| ayran a întrebat:

Salut TPU. Sunt baiat si am 17 ani. Ieri mi-am luat tensiunea cu un aparat si o aveam de 151 cu 93, nu cred ca e normal sa o am asa de mare. Azi mi-am luat-o din nou si era 159 cu 63. Eram si putin panicat atunci si cred ca din cauza asta dar nu stiu sigur.
Oare sa ma duc la un medic cardiolog?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Tensiunea se ia cand esti complet relaxat si dupa ce ai stat pe scaun sau in pat, macar 10 minute fara sa te misti sau agiti, ca corpul sa fie linistit.

Ia tensiunea de 2 ori la interval de 10 minute si vei vedea ca este mult scazuta a doua oara.
151 sau 159 este o tensiune mare dar nu este de speriat. pentru cineva care este agitat, este clar ca este luata incorect.

Daca tensiunea este 150 si peste poate fii cauzata de: oboseala, de la consum mult de cafea sau energizante, de la alcool, de la somn insuficient, de la un temperament coloric sau agresiv, fiind nervos tot timpul samd.

| Brizbriz a răspuns:

159 cu 63?!?
NU am auzit NICIODATA de asa o tensiune
normal e in jur de 120 cu 80, peste e hipertensiune, sub e hipotensiune, ori valorile tale prima e peste, a doua e sub nu poti sa ai si hiper si hipo in acelasi timp, NU POTI FIZIC

in plus tensiunea se ia in general dimineata, cand nu ai mancat nimic, iar mana trebuie sa stea proptita in cot, cu palma la nivelul inimii, ceva de genul asta:
https://karalunarankin.files.wordpress.com/......-elbow.png
asta mai scrie foarte clar pe aparatul cu care iei tensiunea

in plus, toate astea digitale, au o scara cu 4 culori, 3 pct verzi, apoi cate unul galben, Orange, rosu, si dupa ce iti masori tensiunea, apare un punct negru in dreptul scarii asteia si iti spune cat de grav e

IN PLUS, din cate am inteles in ORICE aparat care ia tensiunea la incheietura, NU poti sa ai incredere, tensiunea se ia numai pe brat, am auzit asta de la mai multi doctori si alte surse

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mergi la medicul de familie.

| SharpEagle a răspuns:

Lasa cola si alte mizerii. Daca fumezi, lasa-le sau fumeaza mai putin.