Stai relax. Riscul exista oricum. Cu alunite sau fara. Ai grija de ele cit de cit, nu te expune prea mult la soare, si totul va fi bine. Taica-meu (66 de ani) si eu (40) avem alunite cate n-ai vazut in viata ta. Nici unul cancer. Inca.
Cauta cel mai bun dermatolog pe care il gasesti in zona ta.
Si pentru mai multa siguranta, e indicat sa mergi la 2 diferiti.
Pot fi super periculoase, sau dimpotrivă, insa asta doar un dermatolog poate decide, pe baza experientei, cazurilor intalnite in trecut, cunostintelor, si numai dupa ce inspecteaza forma tesutului atipic (in speță nevii pigmentari papilomatoşi, asa se numesc cei care ies in afara) cu dermatoscopul.
Prefer sa vina 10 pacienti fara nici o problema decat 1 care sa aiba ceva sa nu vina.
O alunita care isi schimba forma, marimea, culoarea sau conturul trebuie vazuta de un medic dermatolog. Se poate sa nu fie nimic dar cancerul de piele ( unele forme) este printe cele mai agresive.
Eu știam că dacă e cancer, se rupe alunița care de fapt se dovedește a fi un melanom și se vindecă greu. Dacă are o formă rotundă, culoare uniformă și se vindecă în mod normal, atunci e doar o aluniță. Răspunsul îl poate da doar dermatologul și e bine dacă mergi când se rupe, măcar nu stai îngrijorat.
dobrin1019 întreabă: