Merele - sunt bogate in carbohidrati, vitamine (A, B1, B2 si C), minerale (potasiu 120 mg/100g si cantitati mici de sodiu - 3%, calciu, magneziu, fier, fosfor si clor), substante pectice, diversi acizi organici (indeosebi acid malic) si unele substante tanante cu efect astringent;
Perele - sunt bogate in carbohidrati, vitamine (A, B1, B2 si C) si substante pectice;
Citricele (lamaile, portocalele, mandarinele, grepfruiturile) - contin cantitati apreciabile de vitamine (A, B1, B2, C), glucide si acizi organici (acid citric);
Fructe bace adevarate (capsunile, fragii, zmeura, coacazele, agrisele, afinele, smochinele si strugurii) - au seminte mici si raspandite in pulpa si sunt foarte suculente. Sunt fructe bogate in vitamine, carbohidrati, substante aromate si substante pectice. Agrisele si coacazele, pe langa un continut bogat in vitamina C, cuprind si alti acizi organici, precum si substante tanante cu efect astringent;
mai multe:
http://www.nutrit.ro/fructe-fructele
Consumate fără coajă, anumite fructe, cum ar fi merele, perele sau piersicile, își pierd o mare parte din proprietăți (vitamine și fibre solubile și insolubile), deoarece coaja conține de două ori mai multe vitamine și minerale decât pulpa. Preparate în vapori de apă, fructele își păstrează vitamina C, betacarotenul, vitaminele B și mineralele. Cu cât fierberea fructelor este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât se irosesc mai multe vitamine și minerale.
http://www.ecomagazin.ro/top-10-cele-mai-sanatoase-fructe/
Carmen133 întreabă: