| mariocezar a întrebat:

Inca o nedumerire,doar ca de data asta e la mine insumi o problema.
Daca vorbesc cu cineva,si intr-un fel ma ameninta,sau imi aduc aminte ca dau simulari sau ceva de rau, incep sa simt ca imi bate inima foarte tare si normal(60-70-80bpm),doar ca ma ia niste fiori si simt o ardere la inima ciudata, am fost la doctor acum 2 ani si ma intrebau daca ma ameninta cineva,si eu le-am spus ca nu,ce credeti ca ar trebui sa fac? Eu nu ma simt amenintat sau nici prost dar, inima da.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Donsavas a răspuns:

Salut,Mario Cezar!
Este bine pentru tine ca ti ai dat seama ca este o neregula(nu o problema cu tine!) la tine.
Aceasta este anxietatea. Ea se manifesta prin atacuri de panica. Atacul este o criza nervoasa in care,omul speriat,simte nevoia sa fuga in disperare sau sa atace.
Se poate opri atacul de panica prin medicatie sau cu ajutorul unui psiholog,poti invata sa te autocontrolezi fara farmacoterapie.
Sunt multi tineri care sufera de diverse forme de anxietate.
Poti avea tulburare obsesiv compulsiva,tulburare fobica sau tulburare de stres post traumatic.
Anxietatea se diferentiaza si diagnosticheaza la medic,unde ti se prescrie si medicamente la nevoie.
Totusi,psihologul este singurul care te poate ajuta verbal,prin comunicare,sa depasesti problema fara sa depinzi psihologic de medicamente psiho-active.
Nu stiu daca esti amenintat pentru ca asa ai impresia sau asa s-a dorit sa ti se induca,stiu ca viata,sanatatea si integritatea ta nu poate fi afectata de nimeni cata vreme eviti sa te pui in situatii in care esti amenintat si anunti atunci cand intampini probleme. Ele se rezolva cu ajutorul oamenilor specializati,nu pe cont propriu,neavand sprijin nici macar din partea ta.
Simularile sau testele surprize,nu sunt altceva decat niste evaluari ale cunostiintelor voastre de baza,nimic mai mult. Ele va invata sa va pregatiti psihic si intelectual pentru cele de olimpiada sau cele nationale,care sunt obligatorii. Este important sa te prezinti, nu trebuie sa si excelezi, nici macar sa iei ''nota de trecere'' la o simulare nu trebuie. Nu au importanta majora, in general, si examenele nu iti dicteaza viata. Tu decizi daca inveti sau nu, nu profesorii sau colegii.

| mariocezar explică (pentru Donsavas):

Daca ma duc la psiholog, iau numarul si il sun sau trebuie sa ii zic mamei? Daca ii zic mamei zice ca sunt nebun si dupa imi spune sa ii zic tot despre adolescenta mea, si nu vreau sa ii spun

| Donsavas a răspuns (pentru mariocezar):

Fiind minor,trebuie sa discuti cu parintele tau pentru a si da acordul. Daca esti la scoala, poti merge gratuit la psihologul scolar.
Altfel, mergi la privat pe plata. Parintele trebuie sa stie. Poti discuta cu psihologul ca acesta sa poarte discutia cu mama ta si sa o faca sa inteleaga ca ai nevoie sa te consiliezi cu cineva invatat, obiectiv care te ar putea ajuta in dezvoltarea ta comportamentala.
Nu trebuie sa-i zici ei de viata ta. Ea este subiectiva si nu poate sa si dea cu parerea despre tine detasat de conceptiile ei. Nu a studiat psihologia pentru a intelege comportamentul uman si mentalitatea omeneasca in general si nici in particular. Un nebun nu este in stare sa ceara ajutor, nu se poate intelege cu un consilier si nu doreste sa si faca bine lui in niciun fel. Doar oamenii sanatosi si intelepti au puterea sa ceara ajutor la nevoie. Suntem oameni si avem nevoie unii de altii. Nu stim sa le facem pe toate singuri.

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Este normal ce ti se intampla! Asta ni se intampla tuturor cand suntem emotionati sau speriati de ceva, inima o ia la trap, dar asta nu-i boala si nici de rau, este o reactie a corpului, perfect nromala.
Deci, nu trebuie sa te sperii din atata lucru!
Nu te ameninta nimeni, d eci nu esti in pericol, esti doar emotionat sau speriat ca ai putea pierde eamenul. Pune mana serios pe carte si invata, ca sa ai confidenta ca vei lua examenul si teama asta, va dispare!

| Lostlyric a răspuns:

Niciodata sa nu-ti spui tie despre tine ca esti prost, mario. Problema ta imi suna a ceva ce tine de un psiholog. S-ar putea sa ai anxietate. Anxietatea apare pe fond genetic sau de stres si e de-ajuns sa treci prin anumite momente de stres sau sa ti le imaginezi, ca in cazul tau si sa se declanseaza starea de "frica". Ei bine, starea de frica are si simptome fizice. Iar ce descrii tu acolo, este un simptom de tahicardie (adica, cand pulsul inimii devine neregulat).
Nu iti recomand vizite la medici specialisti, ci o vizita la psiholog intai. Si nu, daca mergi la psiholog, nu inseamna ca esti prost. Sau ca esti nebun. Foarte multe persoane se confrunta cu asemenea probleme.
Sanatate multa!