Daca deja bea o bere pe zi si nu poate sa treaca ziua daca nu bea berea, deja e dependeta.
Nu exista un numar exact de zile dupa care se instaleaza dependenta, si nu se instaleaza toata odata, e un proces treptat iar linia dintre obisnuinta si dependenta e practic inexistenta cand vine vorba de alcool.
Multa sanatate.
In calitate de nespecialist as mai adauga ca ar fi de mentionat factorii de risc: daca exista cineva in familie, gradul de placere resimtit la consumul alcoolului si faptul ca nu simti efecte neplacute dupa ce ai baut, toate acestea intaresc riscul. Constringerea sociala se poate manifesta prin indemnul de a mari cantitatile (de ex ca sa arati ca esti un dur) sau dimpotriva sub influenta unei situatii grele traite (pentru consolare).
Altfel, da, un pahar de marime potrivita cu continutul (bere, vin tarie) baut cel mult zilnic intr-un context rational (la masa, pentru placerea proprie, nu ca sa faci impresie) nu duce la depasirea pragului critic. Dar fiecare trebuie sa fie cu "urechile ciulite" si cu mina pe robinet (sa-l inchida).
Alcoolul da dependenta.
Alcoolul afecteaza gandirea.
Dupa aparitia dependentei, alcoolul afecteaza gandirea chiar si cand nu il consumi.
In ochii mei, unul care se lauda ca bea este un frustrat.
1. Nu am nevoie de alcool ca să mă simt bine.
2. Persoanele care se cred şmechere doar pentru că dau pe gât un pahar de bere mi se par penibile.
3. Cu alcoolul in sine nu am nimic. Nu-l urăsc, da nici nu-l iubesc. E ok. Cu beţivii am ceva. Bine, nu cu toţi. Atâta timp cât nu-mi urlă in urechi şi sparg pereţii, mă lasă rece.
Dependnta se instaleaza de la paha la pahar, nici nu realizezi cand te loveste.
Vreau ceva estimativ, pls.
Si eu mai beau o bere din cand in cand. In cantitati mici alcoolul nu da dependenta. Dar daca devii betiv de meserie atunci se instaleaza dependenta.
De la bere și vin never! Alcool asta înseamnă că./ Alcoolist devii de la alcoolul pur! țuică,gin,vodcă, genocid, pufoaică, wishichi, etc-ra!
Bogdanpalintineanu întreabă: