Eu nu prea stiu sa gatesc (fac doar de cateva decenii, din pasiune), dar stiu cateva principii de baza:
- daca prepar carnea (in special ceea de porc sau de alt patruped)), prefer sa fac "in suc propriu" (in grasime proprie), iar daca are sau, atunci il indepartez si folosesc untura de porc in loc.
- daca prepar carne de pasare, atunci folosesc grasime topita de pasare (de gasca, gaina etc. grasa)
- daca prepar peste, il prefer prajit uscat (saracul a stat destul in apa), aburit sub capac sau fiert indelungat in ulei de floarea soarelui stors la rece (care arde cand il aprind, vorba aceea "ulei pe foc" sa fie functionala )
- pentru calit legume prefer cu foarte putin untura sau unt, mai degraba "in suc propriu", sub capac
- pentru salata sau maioneza folosesc 1-2 lingurite de ulei de masline stors la rece
Evit folosirea margarinei, uleiului de palmier, de rapita - pur si simplu nu-mi cad bine, strica gustul bunatatilor.
In schimb, prefer folosirea condimntelor naturale, fiindca n-au cum sa contine E-uri.
Spun toate acestea, fiindca mi s-a facut foame, ma pregatesc la prajit niste mici la gratar. Le voi consuma cu mustar traditional, care nu contine cauciuc (guma) si vopsea.
Va sfatuiesc si pe voi sa mancati bine, gustos, dar sanatos!
In nici un caz uleiul de palmier, ca-i toxic si cancerigen!
Pentru prajit poti folosii: ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau ulei de floarea soarelui.
Pentru snitele, ca folosesti faina de grau sau ovaz, este tot acelasi lucru, ca ambele sunt cereale.
Uite aici de ce NU trebuie sa folosesti uleiul de palmier:
https://observator.tv/......95509.html
Uleiul de floarea soarelui este cel mai nociv la prajeala cum sa il folosesti pe ala: ''uleiul de floarea-soarelui, atât de popular printre consumatorii români. Acesta ar trebui folosit numai în combinaţie cu alte grăsimi şi niciodată la prepararea termică, atunci când devine toxic pentru organism. "Îl punem doar pentru gătitul la rece", e sfatul specialistului.
http://foodstory.stirileprotv.ro/......e-la-gatit
Dupa cum ziceam fiecare site cu varianta lui... unii zic ceva altii altceva, din ce am testat eu uleiul de palmier nu schimba gustul la mancare.
In orice caz, dupa gradul de toxicitate, uleiul de floarea soarelui este situat mult mai sus decat a celui de palmier, pe care cel putin occidentul, l-a eliminat de pe piata alimentara.
Uleiul de rapita este si el folosit intens pe aici, alaturi de cel de floarea soarelui, daca nu-ti da mana sa cumperi de cocos, sau de masline.
Da se zica ca uleiul de palmier se fescompune in componente toxice la cea mai inalta temperatură. Deci ar fi potrivit. Totusi daca accepti, pune cartofii taiati pai in cuptor in tava. Ies buni si fara componente toxice. Pofta!
Pui frumos si faci snitelele la cuptor intr-o tava, pe hirtiie de gatit. Si ai rezolvat problema. Fara ulei.
Pe meleagurile pe unde vietuim de milioane de ani se foloseste untura de porc, la prajit; iar nutritionistii au constatat ca este cel mai sanatos. aburelile cu uleiuri nespecifice zonei in care traieisti tu si au trait strabunii tai, sunt de obicei sursa declansarii cancerului (de toate tipurile)
anonim_4396 întreabă: