| ȚigariExpirate a întrebat:

Salutare!
Am o intrebare legata de cafea.
Am tot citit si auzit ca, cafeaua ataca sistemul nervos, in timp devii dependent, ataca ficatul etc. Ma gandeam daca ar exista ceva pe cale mai "naturala" cum ar fi cerealele, fructele etc care sa aiba un efect similar cu cel al cafelei dar fara riscuri (sa te tina treaz dimineata si sa iti ofere un surplus de energie si chef de viață).

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Cafeaua ataca ficatul, stomacul și intestinele dacă e consumata des și in exces.
Acest lucru îl produc toate sortimentele de cafea neagra, însă în mod special cele mai închise la culoare. (culoarea e datorata gradului de prăjire, cu cât e mai închisă la culoare, cu atât e mai carbonizata și implicit mai otrăvitoare pentru organism. )

Cafeaua verde, cruda, e un izvor de sănătate, conține antioxidanți și multe alte substanțe benefice pentru organism.
Cafeaua prajita e din păcate o otravă, ca oricare alt aliment prăjit.

Și precum ai intuit, ataca și sistemul nervos, însă efectul e diferit de la o persoana la alta.

Cea mai buna sursa de energie pentru mine e un pahar de suc de grapefruit în amestec cu portocala pe lângă care ronțăi cativa biscuiți de secara.
Beau un pahar în fiecare dimineață, proaspăt stors, și nu îmi ia mai mult de 4-5 minute sa îl prepar.

| RAY a răspuns (pentru NLS):

Atunci de ce e recomandata daca ai ficatul gras?

Cateva alimente recomandate in regimul pentru refacerea ficatului gras:

Cafeaua – studiile au demnostrat faptul ca bautorii de cafea sunt mai putin afectati de aceasta afectiune decat cei care nu consuma cafea. Cofeina reduce cantitatea de enzime hepatice anormale in cazul persoanelor care prezinta risc crescut de steatoza hepatica.

https://doc.ro/steatoza-hepatica-sau-ficatul-gras

18 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Povesti,cafeaua este foarte sanatoasa, nu ataca nici un sistem nervos, dar nu cu zahar ca inseamna multe calori, cafea naturala

| RAY a răspuns:

În concluzie, deși motivul pentru care cafeaua este bună pentru tine nu este încă complet clar, aceste studii ar trebui să încurajeze numărul mare de pacienți cu boală hepatică cronică să se bucure de băutura așa cum mulți alții o fac deja.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/

in concluzie acele afirmati cum ca cafea este rea sunt eronate

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Deși beneficiile deja declarate ale consumului de cafea nu au fost suficiente, au apărut date despre alte maligne care pot fi, de asemenea, afectate de consumul de cafea. Într-un studiu de caz-control bazat pe spital, efectuat în Italia și Elveția, s-a remarcat faptul că cu mai mult de trei căni de cafea consumate zilnic a fost asociat cu un raport de cote de 0, 6 în comparație cu băutorii de una sau mai puțin cești de cafea în raport cu cancer faringian. Același studiu a remarcat, de asemenea, un raport de cote de 0, 6 pentru cancerul esofagian; indicând un risc scăzut de cancer faringian și esofagian cu mai mult de trei căni de cafea [46]. Un studiu de caz de control efectuat anterior a indicat o relație inversă cu consumul de cafea și cancerul de colon împreună cu cancerul de rect. Cu toate acestea, același studiu nu a putut găsi o asociere semnificativă cu cancerele gurii, stomacului sau pancreasului [47]. În cele din urmă; consumul de cafea pare să aibă o asociere cu un risc scăzut de cancer de colon, rectal, esofagian și faringian.

| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles ca exista cafea fara cofeina: NAUTUL!
Boabele sunt asemeantoare, se prajesc asemanator si se face exact la fel precum cafeaua naturala, avand chiar si gustul asemanator, doar ca nu contine cofeina.
Pe vremea lui Ceasusescu, asta era cafeaua noastra: nautul!

https://lataifas.ro/......beneficii/

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai cafeaua nu e naturala? e o planta la urma urmei. Neconsumata in exces e chiar benefica si sunt multe studii si pe seama asta

| Wr3nch a răspuns:

Man, exista zece mii de studii pro si contra despre orice. Saptamana trecuta am citit un studiu despre cum daca mai mai mult de 100 de mil de suc de fructe natural, stors de tine in casa, ai sanse mai mari sa faci diabet si ulcer la stomcac. e logic sa devii dependent daca bei in fiecare zi cum fac uniilaughing Bea linistit ca nu mori de la ea.

| Bizon95 a răspuns:

NU exista... PUNCT

elementul activ din cafea este cofeina
cofeina e un fel de otrava, care produce stress in organism
asa ca nu conteaza pe ce cale o iei, poti sa o iei ca, cola, energetizante, pastile sau chiar cofeina fiole (am luat de la farmacie asa ceva)

asa ca afecteaza sistemul nervos, produce stress, produce hipertensiune, dependenta e un lucru pe care il vezi cand fara cofeina nu te poti trezi, iar in timp creezi rezistenta si
ajungi ca mine: cofeina NU te mai trezeste, doar iti creste hipertensiunea pana la cer!

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Cu ocazia asta stim ca cei care beau cafea au probleme cu ficatul cica, incredibil, cafeaua este bautura cea mai populara si culmea nici un studiu nu a dovedit asa ceva vreodata

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Cofeina ajuta la memoria, este benefica pentru sistemul nervos, ajuta la concentrare

| Bizon95 a răspuns (pentru RAY):

Da, are si parti bune si parti naspa
iar pe termen lung numai naspa

iar eu la inceput am avut niste experiente foarte bune: eram adormit dimineata pentru ca stateam noaptea si apoi eram ars pentru ca nu eram destul de activ, am descoperit cafeaua, problema s-a rezolvat, insa apoi nu am mai "lasat-o din mana", iar acum, nu mai are nici un efect decat ca imi da hipertensiune sad

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Ai vreun studiu care sa afirme ce afirmi acolo, cati beau cafeaua si nu toti sunt morti, nu exxagerati aiurea

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Https://www.caffeineinformer.com/top-10-caffeine-health-benefits

27 Posibile beneficii pentru sănătate cu cofeină
În Japonia, cercetătorii au arătat că cofeina crește memoria. De asemenea, un studiu mai recent realizat la Universitatea Johns Hopkins a arătat că o pastilă de cofeină de 200 mg a contribuit la stimularea consolidării memoriei.
Cofeina amestecată cu carbohidrați reface concentrațiile de glicogen muscular mai rapid după exercițiu.
Cofeina detoxică ficatul și curăță colonul atunci când este luată ca o clismă cu cofeină.
Cofeina vă ajută să vă mențineți în alertă în timp ce conduceți în perioadele de restricție a somnului. Iată cercetarea
Cofeina poate stimula creșterea părului la bărbații și femeile chel.
Cofeina ameliorează durerile musculare post-antrenament cu până la 48%.
Cofeina ameliorează durerea asociată cu pierderea somnului mai bine decât analgezicele. Studiul.
Cofeina se poate proteja împotriva bolii Parkinson. Cercetările arată că cei care consumă cafea au un risc mai mic de a dezvolta boala Parkison și chiar reduce riscul persoanelor cu mai multe riscuri genetice de a dezvolta afecțiunea. Iată studiul.
Cofeina poate ajuta la eliminarea Alzheimerului.
Cofeina crește rezistența în timpul exercițiului fizic.
Cofeina prin cafea se poate proteja împotriva spasmului pleoapelor.
Cofeina se poate proteja împotriva cataractei.
Cofeina poate preveni cancerul de piele. Un nou studiu realizat la Universitatea Rutgers a descoperit că cofeina a prevenit cancerul de piele la șoarecii fără păr. Un alt studiu a arătat că băutorii de cafea cofeinați au un risc mai mic de a dezvolta melanom.
Persoanele care consumă cofeină au un risc mai mic de sinucidere. Src.
Cofeina poate reduce ficatul gras la cei cu afecțiuni hepatice grase nealcoolice. Acest studiu vine la Universitatea Duke.
Se arată că cofeina reduce riscul de fibroză hepatică la pacienții cu hepatită C. Se crede că 100 mg pe zi au beneficii protectoare. Src.
Bărbații consumatori de cofeină au arătat volum crescut de spermă și o fragmentare semnificativă a ADN-ului de spermă semnificativ decât bărbații care nu consumă cofeină. Src.
Bărbații care consumă 250-375 mg de cofeină pe zi au un risc mult mai mic de a dezvolta ED (disfuncție erectilă). Riscul redus a fost observat chiar și la bărbații care consumă zilnic 85 mg de cofeină. Această cercetare a fost realizată de Universitatea din Medicina din Texas. Src.
Cofeina poate preveni sunetul la urechi (tinitus) la femei: Un studiu publicat în The American Journal of Medicine a urmat un grup de 65.085 de asistente medicale începând cu 1991. Femeile care au consumat cea mai mare cofeină au prezentat cele mai mici incidențe de tinitus. Src.
Cofeina reduce riscul de piatră la rinichi. Într-un studiu mare de 217.883 persoane, cei care au consumat cofeină din orice sursă au avut mai puțină formare de piatră renală decât cei care nu consumau cofeină. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că cofeina face ca urina să fie mai diluată. Src. De asemenea, s-a demonstrat că cofeina reduce rata mortalității la cei cu boală renală cronică. Cofeina pare să aibă un efect protector asupra evoluției bolii. Iată studiul. Un alt studiu (2018) a confirmat, de asemenea, că consumul de cofeină reduce rata mortalității pentru cei care trăiesc cu boli renale. Link de studiu.
Cofeina îmbunătățește timpul de reacție și raționamentul logic în momentele în care somnul nu este posibil sau restricționat. Vezi studiul aici.
Cofeina îi ajută pe cei cu astm. Un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină din SUA a concluzionat că cofeina pare să se deschidă căilor respiratorii și să ajute astmaticii să respire mai ușor în mod similar teofilinei un medicament utilizat în prezent și unul care este un văr apropiat al cofeinei. Studiul.
Reduce eroarea de șofer: Un studiu recent realizat de Departamentul Apărării din Australia a constatat că consumul de cofeină îmbunătățește performanțele de conducere și reduce erorile șoferului. Guma cofeinizată a fost utilizată în studiul soldaților care au fost lipsiți de somn timp de 50 de ore.
Cofeina poate preveni creșterea în greutate: Cercetările din Germania au arătat că participanții la studiul la pierderea în greutate care beau 2-4 cani de cafea cofeinizată pe zi aveau mai multe șanse să mențină greutatea decât cei care nu consumau cofeină. Studiul. Un alt studiu a arătat că cofeina stimulează celulele de grăsime brună determinându-le să ardă mai multe calorii. Aceasta crește rata metabloică generală. Link de studiu
Cofeina reduce inflamația cronică. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că cofeina blochează expresia unei gene responsabile de inflamația cronică de grad scăzut pe măsură ce îmbătrânim. Această inflamație duce în cele din urmă la hipertensiune arterială, la întărirea arterelor și la boli de inimă. Cofeina pare să ajute la reducerea acestei inflamații legate de vârstă la cei care sunt consumatori obișnuiți de medicament.
Cofeina este bună pentru inimă. Un studiu din Germania a descoperit că cantitatea de cofeină de obicei în 4 căni de cafea ajută zilnic la consolidarea funcției celulelor musculare cardiace și prelungește viața celulelor musculare cardiace. Puteți citi rezumatul studiului aici.
Cofeina ajută sugarii prematuri: câteva doze de cofeină administrate bebelușilor prematuri îmbunătățește drastic funcția pulmonară și rata generală de supraviețuire. Cercetări mai noi au descoperit că această terapie nu produce efecte secundare pe termen lung la vârsta copiilor. Src.
Pot exista consecințe negative asupra sănătății
de la consumul de prea multă cofeină, deci nu te înnebuni prea mult. De asemenea, unele dintre beneficiile cofeinei au fost cercetate doar în contextul cafelei cofeinizate.

Iată câteva beneficii suplimentare pentru sănătate atunci când cofeina este consumată prin cafea. Este, de asemenea, interesant faptul că unele dintre aceste beneficii nu le-au fost transmise celor care beau cafea decofeinizată.

Beneficii pentru sănătatea cafelei cafeinizate
Cafeaua cofeinizată reduce riscul de cancer la gură și gât cu 50%.
Cafeaua poate reduce riscul de AVC până la 22%.
Arătat pentru a reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer.
Spitalizările de tulburări ale ritmului cardiac scad odată cu băutorii de cafea.
Cafeaua scade riscul de diabet de tip 2.
Oamenii care beau cel puțin 4 cafele sau ceaiuri au tensiune arterială mai scăzută, potrivit unui nou studiu din Paris. Băuturii de ceai au avut cel mai mare beneficiu pentru tensiunea arterială, în timp ce băutorii de cafea au avut puțin mai puțin.
Cercetările din Grecia arată că cafeaua fiartă grecească poate crește longevitatea și sănătatea inimii.
Cei care beau cafea după un atac de cord au mai puține șanse să moară în urma incidentului. Cercetările arată că victimele atacului de cord care consumă mai mult de 2 căni de cafea zilnic au cel mai mic risc de mortalitate din cauza atacului de cord.
În timp ce această listă poate părea o lumină verde pentru consumul de cofeină, aceasta vine cu câteva avertismente. În majoritatea cazurilor, beneficiile pentru sănătate cu cofeină au fost realizate de cei care au consumat cantități moderate de cafea / cofeină. De asemenea, în unele dintre studiile de mai sus, cofeina a fost concentrată și aplicată direct pe zona corpului fiind cercetată, adică cataracta și chelie, etc. Prin urmare, cofeina dietetică nu ar produce aceleași rezultate.

British Medical Journal a publicat un studiu care a revizuit 201 studii privind cafeaua și cofeina. Cercetătorii au concluzionat că, pe baza tuturor dovezilor de până acum, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea depășesc orice risc implicat.

Putem concluziona că cofeina consumată prin surse naturale este probabil cea mai bună, deoarece multe dintre beneficiile pentru sănătate ale cofeinei se datorează în mare măsură nivelurilor ridicate de antioxidanți care se găsesc în cafeaua și ceaiul obișnuit.

| WhiteLife a răspuns:

Cafeaua e foarte ok, știu oameni care beau de o viață și nu au probleme. Riscuri ai și la o roșie cumpărată, și la un pahar de apa. Alegerea este a ta tot timpul. Că și idee, poți încerca Ganoderma sau Inka, ambele sunt faine, eu le-am incercat, dar tot la cafea rămân. Și ceai verde, cum s-a mai zis. (Găsești detalii pe net daca le cauți.)

| Panamax a răspuns:

Daca bei doua galeti pe zi, s-ar putea chiar sa provoace ce ai zis tu.

| Yurisa a răspuns:

Incearca ceaiul verde?

| adryang78 a răspuns:

Măi, nu mai credeți toate aberațiile citite pe internet. Cafeaua, ca orice altceva, dăunează dacă este consumată în exces. Bineînțeles, vorbesc de cafeaua naturală, la ibric, nu de porcăriile de la automatele de cafea sau de cafeaua solubilă (nes).
Deci consumă liniștit, o cană de cafea dimineața nu-ți face rău. Dacă vrei totuși o alternativă, atunci un pahar cu suc de fructe și legume proaspete, de la storcător, îți dă energie. Ideal ar fi să consumi fructe și legume de sezon, dar când nu se poate cumperi de la țărani - mere, pere, morcovi, banane, citrice etc.

| Denisa0954 a răspuns:

Exista un fel de cafea, pe baza de cereale, care are un gust foarte asemănător cu cafeaua. Eu mai beiam cand eram mai mica pentru ca imi plăcea gustul. Se numeste Inka