Daca nu ai alte manifestari clinice, in special amorteli sau furnicaturi la nivelul mainilor sau a bratelor, ameteli, tulburari de vedere, sunete in urechi, schimba-ti pozitia de somn. Daca ai cel putin una din aceste simptome, iti recomand calduros sa vezi un kineto-terapeut si eventual, daca trebuie, un RMN cervical si consult neurologic si neurochirurgic, dupa caz. Oricare din simptomele de mai sus pot fi cauzate de o hernie de disc inter-vertebral, cu protuzie sau fara, si necesita consult de specialitate imediat.
Coloana nu doare, ce doare sunt ligamentele si muschii care tin vertebrele aliniate. Te poate ajuta sa faci si niste exercitii pentru coloana cervicala, simple rotiri si extensii de gat, sunt video-uri destule pe Youtube. Atentie la postura in timpul zilei, asigura-te ca ai o pozitie corecta cand stai la laptop, calculator sau folosesti telefonul mobil.
Pot fi mai multe cauze -cate puțin din fiecare, sau doar una din acestea.
1. Saltea prea moale; trebuie o saltea mai tare care să țină coloana mai dreaptă.
2. Pernă prea groasă sau pusă în poziție înaltă. Perna nu trebuie să fie mai groasă de lățimea umărului, pentru ca atunci când punem capul pe ea să avem o poziție dreaptă. De asemenea să nu fie ridicată pentru ca să nu deformeze poziția capului, gâtului sau coloanei.
3. Dormitul ghemuit. Picioarele trebuiesc să fie întinse în timpul somnului, deci și corpul cu totul. Te poți forța primele 2-3 nopți să dormi corect, și după aceea va fi mai ușor și mai plăcut.
Este mare probabilitatea ca, in timpul somnului ai o pozitie proasta in timpul somnului (din cauza patului sau pur si simplu al pozitiei luate, care nu coincide cu ceea obisnuita).
Incearca sa-ti reasezi culcusul sau pur si simplu sa te culci invers (cu capul "in jos") fata de cum ai dormit inainte.
Daca situatia nu se schimba intr-o saptamana, atunci mergi la medicul de familie sa te trimita la niste investigatii.