Salut,
Te duci la doctorul endocrinolog pentru asta. Nu iei aiurea tratamentul ala ca poti sa dai in chestii care iti vor schimba viata. In rau.
Asa ca tai-o la doctor pana implinesti 18...20 de ani. Si asa este foarte tarziu. Ideal ar fi intre 15 si 16 ani. Dupa 20... poti sa stai acasa. Arunci banii degeaba.
Salut.Daca merg la endocrinolog el o sa-mi dea vreun tratament sau doar sfaturi? PS: Am 18 ani si 1, 60m.
Salut,
Problema e de felul urmator: oasele cresc pana la maturizare. Se considera maturizarea a fi incheiata la maxim 21 de ani. De fapt intervalul 18-21... in functie de corp, etc.
La maturizare procesul de crestere al scheletului se termina. Oasele realizeaza cresterea lor prin asa numitii muguri de crestere ai oaselor. In momentul maturizarii ei incep usor usor sa se inchida, productia hormonilor de crestere este suprimata de productia hormonilor sexuali care de altfel incep sa inchida si mugurii. Problema e un pic mai complicata in spate, asta este varianta scurta pentru intelesul tuturor.
Acum in momentul in care mugurii se inchid, ei nu se inchid toti odata, ca la intrerupator. Ci intr-o anumita perioada, cu viteze diferite. Este posibil daca fortezi corpul cu hormoni de crestere sa ajungi in situatia unei dezvoltari nearmonioase. Gen antebratul stang sa fie mai lung vizibil decat cel drept, etc.
Pe de alta parte faptul ca esti mai scund este posibil sa se datoreze si altor probleme de regula hormonale, precum tiroida dar si alimentatie, etc.
Ce ar trebui sa intelegi este ca in spate se afla un cumul de situatii care au avut ca rezultat stoparea cresterii in inaltime. A merge astazi la un bun doctor endocrinolog ar putea fi cam ultima ta sansa... desi imi doresc sa ma insel cu privire la asta.