Radiografii pulmonare de rutină: În cazul în care nu există simptome sau probleme de sănătate pulmonară, radiografiile pulmonare nu sunt necesare decât ocazional, poate o data sau de doua ori pe an.
Monitorizarea bolilor pulmonare cronice: Pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi bronșita cronică sau emfizemul, pot avea nevoie de radiografii pulmonare regulate pentru a monitoriza evoluția bolii. Frecvența poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de recomandările medicului curant.
Evaluarea pacienților cu simptome respiratorii: Pacienții care prezintă simptome respiratorii, cum ar fi tuse sau dificultăți de respirație, pot avea nevoie de o radiografie pulmonară pentru a exclude sau a diagnostica o afecțiune pulmonară.
Evaluarea pacienților expuși la substanțe nocive: Pacienții care sunt expuși la substanțe nocive, cum ar fi fumatul sau poluarea, pot avea nevoie de radiografii pulmonare regulate pentru a monitoriza efectele expunerii.
Efectuarea la intamplare a unor astfel de investigatii iradiante este periculoasa, deoarece fiecare radiografie si fiecare tomografie computerizata determina modificari ireversibile in corp. Astfel, cu cat facem mai multe analize iradiante, cu atat modificarile din organism sunt mai importante.
Specialistii in imagistica medicala sustin ca putem face cel mult doua investigatii cu raze X pe an.
Daca este absolut necesar, fa-o.
Dar daca doar vrei tu sa faci una ca sa verifici nu stiu ce, mai bine abtine-te.
Nu vad o problema atat de mare in a face o a doua radiografie pulmonara chiar si in timp mai scurt de 6 luni.
Pe ce se bazeaza afirmatiile specialistilor de pe net?
Dar cei care au stat internati pentru covid? doar 1 singura radiografie li s-a facut? oare? sau cel putin 2-3? nici la ei nu avea cum sa treaca 6 luni intre ele!
Fiecare organism este diferit, si toti oamenii au o capacitate si rezistenta la radiatii, e adevarat e diferita de la om la om
Faptul ca la Cernobîl intre "salvatori" au existat diferente sa zicem ca toti au fost supusi unei cantitati de 20-30 de ori (poate chiar mai mari, am dat doar un exemplu) mai mari decat poate suporta organismul uman, unii dintre ei mor la cateva saptamani, altii la cateva luni, altii la cativa ani si totusi printre ei exista cativa care dupa +37 de ani inca sunt in viata, e adevarat cu probleme mari de sanatate...ce intelegem de aici?
Ca 2 radiatii la plamani te omoara sau sunt atat de puternice?
Eu unul chiar nu mi-as face griji atata timp cat este ceva musai necesar si pentru stabilirea unui diagnostic.
Intreaba un medic. Eu nu am citit de pe net: mie mi-a spus medicul de familie, un medic de interne si un specialist in radiologie.
De altfel, daca nu ai bilet de trimitere, te intreaba daca ai mai facut raze in ultimile 6 luni.
anonim_4396 întreabă: