresie, anxietate, urmand paranoia, schitofrenia samd.
Te sfatuiesc sa elimini orice activitate faci noaptea si CU ORICE pret sa te pui in pat la ora 9 sau 10, cel mai tarziu.
Cresterea ta fizica si dezvoltarea psihica pot fii afectate sever de lipsa somnului de noapte si a celor 2 hormoni, vitali creierului.
Este total interzis folosirea unui telefon, laptop sau orice ecran electronic, noaptea dupa ora 9 ca-ti tin creierul "treaz si activ".
Ia o carte si citeste la ora 9 si incearca sa adormi, dar sub nici o forma nu deschide telefonul sau computerul.
Ziua stai treaz sau fa activitati fizice/ sport, in aer liber, fiindca este vital sa iti revii si sa ajungi un om normal si sănătos.
Daca nu ti se ajusteaza somnul in 7 zile, mergi la medic cu unul din parinti.
In situatii disperate, te pot interna si iti pot prescrie tratamente sub supraveghere medicala.
LarisaChe07 întreabă: