Buna AlGhoti
Asa cum este ea definita in termeni medicali, fimoza reprezinta incapacitatea retragerii complete a preputului la baza glandului manifestata atat la copii cat si la adulti. In vreme ce aceasta conditie medicala are baze fiziologice daca se manifesta la copii, fimoza este cu siguranta de natura patologica daca se manifesta la adolscenti si adulti.
Pe de alta parte, parafimoza se manifesta prin incapacitatea retractarii preputului astfel incat sa acopere glandul penian. Spre deobedire de fimoza, care nu implica nici un fel de dureri, parafimoza este o conditie medicala dureroasa, manifestata prin umflarea glandului penian, precum si blocarea vascularizarii acestuia (ceea ce va duce la modificarea culorii glandului in vinetiu inchis).
Cauzele si simptomele fimozei
Pentru a putea vorbi despre cauzele care duc la dezvoltarea aceastei conditii medicale trebuie mai intai sa stabilim faptul ca exista doua forme de fimoza: cea „normala" si cea dobandita. Finmoza normala, este de natura fiziologica, si se manifesta doar la baietii mici, a caror dezvoltare normala implica separarea incompleta a preputului de glandul penian. Pe de alta parte fimoza dobandita se manifesta doar in cazul copiilor mai mari sau a adultilor si poate avea diferite grade de severitate.
Cauzele care duc la aparitia fimozei sunt:
- incapacitatea preputului de a se dezvolta odata cu glandul penian;
- balanita, inflamatie a mucoasei glandului penisului datorata unor paraziti, microbi, mici traume mecanice sau chiar igienei precare;
- malformatii datorate anumitor traume sau leziuni;
- anumite afectiuni ale organelor genitale.
Datorita incapacitatii de retractare a preputului in totalitate si, in consecinta imposibilitatii de a curata zona glandului penian in mod corespunzator, exista riscul dezvoltarii unor infectii. Cel mai adesea aceste infectii prezinta simptome precum: umflaturi, pete rosii, sau scurgeri anormale, precum si dureri si sensibilitate a glandului penian. Mai mult decat atat, in cazuri destul de rare, daca preputul este atat de stramt in jurul glandului penian, aceasta situatie poate duce la senzatii de durere in timpul urinarii si chiar in timpul actului sexual.
Metodele de tratament pentru fimoza si parafimoza
In ceea ce priveste metodele de tratament ale fimozei, trebuie sa stiti ca opiniile specialistilor in domeniu au ramas pana in prezent divergente. Acest lucru poate fi, pe de o parte explicat prin faptul ca fimoza fiziologica si cea dobandita prezinta aceeasi gama de simptome, si in concluzie, multi dintre medicii specialisti gaseau diferentierea dintre cele 2 aproape imposibila. Prin urmare, de cele mai multe ori acestia dispuneau efectuarea unor operatii de circumcizie ce ar fi putut fi evitate. Mai mult decat atat, un studiu efectuat recent releva faptul ca (BXO) balatinita xeroticia obliterans, este singura conditie medicala in urma careia circumcizia poate fi justificata.
In orice caz, odata ce fimoza a fost diagnosticata in mod corect medicul specialist poate dispune inceperea tratamentului, care include metode ca:
- aplicarea locala la nivelul preputului a unor creme speciale, steroidiene sau nesteroidiene;
- largirea graduala a preputului;
-interventia chirurgicala de remodelare a preputului, pentru a-l face mai larg.
In general, medicii specialisti prefera aceste tipuri de tratatemte deoarece in acest fel pot fi evitate efectele secundare ale operatiei de circumcizie.
In cazul parafimozei este bine sa va adresati imediat medicului specialist, in vederea stabilirii unui tratament, si asta cu atat mai mult cu cat aceasta conditie medicala duce la obturarea vascularizarii la nivelul glandului penian. In astfel de cazuri, este foarte posibil ca medicul dumneavoastra sa dispuna efectuarea unei mici incizii la nivelul preputului.
Indiferent daca este vorba de fimoza sau de parafimoza, este foarte important sa va adresati medicului specialist inca de la primele manifestari ale simptomatologiei acestor conditii medicale, pentru a evita riscul aparitiei leziunilor permanente ale penisului. Deasemnea specialistii in domeniu sustin ca un factor foarte important care contribuie la prevenirea acestor afectiuni este mentinerea unei igiene cat mai riguroase. Astfel, dumneavoastra trebuie sa fiti singurul care isi curata bine cu apa de cate ori este nevoie organele genitale. In plus, este bine sa evitati produsele cosmetice care contin alcool sau care au un parfum prea strident. De cele mai multe ori aceste produse nu sunt nici pe departe naturale, si prin urmare, pot produce iritatii la nivelul organelor genitale.
Sper ca te-am ajutat...