ManancaDOAR ciocolata adevarata, amaruie, cu minim 75% continut de cacao!
Si cacao contine substante asemanatoare cofeinei, deci nu manca cand te trezesti sau inainte de culcare!
Daca totusi simti nevoia, bea cateva inghitituri de apa cu bicarbonat. Iti va scadea pofta de ciocolata.
Am avut si eu dependența asta, dar am inteles ca daca continui in ritmul asta, pot face diabet. Asa ca am inceput sa reduc semnificativ cantitatea de dulce pe zi, sa înlocuiesc dulciurile cu fructe si sa beau mai multa apa. Daca iti place asa mult ciocolata, mananca ciocolata amaruie (25% cacao... pana la 90% cacao-e si sanatoasa in cantitati normale). Important e sa te tii tare si sa ai vointa. Sanate!
1. Elimină orice urmă de ciocolată din casă
Primul pas ţine de voinţa ta, dar este important să ceri ajutorul rudelor si prietenilor. Discută cu toţi apropiaţii tăi pentru a te asigura că nu vei avea ciocolată la îndemană pentru o vreme. Tentaţia poate fi puternică atunci când ştii că ciocolată te aşteaptă în cămară, astfel că este important să o elimini complet din viaţa ta.
2. Nu înlocui excesul de ciocolată cu alt obicei dăunător
În cazul dependenţelor de droguri puternice, tratamentul constă în înlocuirea dependenţei primare cu una secundară. Această abordare nu este însă eficientă şi pentru abuzul de ciocolată este important să eviţi înlocuirea ei cu alte dulciuri sau cu cafea îndulcită generos.
3. Evită consumul de băuturi alcoolice
Alcoolul şi voinţa sunt mari duşmani, iar după un pahar sau două de vin este uşor să gândeşti "Gata, am scăpat. Nu mai conteză dacă mă răsfăţ acum, cu doar puţină ciocolată". Alcoolul te poate face să renunţi la progresele făcute şi este foarte important să-l ocoleşti imediat după ce ai renunţat la ciocolată.
4. Analizează-ţi poftele
Pentru a putea să renunţi cu adevărat la dependenţa de ciocolată este important să analizezi motivele care te-au adus în această situaţie.
Pentru multe femei dezamăgirile sentimentale sau respectul de sine redus contribuie la un consum excesiv de dulciuri, ce se poate transforma rapid într-o adevărată dependenţă.
5. Rezolvă problema care te-a împins la abuzuri alimentare
Odată ce ai identificat problema, încearcă să o rezolvi şi să-ţi continui viaţa. Identificarea unei traume este însă o situaţie fericită, dacă dependenţa de ciocolată s-a dezvoltat gradual fără o cauză importantă, procesul este mai greu, dar nu imposibil.
6. Evită raionul de dulciuri în magazine
Uită complet de ciocolată atunci când mergi la cumpărături. Evită raionul de dulciuri şi nu folosi nicio scuză pentru a-l vizita! Dacă vizitezi prieteni sau rude cu copii mici, ciocolata nu este nici pe departe cel mai potrivit cadou. Cumpără-le micuţilor jucării sau cărţi şi părinţii lor îţi vor fi mai recunoscători decât dacă le oferi ciocolată.
7. Uită de ciocolată cu activităţi fizice
Consumul de ciocolată contribuie la producţia de endorfină, hormon care este responsabil cu plăcerea simţită când atunci consumi ciocolată. Mişcarea este însă la fel de eficace în producţia de endorfină. Apucă-te de jogging sau fă o şedintă scurtă de aerobic în faţa televizorului când simţo pofta de ciocolată şi te vei simţi imediat mai bine.
8. Alege-ţi o gustare sănătoasă înainte de culcare
Dacă ciocolata era gustarea ta preferată înainte de culcare, renunţarea poate fi însoţită de insomnie în primele zile. Alege o gustare sănătoasă înainte de culcare, fie o banană, fie un pahar de lapte şi vei putea adormi mai uşor, în timp ce te bucuri că a mai trecut o zi în care ai învins dependenţa de ciocolată.