Daca ai avea in familie( eu am) pe cineva care a fumat toata viata si acum are cancer pulmonar, ai fi motivat sa renunti la fumat?
Exista doua probleme si am sa le tratez separat.
Fumatul: reusesti sa renunti la el daca: schimbi prietenii, schimbi barurile (eventual pe biblioteci, cofetarii si alte locuri unde nu se fumeaza), ai o tona de vointa - nu glumesc, dependenta de tutun este foarte puternica si este foarte greu sa renunti la tutun, iti repeti in fiecare zi "azi nu fumez", la inceput vei folosi un substitut pentru nicotina, pe care sa-l reduci treptat, iar in loc de pachetul de tigari cu care sa te 'joci' gaseste alta ocupatie. Cand esti agitat gaseste ceva activitate care te relaxeaza. Si poate ar fi trebuit sa incep cu inceputul, apeleaza la ajutor profesionalist, vorbesti cu doctorul de familie si te va trimite el unde trebuie.
Ingrasatul: tu vrei sa te ingrasi sau sa pui in greutate? Vezi, sunt lucruri complet diferite, ca sa te ingrasi nu-i greu dar este foarte nesanatos, mai ales ca ai suprapus peste consumul de tigari, ca sa pui in greutate este (mai) greu, dar facut cu cap este sanatos si mai 'good looking'. Trebuie doar sa faci un sport sau doua (inot, un pic de sala de forta, atletism) nu neaparat de performanta, dar trebuie sa faci (putin dar) constant. Si sa ai grija la dieta, fructe, legume, lactate sa nu lipseasca, iar ca 'material de constructie' - proteina, sa manci carne de pui, peste, si leguminoase (fasole, mazare, soia, bob, etc.). Pentru energia necesara miscarii, uleiurile polinesaturate sunt cele mai sanatoase - astea le gasesti in nuci, seminte (crude, nu prajite), peste oceanic. Cand ai nevoie de un 'energizant' manca o bucatica de ciocolata neagra, sau fa-ti o cacaua cu lapte.
Nu e greu sa renunti la fumat. Dependenta de nicotina trece destul de usor, doar dependenta psihologica e ceva mai puternica, dar te asigur ca te vei mira singur cat de usor se poate trece peste ele. In schimb, e foarte greu sa nu incepi din nou. Daca faci acest pas, asigura-te ca vei fi ferit de tentatii, altfel risti sa o iei de la capat.
Cel mai usor este sa renunti subit, in cateva zile organismul va scapa de nicotina acumulata si te vei confrunta doar cu dependenta psihologica. Renuntarea treptata prelungeste starea de insatisfactie si are sanse mai mici de reusita.
Sfatul cel mai de pret este;; sa ai ambitie;; altfel poti sa incerci orice ca no sa reusesti... succes
Inceraca sa mananci seminte de cate oei itit vine sa fumezi sau bomboane mentolate sper ca raspunsul meu sa-ti fie de ajutor
Salut si eu am fumat 5 ani de zile cate un pachet p zi momentan nu m-am lasat de fumat dar fumez maxim 2-3 tigari pe zi sunt zile in care nu fumez nu te ingrasi daca te lasi de fumat te ingrasi daca mananci fumatu iti slabeste doar oxigenarea creierului si a muschiilor si mai multe chestii poti sa te documentezi mai bine. Eu nu ma ingrash acum ca fumez mai rar in schimb ma ingrash cand mananc mai mult incearca sa adaugi condimente la mancaruri pentru a avea pofta mai buna de mancare. Chimenul e cel mai bun si un mar dimineata pe stomacul gol. Apucate de un sport.Bafta!
Nu stiu in Romania, dar aici in Italia sunt gume de mestecat pe baza de nicotina ...si cred ca se da numai la recomandarea mediculu,. mergi si intereseaza-te in farmacii.nu stiu cat functioneaza cu mancatul bomboanelor
Fa cat mai mult sport, du-te la o sala de forta, mananca bine, si o sa elimini toxinele mergand la sala si prin asta o sa te obisnuiesti mai mult, trebuie si ambitie ca si cum ti-ar interzice cineva sa fumezi, adica mergi cu gandul ca acolo nu se fumeaza in niciun caz sau cu gandul ca nu o sa aiba niciun efect sala, prin faptul ca tu vrei sa iei in greutate