Sapt 1
Optiuni pentru micul dejun
ceai sau cafea (fara zahar);
30 g paine integrala (sau 2 biscuiti sau un bol cu cereale si lapte degresat);
2 portii de branza degresata sau 40 g de jambon;
1 iaurt natural sau 200 ml de lapte degresat;
1 kiwi sau 1 clementina sau 1/2 grepfrut.
Cantitatile recomandate pentru pranz si cina
Ideea de baza a acestui plan de meniu este sa consumi din toate, insa cate putin. O alimentatie variata, insa in cantitati moderate ca sa reduci numarul caloriilor este solutia cea mai potrivita pentru a nu te simti deprivat/a de posibilitatea de a manca. Astfel ii vei asigura organismului tau toate vitaminele si mineralele de care are nevoie.
Te poti ghida dupa aceste recomandari ca sa stii la ce cantitate sa te opresti, in functie de alegerile alimentare pe care vrei sa le faci.
peste si carne slaba nu mai mult de 100 g/zi din fiecare;
maxim 3 produse lactate degresate (lapte, branza, iaurt, cascaval);
legume la alegere (prosapete, congelate sau conservate) pe care le poti consuma atat in supe, in stare cruda sau fierte la abur;
2-3 fructe proaspete zilnic, de preferabil sa fie alese cele mai bogate in vitamina C: kiwi, mango, lamai, citrice;
30 g de paine integrala (sau cereale integrale cu lapte degresat, fara sa adaugi zahar), 120 g de cartofi natur sau paste sau orez sau amestec de legume (optiunile pentru garnituri);
nu mai mult de 10 g de unt/zi, 1 lingura de smantana degresata si 1 lingura de ulei vegetal.
Sambata
Pranz
Salata de bucati de crab cu grepfrut
O bucata mica de pui la rotisor
1 dovlecel fiert la abur
Branza de vaci degresata
O felie de paine integrala
1 rondela de ananas proaspat
Cina
Salata verde cu vinegreta
Scoici marinate
1 cartof copt
1 iaurt natural
Duminica
Pranz
Salata de cruditati, branza de vaci degresata si cu verdeturi
O felie de piept de pui la gratar
2 morcovi si un cartof coapte pe gratar
1/2 kiwi
Cina
1 farfurie de supa de legume
40 g de branza de vaci degresata
O felie de paine integrala
1 clementina
Luni
Pranz
Salata creata cu vinegreta
O felie de muschi de vita la gratar
2 rosii umplute cu branza de capra degresata
1 iaurt cu fructe
Cina
Omleta cu verdeturi
Garnitura de legume
Branza de vaci degresata
1 mar
Marti
Pranz
1/2 grepfrut
File de merluciu la gratar
Andive la abur
O felie de paine integrala
1 iaurt natural
Cina
Crema de rosii
Salata de iarna: sunca, ou fiert, cartofi, laptuci, sfecla rosie si branza degresata
1 kiwi
Miercuri
Pranz
Morcovi razuiti cu varza rosie
Sote de vitel
Branza de vaci cu vanilie
1 mar
Cina
Supa de legume
Piept de pui la gratar
Salata verde cu vinegreta sau sfecla rosie
O felie de paine integrala
1 felie de cascaval
1 portocala
Joi
Pranz
Suc de legume
File de muschi de vita la cuptor
Conopida la abur
O felie de paine integrala
Branza de vaci degresata si amestecata cu verdeturi
1 kiwi
Cina
File de macrou inabusit in putin vin alb
Sala de fasole verde, cartofi fierti si vinegreta
1 iaurt natural
1 para
Vineri
Pranz
Supa de rosii
Muschi de vita inabusit
Salata de cartofi copti, spanac si vinegreta
Un iaurt cu fructe
Cina
Carne de pui fiarta
Sala de conopida cu vinegreta
O felie de paine integrala
Branza de vaci degresata
1 clementina.
Mai sanatos inseamna sa te feresti de prajeli si de aditivi alimentari. Daca in privinta prajitului este clar, relativ la aditivii alimentari (E-uri) treaba este incurcata rau. Avand in vedere ca aproape nu exista aliment care sa nu aiba E-uri, incearca sa le elimini pe cele mai periculoase, si aici intra condimente artificiale (potentatori de aroma - glutamatul), coloranti alimentari (nu toti, de exemplu beta-carotenul nu este daunator, dar sunt si coloranti artificiali foarte nocivi), conservanti alimentari (in special nitritii, care ar trebui interzisi cu totul), antibiotice si altele. In sare se introduce iod de nu stiu cand, desi in Romania sub 10% din populatie are carenta. Iodul in cantitate mai mare este otravitor si duce la cancer tiroidian si alte afectiuni! De asemenea, in sare se introduce antiaglomerant, o substanta care la temperatura mare se descompune si rezulta acid cianhidric - dar in conditii normale nu este toxic.
Painea - nu exista paine in Romania care sa nu contina niciun aditiv. Cauta paine "mai sanatoasa", in general paine care contine tarate si are o cantitate mai redusa de aditivi.
Mezelurile trebuie taiate complet de pe lista. Pana si in muschi/sunca sunt injectate solutii de conservant si alte substante, despre salamuri si alte tocaturi nici nu are rost sa vorbesc. Cand nu ai incotro, ia-ti doua-trei felii de kaizer sau muschiulet, insa nu-ti face un obicei zilnic din asta.
Aceeasi treaba legate de conserve, in special pateurile si branza topita. Uita-te cate E-uri sunt in ele - in pateu se baga un colorant periculos, multi sorici si putin ficat, iar branza topita contine nu's ce saruri de topire si alte E-uri destul de periculoase. Fa-ti pateu acasa, daca ti-e pofta. Alte conserve ar putea fi chiar sanatoase, studiaza bine etichetele - vezi ca unele - majoritatea - gemurilor contin ca adaos pectina, o fibra naturala trecuta pe unele ca E-u, si care este chiar dimpotriva, sanatoasa si ajuta la digestie si eliminarea substantelor periculoase rezultate in digestie.
Ar mai fi de vorbit despre fast-food si snaks-uri, sucuri si dulciuri din comert, etc.