Bună! Înțeleg situația ta pentru că și eu mă regăsesc în tipologi de persoană cu tulburare de personalitate evitantă, pe lângă anxietatea și depresia cu care mă confrunt îm majoritatea zilelor. Sunt cu câțiva ani mai tânăr, dar nici eu n-am avut relația și am o părere mult prea proastă despre mine pentru a crede că pot plăcea cuiva, deși oamenii din jur au altă părere. Unele zile sunt un iad pentru mine și cel mai tare mă doare când știu că puteam să fac lucruri care să mă împlinească, am potențialul de a face ceva cu viața mea și din cauza temerilor, din cauza fricii de refuz, de a nu fi plăcut sau acceptat nu pot uneori să fac nimic. Nu pot obține ce îmi doresc și mi-e prea frică să încerc măcar, de aceea renunț înainte să fi încercat. Când cunosc oameni care îmi plac și cu care ajung să petrec timp mereu mă gândesc că la un moment dat se vor sătura de mine și voi fi o povară sau o durere de cap pentru ei de aceea aleg să mă distanțez de cei dragi pentru că mă gândesc că oricum nu sunt destul de bun să fiu cu ei și nici nu mă vor prin preajmă. De asta majoritatea prieteniilor mele se termină brusc și ajung mereu să fiu singur.
Nici eu nu știu cine sunt, nu știu ce aș putea face pe viitor și mi-e groază să mă gândesc. Oamenii ca noi au nevoie să simtă siguranța și iubirea pe care nu am primit-o. Avem nevoie ca ceilalți să ne accepte și să vadă în noi potențialul, să ne acorde atenșie pentru că, undeva în copilărie, nu ni s-au oferit aceste lucruri în modudl în care am fi avut nevoie. Toate acestea țin de set up-ul mental, de credințele și imaginile care au prins rădăcini în inconștient, emoțiile negative din perioada timpurie pe care le-am trăit și care continuă să persiste în noi în toate situațiile vieții și reapar din nou și din nou în circumstanțe noi chiar dacă nu au legătură cu ele. Purtăm o povara a trecutului pe care nu am reușit să o lăsăm în urmă.
Și eu am făcut consiliere în cadrul școlii și facultății câțiva ani, pe urmă am mers câteva luni la terapie și chiar dacă părea că mă schimb, dacă câștigam curaj și mă comportam sau gândeam diferit până la urmă recădeam în aceeași stare ca mai înainte. sunt zile în care sunt incapabil să fac orice și doar stau în pat sau în casă sau mă plimb ore în șir pe jos până sunt extenuat și apoi mă culc și încerc să dorm câte 12-14 ore doar să nu trebuiască să fiu treaz ca să mai sufăr. Sunt zile în care îmi doresc să dispar pur și simplu.
Când ajungi să simți, gândești, trăiești în felul acesta schimbarea va fi greu de înfăptuit. Pentru că, cum spuneam, credințele s-au înrădăcinat adânc în partea inconștientă a psihicului și ele determină cine suntem, acționăm conform acelui setup. Ce îți pot recomanda, ce m-a ajutat pe mine să schimb anumite lucruri:
-Caută un terapeut bun, unul cu care să rezonezi, unul despre care se știe că e bun și care are o abordare terapeutică care să ți se potrivească (gestalt, pshidramă, cognitiv comportamentală, integrativă etc.)
-Citește cartea Minți împrăștiate - Dr. Gabor Mate. Deși este despre sau pentru oamenii cu ADHD conține o grămadă de informații despre cum felul în care am fost tratați încă de mici copii a dus la pattern-urile comportamentale și psihice cu care suntem nevoiți să trăim în prezent și cum putem schimba lucrurile. Vorbește despre traume, despre înțelegerea problemelor, despre cum să ne privim cu compasiune și să depășim problemele și dă multe sfaturi practice, exemple și te ajută foarte mult să îți înțelegi problemele. Îți va deschide mintea și inima spre tine pentru a te privi într-un fel diferit. De asemenea, te invit să îi urmărești și videoclipurile de pe Youtube în care vorbește despre traume, despre compasionate inquiry (nu știu să traduc) și multe topicuri. De asemenea, îți recomand să îl urmărești și pe Joe Dispenza pe Youtube, eventual să-i citești cartea Tu ești placebo, de asemenea îl poți citi și pe Eckhart Toole, Puterea prezentului.
-Găsește un prieten care să te înțeleagă, cu care să poți vorbi, care să te susțină, să te sprijine, să îți dea încredere în tine. E important să simți că nu ești singură în asta și că ai pe cineva alături. Dar fi grijulie cu privire la oamenii pe care îi ții pe lângă tine pentru că greu găsești vreun om „ce omenie" să zic așa în zilele noastre.
-Practică meditația (Joe Dispenza are midetații care să te ajute în diverse probleme sau, dacă nu, orice tip de meditație preferi), fă sport, stabileșteți mici obiective în ariile în care vreă să evoluezi și îndeplinește-le pentru a-ți consolida încrederea în tine.
-Fă lucruri față de care ai rețineri pentru a-ți demonstra că orice se întâmplă nu e sfârșitul lumii și cel mai important Permite-ți să greșești și încearcă din nou.
Ar mai fi multe de spus, dar cred că m-am lungit deja destul. Sper să îți fie de folos ce ți-am spus și să te ajute să aduci modificări semnificative și pozitive în viața ta.
Namaste!
1,nu te plange la nimeni, nu spune nimanui ca te va barfa, critica, judeca, asa sunt romani de fel
2, du-te la un pshiolog dar nu spune nimanui
3, mediteaza
dar repet nu te plange nimanui ca nimanui nu i pasa de tine decat sa iti faca rau,sa te critica,barfeasca,este bine ca esti evitanta, in tara asta nu ai cu cine socializa,sunt doar vipere peste tot, de avut iubit e simplu tinder,mare grija ce prieteni sa ai,macar una sa ai asa de incredere,da stiu cum te simti,fa-ti o lista cu ce iti doresti si aplica acum in prezent,asa cate putin,esti frumoasa,nu te va respinge decat putini, nu trebuie sa ai incredere oarba, in principiu astia cauta doar sex si iti vor bate joc de tine, ca asa e lumea, ai grija de tine, nu da detalii despre ca tot netul te va barfi sau vecini
Aceste tulburări se cam aseamănă între ele ca deviere a comportamentului mai sunt și altele gen tulburarea de personalitate schizoida, nu ai aceasta tulburare ca dacă o aveai nu cred ca aveai nici prieteni, era foarte dificil sa relaționezi și cu ei, și pe ei ii evitai mai mult ca sigur și rămâneai singura.ai anxietate cronica nu tulburare de personalitate evitanta,deoarece nu ai tratat anxietatea generalizata la timp a ajuns în stadiu cronic fiind netratata, cam asa sta treaba cu aceste afecțiuni psihice din păcate. Te gândești la moartea părinților fiindcă asa se manifesta anxietatea ca simptomologie, devii agitata, uneori paranoica, trebuie sa îți reautoeduci mintea ca să nu mai ai aceste idei, bucurate ca nu ai atacuri de panica ca de regula aceasta anxietate chiar și cea generalizata vine la pachet cu atacuri de panica (vorbesc în cunoștință de cauza )
Încearcă sa nu mai citești pe net și sa îți dai singura autodiagnostic, din ceea ce am citit eu nu ai asa ceva ci anxietate cronica fiindcă nu ai tratat-o la timp, anxietatea generalizata trebuia tratata medicamentos, era absolut necesar, tu nu ai făcut-o. Ești o fata frumușela ar trebui sa ai mai multa încredere in tine și sa nu îți mai 'autoimpui' ca nu meriți nimic, din contra meriți tot ce este mai frumos, mai special, autoeducate și gândește asa nu mai impuneți restricții fiindcă tu nu ști ca anxietatea e perversa și distructiva, îți joaca feste, tu trebuie sa te iei /sa îți asculți rațiunea nu sa asculți ceea ce gândești indus de anxietate, te oprește și te va opri mereu sa cunoști oameni atâta timp cât nu o sa o poți controla, vei avea multe de pierdut in viata dacă nu iei masuri și nu o tratezi! Și eu ma confrunt cu asa ceva de mult timp și după cum am menționat am pierdut mult, nu am tratat când trebuia și sa agravat anxietatea mai rău ca la tine dar am luat tratament și mi-am recăpătat puțin încrederea în mine.
