| AndreiPopovici6969 a întrebat:

Salutare! Am și eu o problemuta. De ceva timp încep sa confund lucrurile, spre exemplu când trebuie sa scriu "s-a", scriu "sa" și toate regulile acestea. Efectiv le știam ca pe apa și acum le știu, dar le confund, nu știu cum sa zic, ori din repezeala.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| haileewatson a răspuns:

Ortograma „sa" este un pronume posesiv și se scrie legat atunci când se poate înlocui cu sintagma „a lui/ei". De exemplu: cana sa – cana ei, cana lui. Uneori, pronumele posesiv îndeplinește funcția de subiect nume predicativ, complement, atribut prepozițional.

Ortograma „s-a" se folosește atunci când urmează o acțiune. Cratima indică rostirea într-o singură silabă a pronumelui reflexiv „s" și „a", de la verbul auxiliar „a avea" la perfectul compus. De exemplu: El s-a dus la școală pentru prima oară.

| Hehehehehe123 a răspuns:

Și eu aveam aceasta problema, însă am reținut destul de repede prin acest exemplu.
Mingea este a sa. (a lui)
S-a luat la bătaie pentru minge.
De obicei s-a se scrie cu cratima când este urmat de un verb.
Sper ca te am ajutat! Seara frumoasa happy