Cele mai frecvente sunt hepatitele. Dar nu te ingrijora pentru ca s-ar putea sa fie ceva minor
Buna, cam cât de grav este cu hepatita? Adică nu cunosc multe detalii, deoarece nu am trecut niciodată prin așa ceva și sper nici sa nu trec. Mulțumesc mult pentru răspuns.
Sunt mai multe tipuri de hepatita. Mai bine cauti pe google pentru ca e mult de zis
Atunci cand donezi sange, inainte de a ajunge sa fie folosit, se fac niste analize, chiar daca ai donat inainte.Analizele obligatorii sunt: hepatita B si C, HIV/SIDA, sifilis, HTLV(leucemie) si probe hepatice.
E posibil sa existe o modificare la una dintre analizele de mai sus, sau poate fi vorba de alte boli infectioase cum ar fi, printre altele si Covidul, daca tot traim in perioada asta...
Exista posibilitatea sa fiu chemat doar pentru a ridica analizele sau mai știu eu? Adică ma gândesc că nu exista altceva... in urma cu ceva timp am rămas fără gust și miros, însă m-am autoizolat, am luat paracetamol și mi-am revenit. Când am donat sângele eram puțin răcit, oare una dintre cele doua sa fie cauza?
Din moment ce se precizeaza ca este vorba de modificari, atunci banuiesc ca despre asta este vorba.
Daca spui ca ai avut aceste simptome, este posibil sa fi avut gripa, covid sau alta boala de natura infectioasa si aceasta sa fie cauza pentru care rezultatele au iesit modificate.
Insa este greu ca cineva de aici sa precizeze despre ce este vorba pentru ca poate fi orice problema asociata analizelor pe care ei le fac.
In afara de acest episod despre care spui, ai mai avut stari neobisnuite in cele 6 luni inainte de a dona sange? Consumi alcool in exces? Ai intretinut relatii sexuale fara prezervativ?
Buna ziua,
Va multumim ca ati donat sange.
In situatia in care in urma testelor efectuate se constata un rezultat modificat, trebuie sa veniti personal sa le ridicati, dupa verificarea identitatii.
Acest lucru este mentionat in chestionarul donatorului de sange pe care l-ati semnat cand ati intrat pe procedura de selectie...
➢ La fiecare donare, sangele sau componentul sanguin recoltat este testat obligatoriu pentru: sifilis, HIV, HTLV, hepatita B, hepatita C, transaminaza TGP; se efectueaza teste imunohematologice. Dupa caz, se pot efectua si teste suplimentare. Rezultatul analizelor se poate elibera la solicitarea d-voastra dupa 24-48 ore de la donare. Rezultatele sunt confidentiale si se elibereaza doar personal, dupa verificarea identitatii.
➢ Orice anomalie depistata in urma efectuarii analizelor de laborator va va fi comunicata personal (veti fi invitat telefonic sau in scris sa va prezentati la sediu, unde vi se vor da explicatiile necesare) Cam așa arată mesajul lor. Nu consum alcool, iar relații sexuale fără prezervativ nu am avut. D-asta spun ca ma îngrijorează, pentru ca nu am niciun simptom.
Știu ca, colesterolul nu îl am ok, pentru ca mi-am mai făcut analizele în urma cu 1 an și nu era în parametrii normali
Cred ca cele care nu prea sunt intelese de oameni sunt: HTLV si TGP.
HTLV este Virusul T-limfotropic uman si se estimeaza ca acesta ar fi responsabil pentru cancerul de sange, cu toate ca doar o mica parte din persoanele care s-au infectat au ajuns sa dezvolte cancer pe parcursul vietii.
TGP este marker de citoliza hepatica.
Celelalte cred ca stii ce sunt, deci nu consider ca trebuie sa mai intru in detalii, dar daca tu ai nelamuriri imi poti spune.
