Laringita este o inflamaţie a corzilor vocale, a laringelui, ca urmare a iritaţiei sau a apariţiei unei infecţii. Laringita poate fi o afecţiune acută, de scurtă durată, sau cronică – cu o durată mai mare. Majoritatea cazurilor de laringită sunt declanşate de infecţii virale temporare. Persistenţa laringitei, însă, poate sugera existenţa unei alte afecţiuni medicale.
Laringita are ca simptome răguşeala, slăbirea vocii sau pierderea temporară a vocii, senzaţii de furnicături la nivelul gâtului, usturime în gât, senzaţie de uscare a gâtului, tuse seacă sau dificultate în a respira. Majoritatea cazurilor de laringită durează mai puţin de două săptămâni şi sunt cauzate, în principal, de o răceală. În alte situaţii, mai puţin frecvente, laringita poate avea cauze mai grave.
Laringita acută este de scurtă durată şi poate fi cauzată de infecţiile virale sau de virusuri care provoacă pojar şi oreion, în timp ce laringita cronică durează mai mult de trei săptămâni. Acest tip de laringită este provocată în mod general de inhalarea unor iritanţi precum alergenii, fumul de ţigară sau chimicale, boala de reflux gastroesofagian, sinuzita cronică, consumul excesiv de alcool şi fumatul. Alte cauze, mai puţin întâlnite, ale apariţiei laringitei cronice sunt infecţiile bacteriene sau fungice, infecţiile cauzate de diverşi paraziţi, de cancer sau de paralizia corzilor vocale.
Factorii de risc care duc la apariţia laringitei pot fi existenţa unei infecţii respiratorii – răceală, bronşită sau sinuzită, expunerea la substanţe iritante precum fumul de ţigară, excesul de alcool, acidul gastric sau chimicalele de la locul de serviciu, forţarea corzilor vocale în cazul cântăreţilor, a profesorilor sau a persoanelor care vorbesc tare, un timp îndelungat.
Cum diagnosticăm laringita?
În cazul laringitei cronice, medicul va asculta vocea pacientului pentru a-i examina corzile vocale. Laringoscopia este o altă metodă de diagnosticare a laringitei cronice. Această procedură presupune examinarea corzilor vocale prin inserarea unui endoscop cu o cameră video mică în vârf. Biopsia se realizează în cazul în care medicul observă o zonă suspectă la nivelul gâtului. Biopsia laringelui se realizează prin luarea unei mostre de ţesut pentru examinarea sa la microscop.
Tratamentul laringitei
Tratamentul laringitei variază în funcţie de cauza care a dus la apariţia afecţiunii. De cele mai multe ori, laringita acută, cauzată de un virus, trece de la sine după o săptămână.
Tratamentul laringitei se poate realiza şi acasă prin apelarea la mai multe terapii alternative:
• Inhalaţi aer umed – inhalaţi abur punându-vă capul deasupra unui recipient cu apă fierbinte, sau faceţi o baie fierbinte;
• Odihniţi-vă vocea cât mai mult posibil;
• Beţi multe fluide pentru a preveni deshidratarea (evitaţi alcoolul şi cofeina);
• Trataţi cauza care a dus la apariţia laringitei;
• Luaţi bombonele de gât, faceţi gargară cu apă cu sare sau mestecaţi o bucată de gumă – acest lucru nu vă va ajuta corzile vocale dar vă va diminua iritaţia gâtului.
Tratamentul laringitei pe cale medicamentoasă include folosirea antibioticelor, a corticosteroizilor şi a medicamentelor împotriva refluxului gastric:
• Antibioticele sunt eficiente numai în cazul unei laringite cauzate de o infecţie bacteriană. În restul situaţiilor, antibioticele nu au niciun efect deoarece laringita are cauză virală;
• Corticosteroizii pot ajuta, în unele cazuri, la reducerea inflamaţiei corzilor vocale. Cu toate acestea, tratamentul laringitei cu corticosteroizi este folosit numai atunci când laringita necesită un tratament urgent – de exemplu când trebuie să ne revenim rapid pentru a susţine un concert, un discurs în faţa unei audienţe sau o prezentare orală;
• Medicamentele împotriva refluxului de acid sunt folosite în situaţia în care gastroesofagia de reflux este cauza declanşării laringitei.
Cum putem preveni apariţia laringitei
Putem preveni apariţia laringitei prin evitarea uscării şi a iritării corzilor vocale. Acest lucru se poate face prin:
• Evitarea tutunului şi a fumatului pasiv, deoarece fumul usucă gâtul şi irită corzile vocale;
• Consumarea unei cantităţi mari de apă. Fluidele ajută la menţinerea mucozităţii de la nivelul gâtului;
• Evitarea tentaţiei de curăţare a gâtului prin adunarea mucozităţilor şi expectorarea lor deoarece acest lucru produce o vibrare anormală a corzilor vocale, ducând la sporirea iritaţiei acestora;
• Evitaţi infecţiile respiratorii. Asiguraţi-vă că faceţi anual vaccinul anti-gripal, dacă medicul vă recomandă acest lucru. Spălaţi-vă mereu pe mâini şi evitaţi contactul cu persoane răcite, pentru a evita contactarea virusului.
Tpeuuuu99,fii atent.
Laringita, nu este atat de grava, dar nu putem trece cu vederea.
Iti recomandsa te duci la medic, pentru ca fara antibiotic nu o sa se "Opreasca".
Insanatosire grabnica!