Salut!
De ce nu ar fi bine, esti hiperactiv sau poate fi si o trasatura temperamentala.
Daca nu ai fost diagnosticat in timpul copilariei cu nicio tulburare de comporament (ADHD, de exemplu), nu e nicio problema.
Fiecare persoana este diferita in felul ei, hipermotricitatea nu este intotdeauna o afectiune, ci poate fi doar o trasatura temperamentala.
Poti consulta un psiholog, daca doresti.
Un simptom al agitatiei lumii moderne?
Specialistii ezita sa dea un raspuns ferm la aceasta intrebare, pentru ca totusi situatiile precum cele descrise mai sus pot fi generate de o multime de factori. Desigur, omul contemporan, mai ales cel din marile aglomerari urbane, traieste sub o presiune continua si se confrunta cu situatii de stres, depresie, viata agitata. La acestea se mai adauga si un mod de viata dezordonat sau consumul in exces de bauturi si alimente cu efecte energizant. Toate acestea pot duce la o agitatie exterioara, care se manifesta si prin miscatul nervos din picioare.
In astfel de situatii este vorba cel mai adesea de „o stare nevrotica sau o oarecare instabilitate emotionala cu neliniste psihomotorie", considera doctorul Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania. In astfel de cazuri este recomandat un consult medical, daca situatia persista.
Dar lucrurile pot sa fie si mult mai grave. Redau o marturisire autentica: "In stare de repaus sau seara cand ma culc, dupa cateva minute incepe calvarul. Am senzatii pe care nu reusesc sa le explic: spasme, carcei, intepaturi, ba chiar o senzatie ca de gadilatura dureroasa. Nu ma linistesc decat daca ma ridic si incep sa imi misc picioarele".
Picioarele nelinistite duc la insomnii?
Pare greu de crezut, dar acest lucru chiar se intampla. Si asta din cauza unei destul de comune dezordini motorii despre care se vorbeste inca foarte putin. In literatura de specialitate i se spune sindromul Eckbom, dar cel mai adesea e cunoscut drept "sindromul picioarelor nelinistite". Si desi se manifesta tot prin miscatul continuu al picioarelor este cu totul altceva decat simptomele descrise anterior.
"Aceasta este o afectiune care se manifesta doar cand bolnavul se aseaza in decubit dorsal (se intinde pe pat) pentru a se odihni (mai ales noaptea, maximum de severitate fiind in general intre miezul noptii si ora 4 dimineata; simptomele pot insa sa apara, mai putin sever si dupa-amiaza; minimum de severitate este intre orele 6-10 dimineata), situatie in care apar niste senzatii („parestezii") foarte neplacute, pe care pacientul le resimte la nivelul picioarelor (rareori si la nivelul membrelor superioare)", spune doctorul Ovidiu Bajenaru.
Un specialist britanic, Julian Spinks, arata la randul sau ca senzatiile simtite de persoanele afectate sunt ca si cum "ai avea Coca cola in sange".
"Aceste senzatii sunt insotite de nevoia imperioasa, adesea de nestapanit, de a misca picioarele. In cazurile severe, aceste miscari pot fi foarte intense si nu lasa pacientul sa adoarma, chiar atunci cand este foarte obosit. In cazurile cele mai severe, din aceasta cauza pacientii nu pot ramane intinsi pe pat si coboara si se plimba prin camera toata noaptea, ceea ce nu le permite sa se odihneasca decat foarte putin".
StrongHeart întreabă: