| TPULion a întrebat:

Salutare, am și eu o nelămurire mai ciudățică laughing)
Dintotdeauna am avut o aluniță în zona mustaței, destul de micuță și puțin ieșită din piele, foarte foarte puțin, aproape că nici nu se observă. De fiecare dată am încercat să nu o ating la bărbierit și chestii de genul, însă îmi aduc aminte că am fost la dermatolog acum 5-6 ani, pe la vârsta de 15 ani ca să observ dacă e cancerigenă, aveam unele dureri la atingere, acolo mi s-a dat verdictul că nu e cancerigenă.

Ei bine, de atunci și până acum am mai avut dureri tot la atingere, însă nu mă ating intenționat, evident. Durerile astea sunt rare, cred că la 3-4 luni și persistă decât 1-2 zile, însă mai am și dureri tari prin care efectiv simt că îmi amorțește toată partea (mustaței), însă de menționat că aceste dureri mai "rele" apar o dată pe an. Credeți că e cazul să revizitez dermatologul sau sunt dureri fără a reprezenta vreo amenințare?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Atata vreme cat nu o tai, nu devine cancerigena.
Micile dureri apar fiindca o atingi, ca raspuns al traumei, nu pentru ca ar fi devenit cancerigena.

| Furnicuta000 a răspuns:

Nu e normal sa doara deci mergi la dermatolog ca sa fii sigur.
Cel mai bine e sa o scoti pentru ca e intr-o zona in care are mari sanse sa se rupa, zgarie etc. Nu costa mult (vreo 300-400 lei), daca iti da medicul de familie trimitere o poti scoate si gratis, nu doare, se face anestezie locala

| NotNamed a răspuns:

Din cate stiu alunitele se pot scoate... ai putea sa faci asta

| Cksihja a răspuns:

Din acest motiv eu port mustață tot o aluniță, dat fiind o zonă expusă alunița poate deveni cancerigenă de la razele soarelui, deci fie mergi regulat la control fie o scoți fie îți lași mustață.
Esențial e să mergi la medic înainte să devină canceroasă și malignă și astfel să se răspândească prin tot corpul.

| xXVranceaXx a răspuns:

E periculos dacă alunița sângerează din senin, fiind un semn al cancerului de piele
Dacă îl rupi (nu e bine nici așa), va trebui să dezinfectezi zona respectivă (fară apă oxigentă și rivanol, nu sunt eficiente) și pui un pansament steril
Dacă alunița ta sângerează din senin, verifică și observă dacă ai oricare dintre aceste simptome:
-Asimetrie: O parte a aluniței are o formă sau textură diferită de partea opusă.
-Graniță: alunița are o bordură slab definită, ceea ce îngreunează distingerea aluniței.
-Delimitare: în loc de o nuanță de maro închis sau negru, alunița are variații de culoare sau prezintă culori anormale precum alb sau roșu.
-Diametru: Alunițele care au un diametru mai mic de 6 milimetri reprezintă motive reduse de îngrijorare.
-Evoluție: forma aluniței tale se schimbă sau doar o aluniță începe să arate diferit de restul.

| Pisicatttrgbg a răspuns:

Orice alunita, cat este ea de mica, reprezinta o amenințare. Cauta pe internet,, cancer de piele" si compara alunita ta cu pozele adăugate, pot fi 6 tipuri.
Alunitele dureroase trebuie ținute sub control de către un dermatolog