Dupa cum am mai spus si in primul raspuns, acestea sunt analizele obligatorii: HIV/SIDA, sifilis, hepatita B si C, HTLV, markeri hepatici.In plus, se pot efectua si alte analize specifice bolilor infectioase, dar este greu de precizat care, pentru ca in afara de analizele obligatorii, care sunt fixe, cele suplimentare pot varia in functie de mai multe criterii.Ma gandesc ca fiind cu pandemia, au facut pentru covid.Dar ar putea fi orice alta boala de natura infectioasa si sunt cateva zeci.Desigur ca ei nu vor analiza sangele pentru cateva zeci de probleme diferite ci vor selecta una sau mai multe in functie de mai multe criterii.De cele mai multe ori, suplimentar se face si pentru: hepatita A, tricomoniaza, gonoree, chlamydia, bacilul Koch, diferite virusuri gripale.Din moment ce anul trecut s-a adaugat pe lista de prioritati SARS-COV2, atunci este posibil sa se fi introdus si acesta in randul testarilor suplimentare cel mai des intalnite.
Spui ca ai o hipercolesterolemie.Cresterea colesterolului poate fi una doar temporara. Poate pur si simplu ai mancat ceva foarte gras in seara anterioara analizelor dar in general, cauzele pot fi:
-consumul de grasimi;
-anumite medicamente;
-probleme hepatice;
-diabetul de tip2;
-obezitatea;
-hipotiroidismul;
-unele afectiuni renale;
-consumul abuziv de alcool.
Din moment ce spui ca nu consumi alcool, taiem asta de pe lista.Sex doar cu prezervativ...deja taie si asta cateva optiuni de pe lista, dar nu pe toate. Unele pot fi transmise si prin oral sau sarut, daca exista o rana deschisa, o carie, o lucrare dentara recenta, o sangerare de orice natura.
Dar in principiu raman cele care se pot tansmite pe calea aerului.
Pot sa imi dau seama ca esti destul de ingrijorat.Mai este mult pana sa le poti ridica?
A fost un membru al familie mele sa le ridice, însă nu i s-au dat detalii datorită faptului ca pe chestionar eu as fi bifat ca rezultatele sunt confidențiale. Eu ajung cam peste 2 luni, dar ma gândesc ca dacă era vorba de un virus enumerat de dvs mai sus, probabil ca eram sunat. La transfuzii s-a specificat ca ajung cam peste 2 luni si i s-a spus "atunci când ajunge sa vina, nu este problema"
Ma gândesc ca dacă ar fi fost vorba de ceva grav, m-ar fi chemat urgent... nu printr-un plic trimis acasă. Adică dacă este vorba de o infecție ce se poate transmite, consider ca nu ar fi lăsat lucrurile așa și m-ar contacta. Posibil sa fie ceva de la raceala sau habar n-am?
Daca te-ar fi chemat de urgenta, ai fi putut sa ajungi? Probabil ca nu...Deci ar fi fost tot aia.
Acestea sunt procedurile standard. Poti sa nu te duci deloc daca nu vrei pentru ca nimeni nu te poate obliga, dar mergi pentru ca in primul rand este vorba de sanatatea ta.Insa unii oameni aleg sa nu mearga, indiferent ca poate fi urgent ori grav sau nu.
In astfel de cazuri procedurile sunt standard indiferent de natura problemei pentru ca se mizeaza pe faptul ca oamenii ar trebui sa fie responsabili si sa se protejeze, indiferent de natura afectiunii.
Sa luam un caz extrem. Daca o persoana este infectata cu HIV, cine este responsabil pentru infectare si pentru raspandirea virusului mai departe? Cadrele medicale sau partenerii implicati in acte sexuale neprotejate? Acum iti spun, o simpla raceala nu ar fi compromis rezultatul, dar daca tu spui ca esti atent mereu, nici nu ma gandesc la ceva grav.
Din pacate, va trebui sa mai astepti inca 2 luni pana sa poti afla.Eu ma gandesc la covid, acesta fiind "la moda" si mai ales pentru ca ai avut simptome.Dar nu am cum sa stiu exact din pacate.