Anxietatea ta persista fiindcă tu ești interesata de ea, avand proiecții mentale către trecut, mintea ta a rămas ancorata in trecut și de aceea ești asa fiindcă mereu te întorci în trecut asa faci mereu ca anxietatea sa iasă la suprafață iar și iar. Dacă ai ști sa trăiești prezentul sa ramai în prezent nu ai mai avea probleme de genul, atâta timp cât vei avea proiecții mintale către trecut sau viitor nu vei putea scăpa de anxietate. Probabil ai aceste probleme și din cauza părinților fiindcă avea mereu pretenția de la tine sa faci totul ca la carte, dar trecutul nu îl mai poți schimba asa ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa te aduni și sa uiți complet trecutul fiindcă el e mort nu mai exista, singura existenta e cea de acum și anume prezentul nu ești singura care are probleme, eu am probleme mai serioase ca tine, alții au probleme si mai mari decât noi și trec peste, ce ai tu nu este ceva gen sa te resemnezi ci sa luați cu tine și sa mergi mai departe fără a mai te gândi ce trăiri ai avut in trecut.
Iti recomand sa citești cartea eckhart tolle puterea prezentului.
Https://www.suntparinte.ro/......ament2.jpg
Tipul meu de atasament in nici un caz nu cred ca e securizat sau sigur.
Treaba cu prietenii e dificila. Nu am reusit sa imi mentin prietenii. Si acum multi mai trag de mine sa vorbim, mai mult pentru ca sunt plecati din tara si mie nu imi place sa tin legatura la distanta. Textingul nu inseamna nimic pentru mine. Trebuie sa fie fata in fata comunicarea. Raspund sec la mesaje.
Acum cei mai apropiati prieteni ii consider colegii de la munca. Desi eu ii consider asa eu sunt convinsa ca nu sunt asa de importanta pentru ei. Colegele mele se inteleg mai bine intre ele decat cu mine. Simt ca nimeni nu se poate atasa de mine. Si ma doare.
Nu vreau sa ma autodiagnostic dar vreau sa stiu ca ceea ce mi se intampla nu e din cauza mea. Ca nu sunt o ciudata. Si imi pare bine cand aud ca mai sunt oameni in conditia mea. Nu ma simt asa de singura.
Multumesc pentru raspuns! :)
Am avut de asemenea parte de bullying, singuratate, anxietate si altele pe care le-ai mentionat, si altele pe care nu le mai spun.
Uneori inca imi mai dau de furca. Am facut ceva "terapie" cu oarecare rezultate.
Insa ce ma ajuta cel mai mult este sa meditez Fac din asta un obicei zilnic si in felul asta tin lucrurile sub control. Functionez ca un om normal, desi am si eu in interiorul meu multe pe care le urasc. Am avut norocul sa invat stiinta meditatiei de la un profesor bun.
Capul sus
Stau intr-o postura confortabila si imi relaxez corpul.
Imi relaxez mintea (mantre/respiratie/observare/altele).
Ma concentrez pe un aspect din viata mea, care ma deranjeaza; retin rezultatul.
Cand termin, imi notez ce am inteles la pasul 3.
La pasul 3 pot in schimb sa imi imbunatatesc capacitatea de concentrare/imaginatia/sa fac o rugaciune/multe altele.
Meditatia este un lucru simplu, insa e nevoie de o cunoastere teoretica in prealabil, plus perseverenta si multa practica.
Iti pot arata o directie in care sa mergi, ce sa inveti, daca doresti.
Iti recomand sa te uiti la David Goggins.
Indiferent de rahatul prin care ai trecut, nu iti mai ascunde rana si de fapt, arata-le-o tuturor, si mandreste-te cu ea. Pasul urmator e sa iesi din zona de comfort. Nu stii cine esti pentru ca nu vrei sa aflii cine esti cu adevarat. Trebuie sa iesi din casa si sa observi mintea cum nu vrea sa faci pasul spre evolutie, si sa incepi usor usor sa faci chestii ce pana acum ori ti se pareau grele, ori plictisitoare, dar te rog, uita-te la David Goggins, o sa-i intelegi povestea, e asemanatoare cu povestea ta! Keep going
dobrin1019 întreabă: